CROPIX
ENGLEZI U ŠOKU

Guardian o Čačićevom pomoćniku: 'Zaposlili su čovjeka koji koristi nazi pozdrav!'

Engleski Guardian podsjeća kako je Šimunić 2013. godine nakon utakmice dodatnih kvalifikacija za SP u Brazilu, u kojoj je Hrvatska svladala Island na Maksimiru 2-0, poveo skandiranje navijača povikom 'Za dom', našto su oni odgovorali 'spremni'
Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 22. rujan 2015. 01:11

Namjera novog izbornika hrvatske reprezentacije Ante Čačića da vrati Josipa Šimunića među Vatrene kao svojeg pomoćnika nije prošla nezapaženo u stranim medijima.

Engleski Guardian podsjeća kako je Šimunić 2013. godine nakon utakmice dodatnih kvalifikacija za SP u Brazilu, u kojoj je Hrvatska svladala Island na Maksimiru 2-0, poveo skandiranje navijača povikom 'Za dom', našto su oni odgovorili 'spremni'.

Taj su uzvik kao svoj pozdrav koristile Ustaše tijekom zločinačkog režima Nezavisne Države Hrvatske (1941-1945), pod kojim je pobijeno tisuće Srba, Roma i Židova, kao i Hrvata koji su ustali protiv marionetske Hitlerove države.

Guardian podsjeća da Hrvatska i dalje ima problema s fašističkim ispadima svojih navijača (svastika na Poljudu protiv Italije), a podsjetili su i na izjave samog Šimunića (2013. godine) o incidentu:

- Neki ljudi moraju naučiti povijest. Ja nisam uplašen jer nisam učinio ništa krivog. Ja navijam za Hrvatsku, svoju domovinu i ako netko ima nešto protiv toga, to je njihov problem.'

Linker
18. svibanj 2024 08:05