Cropix/Ante Ćizmić
NIŠTA KONTRA MURVE

HAJDUKOVA MURVA ŽIVI VJEČNO Bijeli objavili kako će zauvijek sačuvati legendarno splitsko stablo

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 10. veljača 2016. 18:28

Hajduk na planu proslave svojeg 105. rođendana (13. veljače pada baš u subotu) na neki način radi čuda, posebno direktor marketinga Aljoša Bašić, koji iz dana u dan priređuje baš domišljate 'evente'. Nakon što su predstavljeni dresovi Macrona, oni maskirni, s naljepnicom 105 i to u 'limit edition', te objave serije novih sponzora 'bijelih', sad je osmišljen način da se legendarnoj murvi sa Starog placa podari vječnost.

To je odavno zamislio zaljubljenik Hajduka Napoleon Ančić, koji je čak predložio da murva iz dvora na Starom placu, pod kojom su odgajani brojni prvotimci Hajduka, bude zaštićena kao svojevrsni spomenik. Tu inicijativu razradio je novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac pa je u velikom amfiteatru Fakulteta elektronike, strojarstva i brodogradnje predstavljen znanstveni projekt "Hajdukova murva". Riječ je tome da se uz pomoć sadnica sa stare murve posade i sačuvaju izdanci legendarnog stabla pri čemu su svoj obol dali doktorica biotehničkih znanosti Olivera Crmarić i Nenad Malenica, sa Zavoda za molekularnu biologiju zagrebačkog PMF-a. Oni su od nekoliko grančica stvorili matični materijal pa je u kampusu zasađena takozvana hajdučka murva.

To je jedna od akcija kojima je na simbolični način označen povratak Hajduka njegovim sveučilišnim korijenima, jer su splitski studenti iz Praga osnovali klub. Tu je i jačanje suradnje Sveučilišta i kluba, kao sveučilišne nastavne baze. Prvu sadnicu s genetskim kodom stare murve zasadili su uz prigodni ceremonijal rektor splitskog sveučilišta prof. dr. Šimun Anđelinović i predsjednik Hajduka Marin Brbić.

- Ideja je da svake godine umnožavamo murvu, koja za Splićane nije obično stablo - rekao je predsjednik "bijelih" Brbić. Jer to je murva pod kojom su stasale brojne generacije koje su osvojile na Starom placu sedam naslova prvaka države.

Tako će se - kako je zaključio Brbić - sačuvati uspomena na Hajduk i Split, kakvog više nema… Dapače, zamišljeno je da se murve zasade po gradu. Inače, ta stabla su odavno bila zasađena na splitskoj rivi, ali kako su plodovima svakog ljeta zamazala šetnicu, zamijenjena su palmama.

Stvarno, u Hajduku iz dana u dan redaju se događaji u slavu splitskog kluba, što zaslužuje pohvalu i priznanje. Netko zajedljiv će kazati da su sve te aktivnosti, po novome "eventi", bitne za splitski klub, ali da će navijači Hajduka biti sretniji kad bi uz te simbolične parade u slavu prošlosti daleko važnije bilo u sadašnjosti dokazati se na terenu i tamo napokon poslije punih jedanaest godina domoći se naslova prvaka države.

Prvenstvo se nastavlja u subotu, Hajduk igra protiv Slaven Belupa, pa poklonici "bijelih" željno očekuju vidjeti na djelu novi sastav i njegove domete. No, na Poljudu priređuju presice o sponzorima, dok je nogometna komponenta zavijena u tajnost.

Ono što je sasvim izvjesno je da trener Damir Burić ne može računati na dva bitna napadača, Nikolu Vlašića (muči ga trbušni zid, tek je počeo s treninzima) i Francka Ohandzu (on je već pet mjeseci u autu zbog pomalo misteriozne ozljede koljena), te da u sastavu neće biti ni Juliana Vazqueza (u pitanju je delikatna ozljeda Ahilove tetive). Ostaje vidjeti kako će trener Burić "iskemijati" momčad za start u proljetni dio prvenstva. Dakle, treneru nije lako, jer se ipak očekuje pobjeda nad "apotekarima" i nastavak lova na vodeći tandem.

Na Poljudu su svi kontakti blindirani kad su u pitanju izjave prvotimaca. To je već ustaljena praksa da je sve zavijeno velom tajnosti, premda navijačima, koliko god imponirale aktivnosti u slavu kluba, ipak treba ponuditi i najave ambicija pa i dometa u prvenstvu.

Linker
18. svibanj 2024 07:04