Juventus Kup
 REUTERS/Stefano Rellandini / REUTERS
TALIJANSKI KUP

FOTO/VIDEO: MANDŽUKIĆ PODIGAO 20. TROFEJ U KARIJERI! VATRENI S JUVEOM UZEO KUP Torinezi u osam minuta srušili Milan, Kalinić pogodio vlastitu mrežu

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 10. svibanj 2018. 00:56

JUVENTUS - MILAN 4:0

JUVENTUS (4-3-2-1): Buffon - Cuadrado, Barzagli, Benatia, Asamoah - Khedira, Pjanić (od 87. Marchisio), Matuidi – Dybala (od 84. Higuain), Costa (od 73. Bernardeschi) - Mandžukić. TRENER: Massimiliano Allegri.

MILAN (4-3-3): Donnarumma - Calabria, Bonucci, Romagnoli, Rodriguez - Kessie, Locatelli (od 80. Montolivo), Bonaventura - Suso (od 68. Borini), Cutrone (od 63. Kalinić), Calhanoglu. TRENER: Gennaro Gattuso.

Juventus je uzeo prvi trofej sezone. Nakon što je poražena u superkupu od Lazija na početku sezone, odnosno dok još nije matematički potvrdila osvajanje naslova prvaka, Stara dama se iskalila (4:0) na Milanu i četvrtu godinu u nizu osvojila Talijanski kup.

Nije mirisalo na takav ishod prvih 50-ak minuta utakmice, Milan je bio ravnopravan, na trenutke i bolji suparnik, ali kada je Dybala ubacio u višu brzinu Rossoneri su ušli u jednosmjernu ulicu iz koje nisu našli izlaz. Kada se tome pridoda i loša večer Gianluigija Donnarumme, odnosno sigurne reakcije imenjaka mu Buffona na drugoj strani, slavlje Juventusu nije moglo pobjeći.

Počelo je spektaklom, sjajnim koreografijama koje su priredili navijači Juventusa i Milana, a nastavilo se kamilicom tijekom prvih 45 minuta. Važnost utakmice kao da je ubila maštu i kreaciju, igra je bila okovana taktičkim zadacima i rijetke su bile one prave situacije koje su mirisale na pogodak. Prvu veliku imao je Milan kada je Cutrone u 8. minuti izmijenio dupli pas s Calhanogluom pa potegao isprve i natjerao Buffona na odbijanje. Prilika Cutronea dogodila se kao posljedica visokog pritiska Stare dame koji ipak nije polučio željene rezultate. Pokušaji Khedire (3'), Dybale (33') i Madžukića (37') su bili mlaki, i Douglasa Coste (9') i Cuadrada (34') neprecizni, baš kao kod Susa (obranio je Buffon u 30') i Bonaventure (31', 39')...

U nastavku je ipak krenuo vatromet, probao je Bonaventura, preselili su Rossoneri težište igre pred gol Buffona, ali nisu pronašli reakciju na mini pritisak Juventusa koji je blitz-kriegom odjurio do trofeja. Zapravo, kada se razigrao Dybala priča je na Olimpicu bila gotova. Najprije je dva puta (53', 56') protegnuo Donnarummu, a onda je Argentinac ubacio iz kornera a Benatia bez skoka glavom poslao loptu iza vratara Milana - 1:0.

U 60. je sjajan udarac Dybale vrhunski obranio Donnarumma, ali u idućoj minuti snosi puno odgovornosti za drugi pogodak Juventusa. Udarac Douglasa Coste s 18 metar zabio je snašan, ali Donnarummi je prošao kroz ruke i odsjeo u mreži - 2:0.

Milan je bio grogiran, a Juventus je momčad koja u pravilu ne propušta nokautirati suparnika kada njoj se ukaže prilika. Pogotovo kada ti suparnik da dva velika poklona. Jer Donnarumma je "sponzorirao" i treći pogodak, udarac Mandžukića nakon kornera ispao mu je iz ruke, a Benatia u 66. minuti svojim drugim pogotkom ubio svaku neizvjesnost.

Kraj priče? Ni slučajno. Ali nije se Milan uspio vratiti iako je Matuidi pogodio okvir svog gola nakon jednog ubačaja Kalinića, već je hrvatski reprezentativac iz redova Rossonera pogodio vlastitu mrežu na drugoj strani. U 76. minuti Pjanić je izveo udarac iz kuta, Kalinić na prvoj vratnici pokušao izbiti loptu, ali samo je prevario svog vratara za konačnih 4:0 i prvo od dva slavlja koje je Juventus planirao za ovaj tjedan na Olimpicu.

Linker
02. svibanj 2024 12:32