AP Photo
ATP BEČ

HAAS - HAASE Haas: 'Da se svi turniri igraju u Austriji, Haase bi bio Top 10 igrač'

Haas se dosta mučio na putu do finala. Igrao je čak tri tie-breaka, spašavao velik broj set-lopti. Haase je pak pokazao kako se u Austriji očigledno odlično snalazi, te se preko svoje treće Top 10 pobjede u karijeri bori za treću ATP titulu
Piše: dvoznak.comObjavljeno: 20. listopad 2013. 12:12

Koliko god je puta ispričana, priča o Tommy Haasu je uvijek aktualna. Čovjek koji se vraćao dva puta u sam vrh tenisa nakon operacija koje su ga odvojile preko godinu dana od tenisa. No, to je samo vrh sante leda njegove životne priče koja ako ne mami simpatije, onda barem poštovanje. S godinama dolazi i iskustvo, osim što je naučio brinuti se o svom tijelu također je naučio što je važno u tenisu. Stoga i ne čudi njegova velika želja da uzme ATP titulu što mu je i pošlo za rukom u Munchenu. Priliku za drugu, s 36. na leđima ima i u Beču iako stvari nisu izgledale bajkovito.

Prvi nastup protiv Mecira odmah je donio blage probleme. Međutim, bolje upoznati s njegovim likom i djelom jasno su znali kako je Nijemac u blagom padu forme i taj njegov nastup nikoga nije začudio. Mecir je pak odigrao dobar tenis, imao set-lopte u oba seta, kombinirajući njegove prošle nastupe u Beču, ali i trenutnu formu, nitko nije mogao staviti ruku u vatru kako će Tommy dogurati do finala unatoč tituli drugog nositelja.

Međutim, nakon velike borbe kontra Stepaneka u četvrtfinalu, a potom i Rosola u polufinalu, Haas je nekako dogurao do borbe za naslov. Niti Stepanek, niti Mecir nisu uspjeli u tom naumu unatoč brojnim prilikama, ali je zato Rosol uspio nakon samo jedne - uzeti set Haasu. Češki bombarder odigrao je svoju karakterističnu igru. Čvrsto je držao svoj servis na kojem je izgubio samo dva poena, igrao ultra agresivno i čekao svoju priliku na reternu. Dočekao ju je u četvrtom gemu, realizirao i rutinski uzeo prvi set.

- Znao sam kako će Rosol biti težak protivnik. On je vrsta tenisača koji kada ima samopouzdanja je veoma nezgodan. Vidjeli smo to protiv Nadala prošle godine, ali i ove kada je uzeo naslov u Bukureštu. Vrlo je nezgodan - kazao je Haas.

Uistinu, Rosol je napokon ličio na sebe. Nijemac većinu vremena nije imao rješenja, a očigledno je činjenica da ima 35 godina napokon ostavila traga na njegovoj igri. Strpljivo je jednostavno pokušavao vratiti servise i prebroditi prvih nekoliko napada Čeha znajući kako što duže traje izmjena njegove šanse postaju veće. Tommy je također podigao razinu igre na servisu koja mu je dala i samopouzdanja na reternu.

Iako u šestom gemu drugog seta nije iskoristio svoju prvu break-loptu, nakon nekoliko odličnih poteza, ali i jednog poklona Rosola Haas je realizirao drugu priliku za obrat koja je ujedno značila i set.

- Sve se svelo na par poena tu i tamo. Ja sam bio strpljiv i dočekao svoje prilike, ali nije moglo biti niti malo gušće - mirno je konstatirao Haas.

Treći set se ničim nije razlikovao od drugog. Početkom istog Nijemac je spasio 15-30 i dobio jednu dugačku i napornu izmjenu koja je označila totalni prelazak momentuma na njegovu stranu. Tommyja također nije obeshrabrila činjenica da je propustio break-loptu u osmom gemu trećeg seta - jedinu u tome periodu s obje strane. Iskustvo, svestranija igra, varijacije u udarcima nasuprot čiste udaračke snage prevladali su u tie-breaku.

- Nisam iskoristio break-loptu u trećem setu, ali on je dobro odservirao. Pokušao sam u tie-breaku igrati svoj najbolji tenis što sam i učinio. Unatoč dvorani ja bih volio da su uvjeti malo brži - na kraju je priznao Nijemac koji je čest gost Beča:

- Odličan je osjećaj biti u finalu. Prije jako puno vremena sam gledao ovaj turnir na TV-u. Prvi put sam igrao ovdje 1997., 2000. Igrao finale, a osvojio turnir 2001. Biti ponovno u finalu 2013. je očigledno odličan osjećaj.

Protivnik koji stoji na putu njega i 15. titule je čovjek sličnog prezimena. Robin Haase definitivno je ugodno iznenađenje turnira. Kao čovjek iz sjene, te čak tri meča u tri seta uspio je svladati prvog nositelja Tsongu i doći do svoje treće Top 10 pobjede u karijeri.

Iako se Francuz odmah na startu turnira žalio na ozljedu koljena, te nakon pogledanih njegovih nastupa bilo je itekako jasno da Jo nije na 100 %. Međutim, unatoč tomu nije lako pobijediti niti nedovoljno pripremljenog Top 10 igrača što su redom uvidjeli Brands i Thiem. Uostalom, probleme kada igrate protiv takvih igrača objasnio je i sam Nizozemac.

- Zapravo, danas sam bio lošiji nego jučer i prekjučer unatoč tomu što sam danas dobio u dva seta. Tsonga je očigledno imao problema i to me učinilo nervoznim. Ponekad je teško tako igrati jer postajete pasivniji i samo čekate pogreške i ne igrate svoju igru. Kasnije sam se uspio fokusirati i ići za svojim udarcima - kazao je Haase.

Nizozemac je izgledao puno energičnije i življe na terenu. Tsonga je dosta griješio i kasnio, a Robin bio superiorniji u izmjenama. Nakon spašenih break-lopti krajem prvog seta, došao je do obrata gem kasnije te odservirao za prvi set. Vodstvo mu je dalo dodatan impuls, a bacilo u melankoliju Francuza. Međutim, ono što nikako nije trebalo Nizozemcu je izgubljen servis prilikom serviranja za meč. Pokazalo se kasnije da nije bilo bitno, ali itekako pokazuje određenu nervozu u bitnim trenucima koju bi iskusni igrač kao Haas mogao znati iskoristiti.

No, zanimljiv je podatak kako Haase očigledno igra dobro u Austriji. Oba njegova naslova stigla su u Kitzbuhelu, a s tim podatkom se nađalio i Tommy koji je očigledno u jako dobrom raspoloženju:

- Da se svi turniri igraju u Austriji, Haase bi bio Top 10 igrač.

Nizozemac pak nije bio toliko opušten, ali nije propustio nahvaliti svog današnjeg takmaca.

- Bit će ovo naš prvi službeni meč koji će vjerujem biti jako zanimljiv. Morati ću odigrati svoj najbolji tenis ako ga mislim pobijediti. On je nezgodan protivnik i natjecatelj - kazao je Robin, dok je Haas dodao:

- Igrali smo jednom u Bundesligi prošle godine i ja sam pobijedio. To danas ništa ne znači, te će sutra biti totalno drugačiji meč.

Bit će to tako dvoboj čovjeka za kojeg su se organizatori nadali da bi mogao biti u finalu, budući da je Haas tijekom cijelog tjedna magnet za gledatelje, ali i čovjeka iz sjene kojemu Austrija očigledno prija. Tommy će na svojoj strani imati veliku podršku publike što će mu biti velika prednost. Ipak je to svojom karijerom i poviješću zaslužio. Druga titula ove godine sigurno bi razgalila srca teniskih romantičara. Godine su samo broj, dokaz te teze gledamo sutra u 13:45 na centralnom terenu Stadthalle u Beču.

Linker
18. rujan 2024 13:46