Damir Krajac / CROPIX CROPIX
'NISAM SE NI ŽELIO VRATITI'

HAJDUKU NIJE BIO DOBAR, A FRANCUSKI PRVOLIGAŠ ODMAH JE UGRABIO PRILIKU Uprava Bijelih objasnila potez: 'Procijenili smo da imamo dvojicu boljih'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. siječanj 2020. 17:38

Gregor Gulišija ponovno je otvorio priču o odlascima mladih igrača iz dalmatinskog bazena, praktički "ispred nosa" Hajduku. Jer, 18-godišnji desni bočni pred dva dana je iznenađujuće potpisao za Lille s tim da je prethodno bio ponuđen Poljudu. Da ne bude zabune, ponuđen za povratak, jer Gulišija je sedam godina proveo u Hajduku. Međutim, priča Gregora Gulišija ipak iskače iz obrasca klasičnih odlazaka mladih igrača iz Splita.

- Prije godinu i pol je iz Hajduka otišao kao igrač koji klubu nije potreban. Prije mjesec dana njegov zastupnik bio je u klubu, ponudio Brbiću i Kepčiji povratak Gulišije uz naznaku da je zainteresiran Lille, te Lokomotiva i Osijek - glasila je informacija koja je potaknula širu priču o Gulišiji.

Na ponudu povratka iz Hajduka nije bilo reakcije, očito je da su na Poljudu imali drukčiji stav. Čekali su, čekali i na kraju dočekali odlazak Gulišije u Lille. Drugi je to igrač kojeg je Lille u proteklih šest mjeseci pokupio iz Hajdukova inkubatora. Jer, Gulišija je kao i Domagoj Bradarić stasao na Poljudu.

- Politika Lillea je uzeti mlade igrače, ako je moguće za skromnu odštetu kao što je to bio slučaj s Gulišijom za kojeg su procijenili da je desni bočni koji može puno napredovati - kazao nam je naš izvor, inače odličan poznavatelj prilika u francuskom nogometu.

Procjena struke Hajduka bila je sasvim oprečna onoj iz Lillea. Naime, predsjednik Bijelih Marin Brbić objasnio je klupski stav.

- Struka je u Hajduku procijenila da imamo dva igrača iz te generacije koji su perspektivniji od Gulišije i njima smo dali prednost. Gulišija je otišao u juniore Lillea, izabrao je svoj put i mi mu želimo puno sreće u nastavku karijere - odgovorio nam je Brbić na upit o stavu prema povratku Gulišije.

Lille je prošlu polusezonu pratio Gulišiju u Solinu i nakon višemjesečnog praćenje odlučili su se na uzimanje mladog igrača. Odšteta nije velika, Lillle jednostavno nema što izgubiti. Kao ni mladi igrač koji starta u B momčadi Lillea. I pritom treba reći, nije Gulišija "pobjegao" Hajduku. Inozemstvo je primarno vidio kao svoju prigodu.

- Želio sam u inozemstvo, nisam razmišljao o povratku na Poljud. Smatram da je ovo za mene najbolji put - kazao nam je 18-godišnji Gregor koji nam se javio jučer nakon treninga obavljenog u novom klubu.

- Smatram da ću u Lilleu imati sve uvjete za još bolji razvoj u što sam se uvjerio. Uz to, bitno mi je da je Bradarić ovdje u klubu. Znamo se iz juniora Hajduka i bit će mi od velike pomoći pri adaptaciji u novoj sredini. Njegov primjer mi daje veliku nadu, jer Bradarić je prvotimac Lillea s 20 godina - zaključio je Gulišija.

Talent ili pravi igrač? Vrijeme će pokazati. Lille je za sitne novce uzeo igrača na poziciji gdje su deficitarni u mlađim kategorijama. Novac Lilleu nije problem, teže im je pronaći talente i perspektivu, a takvog su prepoznali u desnom bočnom koji je prošli tjedan navršio 18 godina.

Hajduku 200.000 eura za Gulišiju

Nije Hajduk ostao bez naknade za razvoj kada je riječ o transferu Gulišije. Solin je odlaskom 18-godišnjeg beka u Lille ostvario najveći transfer u klupskoj povijesti, ali inkasirat će tek oko 50.000 eura od ukupne naknade u visini od 250.000 eura. Veliki su igrači stasali u klubu s Jadra, internacionalci od Jeličića do Lovre Kalinića, ali Gulišija je prvi koji je direktno iz Solina otišao u ligu Petice. Velika zasluge za takav rasplet pripadaju Hajduku, jer na Poljudu je Gulišija proveo sedam godina prije dolaska u Solin u ljeto 2018. Boravak u Hajduku honorirat će se sa svotom od 200.000 eura koliko Bijelima treba pripasti od prelaska Gulišije s Poljuda u Lille.

'Nismo dobili ponudu za Skorupa'

Kod predsjednika Bijelih zatražili smo odgovor na pitanje je li doista Lille usmeno ponudio 700.000 eura za 20-godišnjeg veznjaka Dina Skorupa, a pritom Hajduk postavio cijenu od 3 milijuna eura. Takva priča, naime, kruži gradom posljednjih dana pri čemu nije sporno da je Lille prošle jeseni pratio Skorupa.

- Ne, nije istina - kaže Brbić.

- Nismo dobili nikakvu službenu ponudu Lillea za Skorupa - kategorički je ustvrdio Brbić.

Dino Skorup potpisao je profesionalni ugovor s Bijelima prošlog mjeseca, ali nije s prvom momčadi otišao na pripreme u Tursku već je nastavio trenirati s B momčadi Hajduka u Splitu.

Linker
02. prosinac 2023 12:31