Clive Brunskill/Getty Images / Getty Images
PIŠE D. ANTOLIĆ

FRANCUSKA NAM MOŽE BITI PRIMJER Pola Hrvatske danas je moglo putovati prema Lyonu!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. srpanj 2016. 23:32

Koliko smo puta ovih dana suočeni s pitanjem: A što su to Čačić i Hrvatska mogli više ili drugačije napraviti s Portugalom? Eto Francuske! To kako je Deschampsova momčad projurila kroz dotad opjevane sjevernjake demonstracija je organizirane napadačke igre, trenerskog rada i kolektivnog djelovanja, to je nogomet s kojim će, ponove li ga u preostale dvije utakmice, i treći put na domaćem terenu podignuti pobjednički pehar.

Ponajbolje što smo od planske ofenzive doživjeli na Euru, na razini vrhunskih klubova. Vidjelo se kako napadač (Giroud), da bi se raširile linije obrane ide dijagonalno, druga špica (Griezmann) ulijeće u taj prostor, a ako akcija ne prođe i on otvara sredinu za dva krila, što su Payet i Sissoko koristili i navirali u opasnu zonu. Ukoliko se pak defenziva skupi, napadač ostaje sam, dijagonala ide na njega. Tako je Francuska zabila prvi, treći i četvrti gol. Ništa slučajno, sve znalački izvedeno.

Nijemci su, vjerojatno privremeno, promijenili sustav, prešli na 3-5-2 samo da bi spriječili kontre Talijana. Elf ima karakter i kvalitetu, iako ne kao u Brazilu, ali Tricolore krase majstori i igra, fizički su moćni, domaćini, mnoge su ključne karte na njihovoj strani. Jedino ako se stegnu od činjenice da su im rivali Nijemci, mogli bi pasti. Koliko li su samo legendarnih utakmica te dvije reprezentacije odigrale, a prošlost, povoljnija za Elf, zna ostaviti traga.

Tko će biti novi prvak Europe u nogometu?

Wales

Portugal

Francuska

Njemačka

Pola naše države danas je moglo putovati prema Lyonu, no tamo je Portugal i to s dobrim izgledima da ode u finale. Kad bi Wales bio kompletan, s Ramseyjem, njihov druk, fanatizam, te čvrstina garnirana klasom Balea, davali bi im veće šanse da se dokopaju senzacionalnog finala. Iskoristili su povoljan ždrijeb, no Portugal je lukav, teško će ih nadigrati, ali mogao bi ih nadmudriti. Ima iskustvo i prekaljenog izbornika koji izvlači maksimum. Uostalom, i Ronaldo bi nešto veliko morao napraviti. Zato mala, ali baš minimalna prednost Santosevoj družini.

Francuska - Portugal u finalu bila bi repriza poluzavršnice iz Marseillea 1984. godine, kad su Tricolori također igrali kao domaćini Eura. Tada su Platini i društvo dobili 3:2, u produžecima.

Linker
04. svibanj 2024 16:23