CROPIX
2. PRETKOLO EUROPSKE LIGE

HAJDUK SLAVI PRVU EUROPSKU POBJEDU Dokapetan otišao uoči utakmice, debitirao veliki talent, vratari briljirali, a pobjedu je osigurao adut s klupe!

Solidnu utakmicu odigrao je Hajduk u europskoj premijeri na svom Poljudu! Bijeli su na kraju u 2. pretkolu Europske lige pobijedili bugarsku Slaviju s 1:0 pogotkom Saida kojeg je Željko Kopić uveo na poluvremenu, ali prednost je, po prilikama, trebala biti i veća za bolje Splićane.
Piše: HinaObjavljeno: 26. srpanj 2018. 10:19

HAJDUK - SLAVIJA 1:0 (Said 79')

HAJDUK: Posavec - Fomitschow, Lopez, Nižić, Juranović - Caktaš, Hamza, Palaversa - Gyurcso, Tudor - Ivanovski

SLAVIJA: Petkov - Angelov, Karabelyov, Stanisavlevich, Tsvetanov - Velkovski, Uzunov, Aleksandrov, Martinov - Ivanov, Hristov

Nogometaši Hajduka u prvoj su utakmici 2. pretkola Europske lige pred 26.000 gledatelja na Poljudu svladali Slaviju iz Sofije sa 1-0 (0-0).

Strijelac jedinog gola bio je Ahmed Said u 79. minuti.

Hajduk je većim dijelom utakmice napadao, no teško je pronalazio put ka vratima obrambeno dobro organiziranih gostiju. S druge, strane bugarski je sastav svaki put kada bi uspio prijeći sredinu terena ozbiljno zaprijetio splitskim vratima.

Prvu veliku priliku Slavia je imala u 16. minuti kada je Cvetanov izbio sam pred Posavca, no novi čuvar mreže Hajduka sjajnom je intervencijom sačuvao svoj gol. U samoj završnici prvog dijela Uzunov je uputio snažan udarac sa 16 metara kojega je Posavec uspio odbiti u vratnicu.

Hajduk je, pak, najbolju šansu u prvom dijelu imao u 11. minuti kada je Gyurcso sa 20-ak metara pucao preko gola.

Trener Hajduka Željko Kopić je na poluvremenu umjesto Tudora u igru uveo Saida i to se pokazalo odličnim potezom jer je igra bijelih u nastavku bila mnogo bolja. Hajduk je najčešće prijetio nakon prekida, no Caktaš u 50. i Lopez u 67. minuti nisu udarcima glavom bili precizni. Caktaš je promašio, dok je pokušaj Lopeza obranio vremešni vratar Slavije Petkov.

Najbolju priliku iz igre Hajduk je stvorio u 75. minuti kada se Fomitschow ubacio na lijevom krilu i pucao s ruba kaznenog prostora no Petkov se ispružio i uspio odbiti loptu u polje.

Pogodak je stigao nakon udarca iz kuta Bašića, Nižić je na prvoj vratnici glavom uspio prebaciti loptu na drugu stativu gdje se našao Said i uspio pogoditi mrežu.

Prednost Hajduka se u samoj završnici mogla i povećati, u 89. minuti Bašić je izveo slobodan udarac s ruba kaznenog prostora s desne strane, Petkov je izvukao loptu iz svog donjeg lijevog kuta, a na odbijenoj lopti nije se najbolje snašao Caktaš čiji je pokušaj s tri metra blokiran.

Uzvratna utakmica igrat će se u Sofiji za tjedan dana.

Bolji iz ogleda Hajduka i Slavije u 3. pretkolu igrat će protiv boljeg iz susreta između slovenskog Rudara iz Velenja i rumunjskog FCSB-a. U prvoj utakmici u Velenju FCSB je bio bolji sa 2-0.

HAJDUK - SLAVIJA 1:0 (Said 79')

HAJDUK: Posavec - Fomitschow, Lopez, Nižić, Juranović - Caktaš, Hamza, Palaversa - Gyurcso, Tudor - Ivanovski

SLAVIJA: Petkov - Angelov, Karabelyov, Stanisavlevich, Tsvetanov - Velkovski, Uzunov, Aleksandrov, Martinov - Ivanov, Hristov

-------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - Fomitschow je dobio žuti karton zbog prekršaja.

90' - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

89' - Kakva prilika za Hajduk! Bašić je izveo slobodan udarac, prebacio živi zid, ali Petkov brani. Lopta se odbija do Caktaša koji puca s dva metra, ali nevjerojatni Petkov s poda brani i taj pokušaj!

87' - Gyurcso je sad dobio žuti karton zbog prigovora sucu.

85' - Delić je izvrsno ubacio s lijeve strane za Saida, no srećom po Hajdukovog igrača već je bilo suđeno zaleđe.

83' - Crveni karton za igrača Slavije! Sasho Aleksandrov pokušao je iznuditi jedan prekršaj, ali rumunjski sudac ispravno je procijenio da se radi o simuliranju i dao mu drugi žuti karton.

79' GOOOL! Delić je izveo udarac iz kuta, Nižić je najviši u skoku i prebacuje loptu do Saida koji utrčava iz drugog plana i na drugoj vratnici pogađa za 1:0!

78' - Delić je u prvome dodiru poslao izvrstan pas Gyurcsu koji prolazi lijevom stranom, ali lopta ne dolazi do Saida koji je bio u petercu.

75' - I treća zamjena u sastavu Hajduka. Izašao je Ivanovski, a u igru ulazi Ivan Delić.

73' - Fomitschow je snažno opalio s lijeve strane, Petkov je to obranio, ali čini se da se 42-godišnji vratar Slavije pritom ozlijedio. Zasad je sve u redu, čini se da će nastaviti utakmicu.

70' - Bugari prvi put mijenjaju na utakmici. Izašao je Tsvetanov, a mijenja ga Shokolarov.

68' - Aleksandrov je dobio žuti karton zbog prekršaja na Gyurcsu.

67' - Najbolja prilika za Hajduk na utakmici! Iz jednog kornera glavom je pokušao Lopez, lopta se odbila do Saida koji s jednog metra pogađa samo u Petkova!

66' - Fomitschow izvrsno opalio s vrha šesnaesterca, ali je lopta bila prespora za iskusnog Petkova.

65' - Zagužvalo se u šesnaestercu Slavije. Pokušali su Ivanovski i Gyurcso, ali nažalost bez promjene rezultata.

60' - Izvrsna prilika za hajdukovce! Said je ubacio s desne strane, ali je lopta bila previsoka za Gyurcsa koji je bio u izglednoj prilici.

57' - Caktaš je opet uputio udarac s oko 20 metara, ali Petkov je još jednom izvrsno postavljen.

56' - Bugari su opet zaprijetili, ali Josip Posavec još jednom izvrsnom intervencijom reagira na vrijeme.

53' - Još jedna zamjena u Hajdukovoj momčadi. Izlazi mladi Ante Palaversa uz zasluženi pljesak s tribina, a zamijenit će ga 21-godišnji Toma Bašić.

51' - Sjajna prilika za Hajduk! Iz jednog kornera najviši u skoku bio je Caktaš, ali njegov udarac glavom odlazi iznad grede.

50' - Službeno su potvrđene brojke s Poljuda. Objavljeno je da je na susretu Hajduka i Slavije 26 103 gledatelja.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. U postavi Hajduka Kopić je napravio jednu zamjenu. U svlačionici je ostao Tudor, a priliku će dobiti Ahmed Said.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

45' - Neće biti sudačke nadoknade i sudac je odmah svirao kraj poluvremena.

44' Kakva prilika za Slaviju! Uzunov je pobjegao obrani Hajduka i snažno opalio po golu, a fantastični Josip Posavec još jednom brani gotovo stopostotnu priliku, ovaj put uz pomoć vratnice!

42' - Drugi žuti karton na utakmici i opet za bugarske igrače. Ivanov je ušao u kazneni prostor hajdukovaca i teatralno pao. Rumunjski sudac Istvan Kovacs ispravno je procijenio da se radilo o simuliranju.

39' - Prvi žuti karton zaslužio je Uzunov zbog grubog starta na Juranoviću.

32' - Potpuno se usporio tempo utakmice. Bugari su se povukli na svoju polovicu, hajdukovci pokušavaju kombinirati, ali bez izglednijih prilika.

28' - Hajdukovci su pokušali iz slobodnog udarca, Ivanovski je prebacio loptu do Tudora koji u ključnom trenutku s oko pet metara promašuje loptu.

26' - Sjajna prilika Hahdukovaca! Caktaš, Tudor i Hamza stvorili su neugodnu situaciju ispred vrata Bugara, lopta se odbila do Palaverse koji fantastičnim udarcem pokušava s oko 25 metara, no Petkov je lijepom paradom još jednom spasio vrata gostiju.

21' - Ivanovski se našao u izglednoj poziciji na oko 10 metara iskosa od bugarskih vrata, ali njegov udarac odlazi preko grede.

17' - Fomitschow je isprobao svoj udarac s oko 25 metara, no Petkov izbacuje tu loptu u udarac iz kuta.

16' - Kakva obrana Josipa Posavca! Ivanov je pobjegao Hajdukovoj obrani i izvrsno pronašao Tsvetanova koji iz blizine u stopostotnoj prilici puca po golu, no Hajdukov vratar fantastično skida taj zicer gostiju! Josipu Posavcu je ovo premijerni nastup na Poljudu.

13' - Ivanovski je pao nakon jednog duela na vrhu šesnaesterca. Skočili su svi hajdukovci i tražili slobodan udarac, ali rumunjski se sudac nije oglasio.

11' - Sjajna prilika za Hajduk! Gyurcso je izveo jednu solo akciju i s dvadesetak metara iskosa opalio po golu, no lopta je otišla malo iznad grede.

7' - Bugari su krenuli s visokim presingom u početku, ali hajdukovci su, čini se, uspjeli uspostaviti ravnotežu na terenu.

4' - Velika prilika za Slaviju! Ivanov je uspio pobjeći obrani Hajduka, Juranović je zakasnio na jedno dodavanje, ali srećom po Bijele Ivanov je pucao pokraj gola.

3' - Pokušali su hajdukovci napasti s boka, ali iskusni Petkov bez većih problema rješava tu situaciju.

1' - Počela je utakmica na Poljudu. Sretno, Bijeli!

------------------------------------

19.55: Neslužbene brojke otkrivaju da je na Poljudu večeras oko 25 000 gledatelja.

19.45: Prema kladionicama u večerašnjem dvoboju favorit je Hajduk. Ako Splićani prođu bugarsku Slaviju, u trećem pretkolu Europske lige čeka ih bolji iz susreta Rudar Velenje - Steaua Bukurešt. Treće pretkolo na rasporedu je 9. kolovoza, a uzvrat je 16. kolovoza.

19.30: Vratar Josip Posavec večeras će debitirati na Poljudu. Navijačima je između ostalog poručio: "Hvala navijačima što dolaze u velikom broju, napravit ćemo sve da ih razveselimo."

19.10: Objavljeni su i početni sastavi. Kako smo i najavili, u početnoj postavi Hajduka nema Josipa Radoševića koji je pred potpisom za danski Brøndby. Zamijenit će ga 18-godišnji veznjak Ante Palaversa.

19.00: Na Poljudu su se tribine već počele popunjavati, u Splitu se osjeća navijačka atmosfera što je najbolji dokaz koliko su se Splićani zaželjeli nogometa. Podaci govore da se do 13:30 h prodala 21 000 ulaznica. Nema sumnje da će Bugari večeras osjetiti vruću atmosferu u grotlu Poljuda.

18.00: Sve su glasnije najave da Josip Radošević danas neće konkurirati za nastup protiv bugarske Slavije. Službene potvrde nema, ali izvjesno je da će 24-godišnji hajdukovac uskoro potpisati za danski Brøndby, prenosi Slobodna Dalmacija. U danskome klubu očekuje ga nekadašnji suigrač Ante Erceg koji je također za Brøndby potpisao ovog ljeta.

Europska liga: Prednost za FCSB, Sankt Gallen i Maribor

Nogometaši Maribora, FCSB-a i Sankt Gallena ostvarili su povoljnije rezultate u prvim utakmicama 2. pretkola Europske lige od svojih suparnika te su vjerojatniji mogući protivnici hrvatskim klubovima u sljedećem krugu natjecanja.

Švicarski Sankt Gallen je na svom terenu svladao norveški Sarpsborg sa 2-1 (1-1) iako su gosti na samom početku utakmice poveli i ostatak susreta igrali s igračem više. Sarpsborg je u vodstvo doveo Heintz (6), a preokrenuli su Hefti (41) i Buess (66). Uzvrat je u Norveškoj za tjedan dana.

Pobjednik dvoboja između Sankt Gallena i Sarpsborga u 3. pretkolu će igrati protiv hrvatskog doprvaka Rijeke.

FCSB, bivša Steaua je kao gost u Velenju svladala Rudar sa 2-0 81-0) pogocima Mana (5) i Teixeire. Uzvrat u Bukureštu bi stoga trebao biti formalnost.

FCSB ili Rudar će u 3. pretkolu igrati protiv pobjednika susreta između Hajduka i Slavije iz Sofije, a splitski je sastav prvu utakmicu na svom terenu dobio sa 1-0.

Gruzijska Čihura i slovenski Maribor su u prvoj utakmici u Tbilisiju igrali 0-0. Bolji iz tog ogleda će u 3. pretkolu na Osijek ili škotski Rangers.

Linker
19. travanj 2024 08:31