REUTERS/Damir Sagolj
KLANJA SE CIJELI SVIJET

FRANCUZI STIŽU U HRVATSKU I LIVNO SAZNATI KAKO NASTAJE ČUDO, SRBI OTKRILI TAJNU HRVATSKOG USPJEHA, ŠPANJOLCI LUDUJU 'Ti si kralj šahovske ploče!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. srpanj 2018. 15:09

Svjetski mediji raspisali su se o Hrvatskoj, od Balkana do Amerike, od Europe do Ognjene zemlje na krajnjoj točki Južne Amerike nema tko nije spomenuo plasman Hrvatske u finale Svjetskog nogometnog prvenstva.

- Hrvatska, izvrsna momčad - ispisano je na naslovnici L’Equpea, francuskog sportskog dnevnika u kojem je Ivan Perišić dobio status igrača susreta.

L’ Equipe sa svojom novinarskom ekipom dolazi već danas na tri dana u Dalmaciju i posjetit će sve bitne destinacije od Splita do Zadra, a svratit će i do Dalićevog Livna. France Football nije najavio dolazak, ali zato je na naslovnici objavio:

- Kakva mentalna snaga u Hrvata - rečeno je u FF-u uz naglasak da su se Vatreni triput dizali na SP-u i pobjeđivali nakon pto su gubili 0:1.

Moskva, Rusija, 110718.
Stadion Luznjiki.
FIFA World cup Russia 2018.
Nogometna utakmica polufinala svjetskog nogometnog prvenstva Rusija 2018, Hrvatska - Engleska.
Na fotografiji: Hrvatska pobijedila Engleze i usla u finale Svjetskog prvenstva sa 2:1, slavlje, Luka Modric
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Osveta kao san

Le Figaro je dodao “Hrvatska sanja osvetu za 1998. godinu, a uz to je naglašeno kako je ekipa sa Modrićem pokazala karekter. A kakve je tek pohvale kapetanu hrvatske reprezentacije Luki Modriću upitila španjolska Marca iz pera svog novinara Pablo Egea sa naslovom “Modrić je zaslužio finale i Zlatnu loptu”.

- Ovo je Modrićevo svjetsko prvenstvo, igrač takve klase zaslužio je finale i najveća priznanja, Zlatna lopta mogla bi u Zadar.

Modrić je ostvario svoj životni san. Ili bolje rečno, na putu je da ostavri svoj životni san. Dugo je govorio kako želi nešto napraviti sa Hrvatskom i ta mu se želja ispunila. Igra finale o kojem siniguno nije mogao sanjati kada se svom Zadru počeo baviti nogometom sa šest godina - ispisano je u opširnom članku španjolske Marce garniranom fotografija zadarskih lokacija gdje je Modrić krenuo s nogometom.

- Kralj šahovske ploče - napisano je ispod fotografije Modrića koji stoji na šahovskoj ploči sa crveno-bijelim kockicama.

Francuzi su optimisti, Španjolci veličaju Modrića i Mandžukića koji je povijesnim golom odveo Hrvatsku u finale, a Englezi očajavaju s naslovima tipa “Agonija u polufinalu Svjetskog prvenstva, “Hrvatska uzvratila i uništila engleske snove”, “Gol u produžetku slomio srca nacije”.

Talijanska Gazzetta dello Sport istaknula je kako je Perišić s pogotkom u polufinalu dosegao 1 milijun pratitelja na Instagramu, Tuttosport ističe kako američka instagram zvijezda Jen Selter na odmoru u Hrvatskoj navija za Vatrene u kockastom dresu, a uz to ističu Mandžukićevu ispriku fotografu nakon slavlja za pogodak. Talijani su se posvetili detaljima, a u regiji nam se dive sa svih strana.

Neviđeni razmjeri

U Srbiji Blic je heroja pronašao u Mariju Mandžukić, a pobjeda Hrvatske okarakterizirana je ‘”povijesnim uspjehom neviđenih razmjera”’.

Doduše, nisu u Blicu propustili naglasiti kako “Hrvati slave uz ustaške pjesme”.

- Tajna njihovog uspjeha je što su od početak željeli igrati za trofej. Nisu se zadovoljili mrvicama - rečeno je u srpskom Blicu.

Linker
27. travanj 2024 09:05