Foto: Tom Dubravec / CROPIX
OTKRIO ZANIMLJIVE RAZLIKE

HAJDUKOV NAPADAČ PO PRVI PUT OBJASNIO ZAŠTO JE NAPUSTIO DINAMO 'Kad u Zagrebu zabiješ pet golova to nije nikome bitno. U Splitu je drugačije...'

DARIO ŠPIKIĆ Hajdukov mladi krilni napadač o svom dolasku iz Maksimira na Poljud i splitskoj budućnosti
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 11. svibanj 2019. 01:13

Krilni napadač Dario Špikić (20) još je u pobjedi protiv Intera upisao je prve minute za prvu momčad Hajduka. Inače je iz Velike Gorice, počeo je u Udarniku iz Kurilovca, a nakon kratkoga boravka u Gorici prešao je u Dinamo. Prošlo ljeto je s Juricom Prširom stigao u Hajduk, a za početak razgovora po prvi put je iz svoga kuta objasnio kako je došlo do transfera na relaciji Maksimir - Poljud…

- U Dinamu su mi dugo obećavali prvu momčad, a to se nikako nije ispunjavalo. Više se tamo nisam vidio, nisam se dobro osjećao u klubu. Oduljilo se oko ugovora koji nisam htio produžiti. Čak sam dva puta išao u Bergamo na pregovore s Atalantom, razmišljao sam, a onda se javio Krešimir Gojun. Objasnio mi je kako se u Hajduku radi s mladim igračima, koji su ciljevi i planovi. To mi se svidjelo i odlučio sam doći. Nakon toga sam bio vraćen u B ekipu, a onda sam se imao težu ozljedu koljena, pukli su križni ligamenti. Ali, hvala Bogu, već nakon tri mjeseca sam se vratio.

U drugoj ekipi ga je trenirao Siniša Oreščanin, a kod njega je debitirao i za prvi sastav… Kratak susret imao je s njim i u pionirima Dinama gdje ga je trenirao oko dva mjeseca…

- Htio bih mu se zahvaliti na prilici koju mi je dao. Imam odličnu suradnju s njim, odličan je trener i psiholog. Stvarno je lijepo igrati na Poljudu, nekako drugačije. Osjećao sam malu nervozu na klupi kada se nije znalo hoću li ući.

Split, 050519.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 23. kola Druge HNL, Hajduk ll -Sibenik.
Na fotografiji: Dario Spikic i Yusuf Musa.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Kako je obitelj reagirala, gdje su oni bili tada?

- Mama mi je odrasla u Splitu, povezana je s Hajdukom. Tata je došao iz Zagreba i bio na tribinama, a moji su doma, blizanci brat i sestra, gledali na televiziji. Sad navijaju za mene - kaže Špikić koji ima kuma u Solinu, a stric mu je poslovno u Splitu tako da nije bio usamljen otkako je stigao.

Dok je bio u Dinamu, uspoređivali su ga s Markom Pjacom.

- Ne znam što bih rekao, pokušavam biti svoj. Krilni sam igrač, lijevo i desno, brz sam, igram jedan na jedan. Idol mi je Neymar.

O ciljevima kaže:

- Trebam raditi, mlad sam još. Napadač sam, moram zabijati. U idućoj sezoni mi je cilj ustaliti se u prvoj momčadi Hajduka, imati što više nastupa i golova, a ako Bog da i da osvojimo prvenstvo. Do kraja sezone cilj je izboriti Europu, skupiti što više nastupa. Nije mi degradacija igrati za B momčad. Mlada smo ekipa, trener ne stvara pritisak, dobra je atmosfera i odlično se radi.

Imate li kontakta s kolegama iz Dinama?

Dosta ih je otišlo poput Kulenovića, a iz Dinama sam najbolji s Ćužeom. Jave mi se, u kontaktu smo. Čestitali su mi na debiju.

Koja je razlika između igranja u Dinamovu pomlatku i činjenici što ste sad u prvoj ekipi Hajduka?

- Ovdje se puno prati, ljudima je više stalo. Bez obzira što je Zagreb veliki grad, zabiješ pet golova i to nije nikome bitno, a u Splitu je drugačije. Veća je odgovornost. Ovdje svi žive za nogomet. Iako, bilo mi je teško prvu polusezonu, dok se nisam naviknuo na klimu. Promjene, odlazak od kuće i ozljeda, zbog toga mi je bilo teško u početku. Klima i more su ono što mi se najviše sviđa u Splitu, a i sve je nekako opuštenije.

Linker
07. svibanj 2024 22:06