Rusija ždrijeb
 Matthias Hangst/Getty Images / Bongarts/Getty Images
USUSRET ŽDRIJEBU

GLAVNI GRAD RUSIJE SPREMAN ZA VELIKI ŽDRIJEB Stiže 1400 gostiju, 18 prevoditelja, more nogometnih legendi, a čitav spektakl vodit će prelijepa Marija

Glavni grad Rusije spreman je za ždrijeb skupina Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine, koji će se održati 1. prosinca u moskovskoj palači Kremlj, a prijenos možete pratiti od 16.00 sati na portalu Sportskih novosti.
Piše: HinaObjavljeno: 30. studeni 2017. 12:09

Na ždrijebu će prisustvovati više od 1,400 gostiju, među kojima i 30 od 32 izbornika reprezentacija sudionika World Cupa. Akreditirano je oko 1,500 novinara iz cijelog svijeta, a u samoj organizaciji će pomoći oko 450 volontera.

Angažirano je i 18 prevoditelja koji će prevoditi program na pet jezika - engleski, njemački, španjolski, francuski i ruski.

Pobjednički pokal na pozornicu donijet će njemački nogometaš i najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava Miroslav Klose, a program će voditi engleska nogometna legenda Gary Lineker i ruska novinarka Marija Komandnaja. U programu će sudjelovati i nogometne zvijezde Diego Maradona, Laurent Blanc, Gordon Banks, Cafu, Fabio Cannavaro, Diego Forlan i Carles Puyol i Nikita Simonjan.

MOSCOW, RUSSIA - NOVEMBER 29: Maria Komandnaya looks on during the Behind the Scenes of the Final Draw for the 2018 FIFA World Cup at the Draw hall on November 29, 2017 in Moscow, Russia. (Photo by Amin Mohammad Jamali/Getty Images)
Amin Mohammad Jamali/Getty Images / Getty Images
Maria Komandnaya

"Imao sam sreću nastupiti na dva svjetska prvenstva kao igrač i znam s koliko nestrpljivosti igrači čekaju ždrijeb," kazao je Lineker dodavši: "Ponosan sam što ću biti dio ovog spektakla."

Reprezentacije su razvrstane u četiri jakosne skupine na osnovi Fifine ljestvice. Hrvatska je smještena u drugi jakosni razred, dok su za nositelje postavljeni domaćin Rusija, te Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska.

REUTERS/Costas Baltas
REUTERS

Ždrijeb će biti poludirigiran, pa tako u istoj skupini neće moći biti dvije reprezentacije s istog kontinenta. Izuzetak je Europa koja može dati najviše dvije reprezentacije u istu skupinu. Reprezentacije će biti podijeljene u osam skupina po četiri ekipe.

SP traje od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine, a igrat će se u 11 gradova i na 12 stadiona. Gradovi domaćini su Moskva s dva stadiona, te St. Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Rostov, Soči, Jekaterinburg, Samara, Saransk i Vologograd.

Posebnu pažnju Rusija pridaje sigurnosti, posebice jer zbog njezine uloge u Siriji i dalje postoji opasnost od terorizma. No, organizatori najavljuju kako će World Cup biti jedan od najsigurnijih što znači razinu sigurnosti koja nikad prije nije viđena.

Linker
04. svibanj 2024 08:47