UVJERLJIVI TRICOLORI

FRANCUSKA - HONDURAS 3:0 Nova tehnologija i Benzema presudili Hondurasu!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. lipanj 2014. 23:00

Otkako je Zinedine Zidane 2006. godine otišao u igračku mirovinu, Francuska je pobijedila u samo jednoj od 10 utakmica na velikim natjecanjima, i to Ukrajinu na Euru 2012. No, Svjetsko prvenstvo u Brazilu imalo je za Tricolore sretan početak, bez puno muke uvjerljivo su pobijedili Honduras i napunili se samopouzdanjem uoči ogleda sa Švicarskom i Ekvadorom.

Iako se očekivalo da će u napadu krenuti Giroud, francuski izbornik Deschamps ukazao je povjerenje Benzemi u špici te Valbueni i Griezmannu na krilnim pozicijama. Tricolori su od početka preuzeli inicijativu, Honduras je odgovorio čvrstim dvostrukim blokom i discipliniranom igrom u fazi obrane, čekajući svoju priliku iz kontranapada.

Prvi je u 6. minuti zaprijetio Griezmann, no udarac mu je završio u bloku. U 15. minuti Francuzi su bili blizu vodstva. Nakon ubačaja Valbuene iz slobodnog udarca s desne strane lopta se od Bengtsonovih leđa odbila do Matuidija koji je dobro tukao, ali je vratar Valladares krajnjim naporom skrenuo loptu koja je pogodila gredu.

Pokušao je u 22. minuti i Cabaye s 20-ak metara, ali nije bio precizan. Greda se po drugi put zatresla u istoj minuti, nakon ubačaja Evre s lijeve strane i Griezmannovog udarca glavom. Razigrali su se Tricolori, u 24. minuti polukontru Griezmanna i Valbuene zaključio je Benzema koji je glavom poslao loptu preko gola.

Zaiskrilo je u 26. minuti, Palacios je srušio Pogbu koji mu je s poda uzvratio, došlo je i do naguravanja ostalih, a brazilski je sudac sve smirio žutim kartonima za obojicu igrača. Iako su više imali loptu u nogama i dominirali u sredini terena, Francuzi su ipak teško ulazili u šesnaesterac Hondurasa. Nedostajalo je nadahnuće kakvo je u nacionalnom dresu obično pokazivao Ribery, ali njega u Brazilu nema zbog ozljede leđa i pretpostavljalo se da bi to moglo stvoriti probleme u ofenzivnom dijelu igre.

Deschampsovi su izabranici u završnici prvog dijela još više pritisnuli Honduras i to im se isplatilo. Pogba je u 40. minuti probio desni bok i uposlio Debuchyja kojeg je uspio blokirati Bernardez, a onda je u 43. minuti uslijedio ključni trenutak dvoboja.

1:0 Benzema (45-11 m)

Pogba je u kaznenom prostoru prsima prihvatio ubačenu loptu, a u tom trenutku s leđa ga je srušio Palacios i tako skrivio jedanaesterac te zaradio i drugi žuti karton. Karim Benzema bio je siguran s bijele točke, poslao je vratara Hondurasa u krivu stranu i zatresao mrežu za vodstvo Francuske.

2:0 Valladares (48-ag)

Idealno su Tricolori otvorili drugo poluvrijeme i postigli drugi pogodaka nakon nepune tri minute igre. Nakon ubačaja Cabayea s desne strane Benzema je iz prve tukao i pogodio lijevu vratnicu od koje se lopta odbila do vratara Valladaresa, a on je nespretno reagirao i odbio je u mrežu. Po prvi put je spornu situaciju presudila Fifina video tehnologija, koja je pokazala da je lopta cijelim obujmom prošla crtu, a tu je obavijest odmah dobio i sudac koji je pokazao na centar. Francuska je nastavila s napadima, a oslabljenom Hondurasu nije preostalo ništa drugo osim orijentacije na obranu i pokušaja izbjegavanja rezultatske katastrofe.

Related content

3:0 Benzema (72)

Nakon udarca Debuchyja lopta se odbila od bloka obrane Hondurasa i došla do Benzeme. Napadač Reala je iskosa s desne strane snažnim udarcem poslao loptu pod gredu i tako postigao svoj drugi pogodak na Mundialu.

Francuska je dakle imala idealno otvaranje protiv kvalitetom skromnije momčadi Hondurasa, pokazala je da može biti opasna i bez Riberyja, no pravi ispit vrijednosti Deschampsove igrače očekuje tek protiv disciplinirane i opasne Švicarske.

Francuska: Lloris, Debuchy, Varane, Sakho, Evra, Pogba (od 57. Sissoko), Cabaye (od 65. Mavuba), Matuidi, Valbuena (od 78. Giroud), Griezmann, Benzema

Honduras: Valladares, Figueroa, Bernardez (od 46. Chavez), Izaguirre, Beckeles, Espinoza, Najar (od 58. Claros), Palacios, Garrido, Bengtson (od 46. Boniek Garcia), Costly

REZULTATI SKUPINE E:

Francuska - Honduras 3-0 (Benzema 45-11m, 72, Valladares 48-autogol)

Švicarska - Ekvador 2-1 (Mehmedi 48, Seferović 90 / Valencia 22)

LJESTVICA:

1. Francuska 1 1 0 0 3-0 3

2. Švicarska 1 1 0 0 2-1 3

3. Ekvador 1 0 0 1 1-2 0

4. Honduras 1 0 0 1 0-3 0

2. kolo - 20. lipnja

Švicarska - Francuska (Salvador)

Honduras - Ekvador (Curitiba)

3. kolo - 25. lipnja

Honduras - Švicarska (Manaus)

Ekvador - Francuska (Rio de Janeiro)

FRANCUSKA - HONDURAS 3:0 (Benzema 45 - 11m, 72, Valladares 48- autogol)

72. minuta - super-raspoloženi Benzema za 3:0! Iz ne baš lake situacije iskosa s desne strane pogodio je neobranjivo pod prečku!

64. minuta - i dalje sijeva pred golom Hondurasa. Nakon odlične akcije Benzeme i Evre, Matuidi je promašio stopostotnu šansu.

54. minuta - Benzema opet u velikoj prilici, ovaj put brani Valladares.

48. minuta - Benzema je iskosa slijeva pucao i pogodio stativu, lopta se odbila u golmana Hondurasa, a od njega iza gol-linije - nije to vidio niti jedan sudac, ali im je pogodak odmah signalizirala nova gol-tehnologija. tj. glavnom je sucu stigao signal na njegov sat. Na kraju strijelac službeno nije Benzema, već se pogodak vodi kao autogol nesretnog vratara.

46. minuta - počeo je drugi dio!

45. + 3 minuta - kraj prvog poluvremena! Dvoboj je praktički odlučen - Honduras je bio inferioran i s 11 igrača, s čovjekom manje pogotovo će teško parirati suparniku.

43. minuta - Benzema s bijele točke 37-godfišnjem vrataru Hondurasa Valladaresu nije dao priliku - poslao ga je u njegovu lijevu, a loptu u desnu stranu - 1:0!

42. minuta - duga lopta Francuza u šesnaesterca na Pogbu, kojeg s leđa ruši Palacios. Sudac Ricci opravdano svira kazneni udarac i daje Palaciosu drugi žuti!

26. minuta - obračun Palaciosa i Pogbe, bilo je i međusobnog udaranja, brazilski sudac Ricci obojici je pokazao (samo?) žute kartone.

25. minuta - prva šansa za Benzemu. Nakon Valbueninog centaršuta centarfor Reala glavom je pucao preko gola.

23. minuta - steže se obruč Francuza, Honduras opet spašava okvir gola. Pucao je Griezmann glavom s 5-6 metara, opet prečka!

15. minuta - Francuzi izrazito dominiraju, a prvu veliku šansu imali su nakon četvrt sata. Matuidi je opalio lijevom nogom s 10-ak metara i pogodio - prečku!

7. minuta - prvi žuti karton na utakmici. Dobio ga je francuski lijevi bek Patrice Evra.

Francuska: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho, Evra - Pogba, Cabaye, Matuidi - Valbuena, Griezmann - Benzema

Honduras: Valladares - Figueroa, Bernardez, Izaguirre, Beckeles, Espinoza, Najar, Palacios, Garrido, Bengtson, Costly

U "misiju iskupljenja", kako francuski mediji tretiraju ovaj Mundial nakon što su se na sve načine osramotili prije četiri godine u Južnoj Africi, Tricolore je poveo Didier Deschamps, legendarni kapetan iz 1998. kad su na putu do svjetske titule preskočili i Hrvatsku. Zbog toga se i posebno dobro sjećamo Deschampsa, jednog od rijetkih ljudi, koji su kao kapetani podignuli titule klupskog prvaka Europe (Juventus) i za pobjednika Mundiala. I čudimo se što nekad beskompromisni zadnji vezni uoči otvaranja turnira sa slabašnim Hondurasom, šalje poruke...

- Gledao sam njihovu utakmicu s Engleskom.

Honduražani su prošli tjedan u Miamiju "istukli" Engleze, odigrali 0:0 u utakmici, koja je na 45 minuta bila prekinuta zbog oluje. Pa Deschamps očekuje isto.

- Imaju borbeni pristup. Svjestan sam da nas čeka prava 'bitka'.

I tu smo došli do ključa priče, poruke koju je francuski izbornik htio poslati. Vjerojatno malo prestrašen svime što se dogodilo u prvim danima Svjetskog prvenstva...

- Siguran sam da će sudac, za razliku od onoga u Miamiju, znati kontrolirati situaciju.

Žalosno je zapravo da izbornici ovo moraju raditi, ali nakon viđenog prva dva dana, pogotovo u utakmicama naše skupine, suci su postali glavne zvijezde u Brazilu. Kao što je nakon ovih izjava to u kampu Hondurasa postao Didider Deschamps. Pa je tako kao odgovor ponuđena "teorija zavjera", pogotovo jer je Deschampsove riječi osnažio engleski izbornik Roy Hodgson..

- Utakmica protiv Hondurasa bila je jedna od najfrustrirajućijih u kojima sam sudjelovao.

Izbornicima Francuske i Engleske odgovorio je veznjak Hondurasa Roger Espinoza.

- Mi smo mala zemlja, nepoznata reprezentacija i s pričama o tome kako smo prečvrsti potiču suce da nam dijele kartone.

Na spomenutoj pripremnoj u Miamiju su dobili sedam žutih i jedan crveni.

- Igramo kao i svaka druga momčad, ništa agresivnije od ostalih - zaključio je Espinoza.

Sve ovo bi na kraju moglo ispasti kao "kupovanje alibija" od strane francuskog izbornika, koji mora pronaći način kako "zamaskirati" nedostatak Francka Ribberyja. I pritom može nekoliko puta "udariti glavom u zid" jer na inicijalni popis nije stavio problematičnog, ali potencijalno sigurno izuzetno korisnog Samira Nasrija.

Bez veznjaka Manchester Cityja, a nakon ozljede Ribberyja, Francuska mora tražiti nova rješenja u veznom redu.- Vukao je probleme s leđima nekoliko tjedana, nije trenirao puno s nama, pa se nismo previše iznenadili - kaže Olivier Giroud, jedna od Deschampsovih dvojbi.

Ako bi Giroud krenuo protiv Hondurasa, Karim Benzema bi morao otići lijevo, što je najvjerojatnija opcija, no, postoji i ona s Griezmannom i Valbuenom na krilima. Iz njih, pak, dvojbe nema. Trio u vezi Pogba - Matuidi - Cabaye jamči dobre lopte prema naprijed...

Linker
23. travanj 2024 07:49