Nikola Jurčević
 arko Todorov / CROPIX / CROPIX
PROBLEM ZADNJE LINIJE

GLAVOBOLJA ZA JURČEVIĆA, A TEK JE STIGAO NA MAKSIMIR Novi Dinamov trener zbog ovoga će vrlo vjerojatno morati posegnuti za igračem iz druge momčadi

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 15. ožujak 2018. 14:10

Nikola Jurčević, dakle, ima komotnu situaciju, rijetko koji trener je po dolasku u Dinamo u kriznoj situaciji 11 kola prije kraja prvenstva gledao najbližeg suparnika s udaljenosti od šest bodova. Naslov prvaka je imperativ za klub iz Maksimira, dvostruka kruna bila bi šlag na tortu, a za finale s Hajdukom 23. svibnja u Vinkovcima ‘modri’ će protiv Rijeke 4. travnja igrati na - svom terenu.

Nadalje, prvi ligaški derbi je tek 18. travnja s Osijekom doma, potom slijedi Poljud, pa Rijeka u Zagrebu te gostovanje u Koprivnici, iz trenutne perspektive zadnja nagazna mina za plave trupe.

Međutim, povoljan raspored i bodovna prednost vjerojatno su i jedine relativno dobre vijesti koje je Jurčević zatekao po svom povratku u plavu svlačionicu pod maksimirskim jugom nakon 13 i pol godina. Na stranu psihoterapija, koja će kratkoročno postići efekt šoka, vidjelo se to već po nasmijanim licima igrača prije prvog treninga s Jurčevićem na Hitrec-Kacianu, ali novi trener će osim razgovora s igračima biti suočen s objektivnim preprekama.

Trenutno, naime, prva momčad raspolaže samo sa 18 igrača, ako ne računamo trećeg vratara Horkaša, koji brani za drugu momčad u Drugoj HNL. Desni bek Matel se neće vratiti do kraja sezone, a protiv Lokomotive se ozlijedio Benković. U kadar za subotnji sraz s Rudešom (Maksimir, 17.00) vraća se Soudani, no neće biti Doumbije, koji je suspendiran zbog crvenog kartona.

No, nije problem utakmica s Rudešom, koliko one koje dolaze kasnije, jer cijela trenutna zadnja linija (Stojanović, Rrahmani, Lešković, Sosa) ima akumulirana dva žuta kartona, plus spomenuti Doumbia i Benković čiji se povratak očekuje za Zaprešić 31. ožujka. Od obrambenih igrača u kadru bez kartona su samo lijevi bek Lecjaks i stoper Perić, tako da će Jurčević vjerojatno morati zagrabiti u kadar Igora Jovičevića, kojem je također ozlijeđen branič Stolnik, koji je bio s prvom momčadi na pripremama u Turskoj, ali je zdrav Brazilac Gabriel, posuđen od Lillea do ljeta, sigurno ne da igra u drugoj ligi.

Zagreb, 130318.
Stadion Maksimir.
Prvi trening GNK Dinamo pod vodstvom novog trenera Nikole Jurcevica.
Na fotografiji: Nikola Jurcevic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
arko Todorov / CROPIX / CROPIX
Nikola Jurčević

Ako se strogo držimo postulata da se momčad gradi od obrane, izvjesnim se čini da Jurčević neće moći postavljati istu zadnju liniju dvije utakmice zaredom, tri pogotovo. U ostalom dijelu momčadi je dobra situacija, nitko nema po dvije javne opomene, a Gavranović, koji je bio donio dvije iz Rijeke, sad je na nuli.

Jurčević je na predstavljanju istaknuo da je momčad koju je zatekao posložena “za dva sustava među kojima nema bitnih razlika”, po svemu sudeći radi se o jednom ili dva defenzivna vezna, odnosno trokutu na sredini postavljenom 2-1 ili 1-2. Prvi je za 4-2-3-1, drugi za 4-3-3 (4-1-4-1) i 4-4-2 u rombu, sve je to uigravano i više-manje isprobavano pod Marijom Cvitanovićem. Stoga je Jurčević i naglasio “neće biti presudan sustav, nego kako će momčad regirati”. Psihologija, dakle. Nadmetanje s Rudešom dat će prve odgovore na koliko teškom je Jurčević putu, a broj gledatelja će, nažalost, ovisiti ponajprije o vremenskoj prognozi za Zagreb, koja je za subotu nepovoljna...

Linker
19. svibanj 2024 02:37