Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
U SUBOTU POKLON ČITATELJIMA JL

GODIŠNJICA SMRTI NOVINARSKOG BARDA TOMISLAVA ŽIDAKA U 'Šumi' su živjeli Dinamo, Mamić, Ćiro i, najviše, Štef

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 13. travanj 2018. 10:21

Prošlo je, ma proletilo već godinu dana otkad nas je napustio Tomislav Židak. Tog 13. travnja 2017., negdje oko podneva, kompletna redakcija Jutarnjeg naglo je utihnula, a tipkovnicom umjesto riječi slijevala se rijeka suza...

Danas, na prvu godišnjicu njegovog neprežaljenog odlaska, u 14 sati u restaurantu Matis u Zagrebu, održat će se promocija nove zbirke njegovih kolumni, koju će Jutarnji tiskati u 60 tisuća primjeraka i darovati svojim čitateljima u subotnjem broju, zbirke koju su potpomogli Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića te Kermas grupa i gosp. Krešimir Raguž.

Radi se o knjizi koja obuhvaća njegove 23 kolumne iz razdoblja od 2010. do 4. ožujka 2017., kada je u redakciju stigao njegov posljednji, bolnički uradak.

Između 416 uradaka “Iz maksimirske šume”, kultnog serijala kolumni koje su personificirale naš subotnji Magazin, izdvojili smo 23 koje se ističu njegovim prepoznatljivim, briljantnim i neponovljivim stilom. Kolumne u kojima su svoje mjesto našle njegove omiljene muze, od Ćire, preko Lamze, do Zdravka Mamića i Sandre Perković, kao i, jasno, Dinama i hrvatske reprezentacije.

Na veliki hepening kojim želimo odati počast čovjeku koji nas je zadužio svojim radom, ali i ljudskošću, svoj su dolazak potvrdili Ćiro Blažević, Robert Prosinečki, Zlatko Dalić, Otto Barić, Dragutin Šurbek, kao i brojna znana lica iz generacije ‘67., generacije ‘82., dakle ljudi koji su ga poznavali i koji su se davno nastanili u njegovoj Šumi.

Jutarnji list

Uz predgovor profesora Krešimira Bagića te posvetu svog “zmaja s Borongaja”, supruge Snješke, Židakova druga zbirka kolumni predstavlja hommage čovjeku koji nas je zadužio, ali ujedno i pravo kolekcionarsko blago za svakog “ovisnika” o sportu, ali i malo drugačijem, artističkom novinarstvu.

Tomislav Židak, podsjetimo se, rođen je u Vugrovcu kraj Zagreba, 1953. godine. Nakon završetka gimnazije studirao je pravo, a novinarstvom se počeo baviti 1975. u Studentskome listu.

Tijekom duge karijere izvještavao je s brojnih svjetskih nogometnih prvenstava, kao i Olimpijskih igara. Za svoj dugogodišnji rad dobio je brojna novinarska priznanja. Židak je do ove zbirke bio autor i tri knjige; izabrane kolumne “Iz maksimirske šume”, “Proljeće u Europi” i “Hrvatska do Brazila”. Od posljedica kratke i teške bolesti, preminuo je 13. travnja 2017. godine.

Linker
02. svibanj 2024 11:29