Island protiv Engleske
 Alex Livesey/Getty Images
NAMUČIT ĆE FRANCUZE

HAJDUKOVA LEGENDA ODUŠEVLJENA ISLANĐANIMA 'Oni su već sada poput europskih prvaka'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 03. srpanj 2016. 16:21

Ako se nekoj reprezentaciji posložio ždrijeb na Europskom prvenstvu onda je to bez dvojbe Francuska. Ne previše jaka skupina sa Švicarskom, Rumunjskom i Albanijom, pa Irska u osmini finala, a sada u četvrtfinalu i Island koji je najveće iznenađenje Eura, ali i reprezentacija protiv koje se očekuje da Tricolori odrade posao i odu među četiri najbolje.


Ipak, Zlatko Vujović, legendarni napadač Hajduka koji je veliki dio svoje karijere proveo u Francuskoj, ne vjeruje da će se domaćin Eura prošetati u današnjoj utakmici.

- Francuska je reprezentacija koja još nije pokazala svoju snagu i moć. Rezultati ih donekle prate, ali ja se nadam da će igrati sve bolje i bolje. Spadaju u uži krug favorita, ali prema onome što su do sada pokazali teško je očekivati da mogu ostvariti najviši plasman. Imaju suparnika koji je ugodno iznenađenje prvenstva, Island je dobro složena i vođena momčad, koja igra svih 90 minuta u jednakom ritmu. Francuska im je još jedna prilika da pokažu svoje kvalitete i da im nanesu puno teškoća - kaže Vujović, koji vjeruje da će Island itekako namučiti domaćina Eura.

Ubiru plodove

- Vidjeli smo da je reprezentacija Portugala, kao i protiv nas, prošao s igrom koja nije bila nešto naročito, ali u sportu se uvijek gleda samo rezultat. Francuzima će sigurno biti izuzetno teško, Island je jako napredovao posljednjih godina, za svoje prilike dosta ulagao u nogomet i sada ubiru plodove toga. Mogu li napraviti još jedno iznenađenje ne znam, ali siguran sam da će namučiti Francusku.
Island je, uz Wales, jedna od najljepših priča ovog Europskog prvenstva. Država od nešto više od 300 tisuća stanovnika našla se u probranom društvu i sada ima priliku napraviti još jednu veliku senzaciju.
- Island je već ovime što je do sada napravio europski prvak. Igraju bez opterećenja, puno ležernije za razliku od Francuske čijim je igračima pod povećalom svaki pas, svaka krivo dodana ili ubačena lopta - kaže Vujović.
Francuska reprezentacija je do sada na Europskom prvenstvu, uz dužno poštovanje, imala za suparnike momčadi koje spadaju u drugi razred europskog nogometa. Možda ih u igri sputava baš taj imperativ utakmica u kojima im javnost unaprijed upisuje pobjedu. I Island je, barem na papiru, takva utakmica.
- Zanimljivo je kako im se namjestio ždrijeb, ali ja nisam siguran da su oni reprezentacija za osvajanje Europskog prvenstva. Oni spadaju među četiri najbolje momčadi, vjerujem da će se tamo i plasirati, ali kraj Nijemaca ili Talijana teško se mogu izboriti za nešto više. Island isto spada u taj, kako ste rekli, drugi razred europskog nogometa, Francuska je imala problema protiv reprezentacija koje su jake, čvrste i kompaktne i ne bi me iznenadilo još jedno iznenađenje na ovom Europskom prvenstvu.
Ono što Vujović priželjkuje je prolaz Tricolora u polufinale, najviše iz razloga da vidi kako će momčad Didiera Deschampsa reagirati protiv, pojedinačno i momčadski, snažnijeg suparnika od dosadašnjih.
- Francuska je jaka reprezentacija, dobra i kvalitetna, ali nema klasu jednih Nijemaca ili Talijana. Volio bih vidjeti kakvi su protiv njih, što mogu pokazati iako osobno sumnjam da ne mogu puno. Izbornik Didier Deschamps je kao igrač bio fajter što traži i od igrača, veliko iskustvo prenosi na igrače, ali u Francuskoj me nisu uvjerili ni pojedinci ni kolektiv. Island mogu proći, ali se teško mogu nadati nečemu većem.

Na početku je Francusku vukao Payet, onda se ukazao i kritizirani Griezmann koji je protiv Irske, baš kako je Vujović istaknuo u prošlom razgovoru, pokazao da može riješiti utakmicu u pet minuta.

- Griezmann može biti taj, ali se Francuska ne smije oslanjati samo na njega. On u svakom trenutku može riješiti utakmicu, ali Deschampsu treba i plan B, imati spremno rješenje ako Griezmanna ne bude išlo. Osim Payeta ne vidim nekoga tko mu može pomoći da Francuska nešto napravi. Nisu uvjerljivi ni po igri ni po rezultatu i protiv Islanda će morati biti znatno bolji nego do sada – zaključio je Zlatko Vujović.

Linker
09. svibanj 2024 10:30