GENEVA, SWITZERLAND - AUGUST 06: Alen Halilovic of FC Barcelona in action during the pre-season friendly match between FC Barcelona and SSC Napoli on August 6, 2014 in Geneva, Switzerland. (Photo by Valerio Pennicino/Getty Images)
 Valerio Pennicino / 2014 Getty Images
NADOLAZEĆA ZVIJEZDA

Halilovićevi dojmovi iz Katalonije: 'Uvjerio sam se kako je Barça više od kluba'

Messi je čarobnjak, najbolji na svijetu. Uz to što je sjajan igrač, ima iznimne ljudske kvalitete, priča hrvatski reprezentativac
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 01. travanj 2015. 17:42

Dinamo je moja ljubav, ali Barcelona je nešto posebno” , rekao je Alen Halilović prije točno godinu dana. Dinamo i Barcelona tih su dana ispregovarali u zagrebačkom Sheratonu transfer vrijedan 2,2 milijuna eura i određene bonuse. Na Nou Camp stigao je tri mjeseca kasnije. Nažalost, ne s iskustvom Svjetskog prvenstva čemu se Alen Halilović intimno nadao. Izbornik Niko Kovač na njega je računao u novom ciklusu. Sreli smo ga nakon Norveške u Maksimiru.

- Lijepo je biti opet u Zagrebu - primjetio je nakon utakmice koju je gledao s klupe.

Moje vrijeme tek dolazi

- Sretan sam što uopće imam privilegij biti dio reprezentacije i dijeliti svlačionicu s ovakvim imenima. Moje vrijeme tek dolazi, a iskustvo koje skupljam je neprocjenjivo - priča Alen Halilović.

Slično razmišlja i na pitanje o Barceloni.

- Zadovoljan sam sa svim detaljima. Barça je ispunila više nego što sam i mogao zamisliti kada sam otišao u Španjolsku. Obitelj je sa mnom, međusobno si pomažemo, naučili smo jezik pa je svakodnevica puno lakša. Sretan sam zbog braće koja su se snašla u novoj zemlji, roditelji su velika potpora i doista imam sve uvjete da razmišljam samo o nogometu.

Alen Halilović je u ovoj sezoni odigrao dvadesetak utakmica za Barcelonu B koja se natječe u Segundi, te pola sata za prvu momčad. Bilo je to u Kupu kralja protiv Elchea kada je zamijenio Adama Traoréa. Dojmovi su pozitivni. Bili bi bolji da se golu u premijernom nastupu za Barçu nije ispriječila vratnica...

- U Barceloni inzistiraju na obiteljskoj atmosferi. Ako imaš neki problem, isti tren su ti svi na pomoći, od suigrača do trenera i ljudi iz kluba. To valjda čini tu razliku između Barcelone i ostalih klubova. Ne kažu bez razloga da je Barça ‘més que un club’ ili ‘više od kluba’ - priča Alen Halilović o općim dojmovima.

Iako je primarno okupiran s B momčadi, nerijetko zna trenirati i s onom prvom. Pitanje o Messiju nametnulo se samo od sebe...

- Čarobnjak. Najbolji na svijetu. Ima iznimne kvalitete, igračke i ljudske. Oduševljen sam svakom sekundom koju imam prilike biti s njim - naglasio je Halilović.

Barcelona se ne odbija

Drugoj momčadi Barcelone baš ne cvjetaju ruže. Trenutno su na pretposljednjem mjestu Segunde s bodom više od Sabadella te tri manje od Osasune koja drži posljednju poziciju za ostanak u ligi.

- Mlada smo momčad. Najmlađa u povijesti Barcelone B i izostanak iskustva nas je i doveo do takve situaciju. Gotovo svi igrači u Segundi imaju iskustvo prve lige i to je nešto s čim se moramo nositi. No, optimist sam po pitanju raspleta prvenstva. Puno je tu utakmica do kraja, treba se boriti i vjerovati u uspjeh jer talent nije sporan - objašnjava Halilović.

S vremenskim odmakom, Alen Halilović može procijeniti koliko je odlazak u mladim godinama pomogao njegovu razvoju, odnosno je li pogriješio s (pre)ranim transferom.

- Svaki slučaj treba gledati zasebno. Najbitniji je razvoj igrača, a ja sam dobio poziv da dođem u najbolju nogometnu školu na svijetu i u klub koji mi je uz Dinamo na prvom mjestu. Tko bi to mogao odbiti? Za mlade igrače je osnovna stvar da igraju i to bi trebao biti preduvjet. Ne vidim neki smisao da netko ode u sredinu u kojoj nema priliku nastaviti kvalitetan rad.

Ćorić je spektakularan

Veze sa Zagrebom i Maksimirom su neraskidive.

- Tu su ostali prijatelji s kojima sam u svakodnevnom kontaktu, a redovito pratim Dinamo.

U Maksimiru je na štih stigao Ante Ćorić...

- Znam ga od prije i uopće mene iznenađuje Ćorić je spektakularan igrač i vjerujem da će ostaviti veliki trag - poručio je Alen Halilović.

Linker
04. svibanj 2024 20:04