Vojko Basic / Hanza Media / Hanza Media
'KOLIKO GOD ONI DAJU, MI ĆEMO VIŠE'

HAJDUK U JADRANSKOM DERBIJU OČEKUJE REVANŠ ZA JESENSKI PORAZ USRED SPLITA 'Da se igra i na Rujevici, išli bismo na tri boda, a kamoli ne na Poljudu!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. ožujak 2018. 23:30

Stanka je gotova. Vraća se nogomet sutra na Poljud. Kako je prošlo 12 dana bez prvenstvenih utakmica, upitali smo Josipa Radoševića, 23-godišnjeg defenzivnog veznjaka Bijelih.

- Odmorio sam se, ali i kvalitetno radio. Putovali smo, igrali, trenirali... Svega je bilo u prvenstvenoj stanci - odgovorit će Radošević.

Bez Zorana Nižića su Bijeli bili u Poljskoj prošle subote, a kapetansku vrpcu ponio je Radošević. Što je susret s Gornikom donio Hajduku?


Radosevic Super Goal HD Hajduk Split (Cro...

- Igrali smo na kvalitetnom stadionu, na odličnom terenu. Protivnik po mjeri, baš dobra proba za Rijeku. Solidna ekipa za prijateljsku utakmicu uoči jadranskog derbija. Doduše, bili smo nekompletni, poraženi smo, ali sveukupno dobar test za igrače koji su imali manje prilika ovog proljeća ili su se oporavljali od ozljeda koje su dobili u ranijem dijelu sezone.

Ispunili prvi cilj

Testovi završeni, slijedi ispit. Stiže sutra Rijeka sa serijom pobjeda i prvim strijelcem lige, brazilskim ofenzivcem Heberom. Rijeka je u dobroj atmosferi, kao Hajduk prije mjesec i pol dana.

- Mislite na razdoblje prije utakmice sa Slavenom Belupom? Da, bilo je to naše najbolje razdoblje ove sezone. S druge strane, Rijeka pažljivo gradi svoju formu, ali i mi smo u dobroj situaciji. Istina, moglo je biti i bolje, ali ispunili smo prvi cilj, ušli smo u finale Hrvatskoga kupa, a Rijeku tek čeka borba za finale. I Hajduk je u pozitivnoj situaciji, premda nismo u takvoj seriji pobjeda kao Rijeka u ovom trenutku - podvukao je Hajdukov veznjak.

Forma Hajduka ipak je u jednoj vrsti amplitude, toplo-hladno.

- Moramo napraviti iskorak, da sazrijemo u tom pobjedničkom mentalitetu, to je bitno zbog nas igrača i navijača.

Belupo je bio trenutak za iskorak i tu je napravljena greška u koracima. Nije remi sa Osijekom rezultat ispod očekivanja, ali Belupo... I danas mi je žao tog gubitka. Belupo nas je dobio prvi put u povijesti. Fale nam ta tri boda iz susreta s Belupom.

Činjenica je da pobjeda iz susreta s Belupom nedostaje u komfornijoj borbu s Rijekom i hvatanju lidera Dinama. Jer, došla je i Rijeka na samo bod zaostatka iza drugoplasiranog Hajduka.

- Ne treba se opterećivati bodovnom razlikom, nego ući u utakmicu sa željom za pobjedom.

Tko je udarna snaga Rijeke? Heber je prvi strijelac lige, ali Bradarić je igrač koji drži balans između obrane i napada, jedini je reprezentativac Rijeke. Uostalom, poznajete se, igrali ste zajedno godinu dana tijekom 2015. u dresu Rijeke.

- Dobro se snašao, odlično su ga primili Riječani. Bradarić je važan igrač, ali Rijeka je momčadski snažna. Uz to, znam kako razmišljaju prije dolaska na Poljud. Njima ova utakmica znači više nego kada igraju protiv Dinama. Ali, ne zaboravljaju ni oni da smo ih dobili prošle jeseni u Rijeci.

Jasne slike

Koliko se razlikuje utakmica s Rujevice od sutrašnje na Poljudu? Rijeka je tada bila favorit, a tko je na Poljudu favorit?

- Drukčija je situacija uoči poljudskog derbija, nikome ne bih stavio teret favorita. Mi se samo moramo fokusirati na našu igru. Slike u glavi su potpuno jasne, samo moramo odigrati kvalitetnu utakmicu.

Pospani u porazu

Kako objašnjavate činjenicu da Hajduk bolje rezultate postiže izvan Poljuda nego na svom travnjaku. Šest pobjeda u nizu imao je Hajduk s Kopićem do Kupa s Lokomotivom. Ali i taj susret okončan je u pozitivi, pa je nakon sedam utakmica došao prvi remi u Osijeku. Ali s druge strane, posljednje poljudske utakmice bile su prilično neuvjerljive. Poraz od Belupa, teško svladan Rudeš i sretno pobijeđena Istra.

- Kada pogledamo statistiku, sve je jasno. Kod kuće nam je teže igrati, jer publika bi htjela da se svaka utakmica što prije riješi, ali protivnik se zatvori i ne možeš uvijek lako do vodstva. Trebalo bi kružiti, biti strpljivi, a mi smo ovdje vreli, pa se stvara atmosfera nestrpljenja gdje se gubi “glava i rep” naše igre. Na gostovanjima je drukčije, suparnici se otvore, ima više prostora, lakše dolazimo do šansi i golova. U utakmicama koje smo dobili imali smo balans u posjedu i igri. Takav pristup je donio ploda.

Možete li s ove vremenske distance objasniti što se dogodilo u prvoj utakmici s Rijekom na Poljudu prošle jeseni, kada je Kekova momčad bez većih problema slavila 2:0?

- Bila je to utakmica bez naboja i ritma. Čak bih rekao, pospana utakmica, jer ne znam kako bi je drukčije opisao. Rijeka je čekala naše pogreške. Došli su iza AEK-a i pobijedili s malom potrošnjom energije. Međutim, danas igramo drukčiji nogomet.

Nogomet visokog presinga, s velikim utroškom energije. Ali i rizikom.

- Da, ima rizika i puno se traži od nas veznjaka. Ali, ako se sve dobro zatvori, onda dođe željeni rezultat.

Za razliku od posljednja tri suparnika koja smo gledali na Poljudu. Rijeka se vjerojatno neće izričito braniti?

- Neće se zatvoriti, znam kako Kek igra. Traži nogomet u oba pravca. Treba biti pametan, držati stabilnost i dominirati tempom i agresivnošću.

Dat ćemo više

Koliko je za Rijeku otežavajuća okolnost što četiri dana nakon Poljuda igra za finale Kupa protiv Dinama?

- To je njihova stvar i njihov problem. Ne bih rekao da smo u boljoj poziciji zbog rasporeda. Uostalom, već sam rekao, koliko poznajem mentalitet Rijeke, ići će jače kontra Hajduka nego protiv Dinama.

Međutim, nema alibija ni opravdanja, Hajduk ide na pobjedu u subotnjem jadranskom derbiju.

- Nema! Svaku utakmicu idemo na tri boda. Da se igra i na Rujevici, išli bismo na tri boda, a kamoli ne na Poljudu. S glavom ćemo ući u utakmicu. Koliko god oni daju, mi ćemo pružiti još više - obećaje Kopićev standardni starter.

Linker
03. svibanj 2024 18:15