Jakov Prkić / CROPIX
RAT S JOVANOVIĆEM

HNS U VELIKOJ OFENZIVI Davor Šuker želi srušiti Zakon o sportskoj inspekciji!

Predsjednik HNS-a je najavio totalnu ofenzivu, a poznato je da Jovanović nikad nije prespavao odgovor
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. ožujak 2014. 13:10

HNS priprema tužbu Ustavnom sudu kojom želi srušiti Zakon o sportskoj inspekciji. Još 14. veljače u priopćenju Saveza stajalo je "najavljujemo pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o sportskoj inspekciji (NN br. 86/12), osobito odredbe članka 3. st. 2., kojim se tijelu uprave daje bezuvjetna sloboda da bez ikakvih kriterija određuje da inspekcijski nadzor obavlja državni inspektor, time uskraćujući nadziranoj osobi pravo žalbe". Tada je to prošlo nezapaženo u svjetlu upravo objavljenog rješenja u kojem su inspektori naredili oduzimanje licenci Lokomotivi, HD-u i Vinogradaru.

Nakon odluke Upravnog suda o odgodi primjene tog rješenja, čim je omogućeno HNS-u da vrati licence klubovima, Davor Šuker i Damir Vrbanović idu dalje. Više im nije cilj samo dokazati da su u pravu kad je riječ o djelovanju Saveza, nakanili su poništiti cijeli zakon čime bi "skinuli s vrata" Sportsku inspekciju i Dinamu, i ostalima s kojima se bavi. Šuker drži da bi to bilo "stavljanje točke na i", što možemo prevesti i konačna pobjeda nogometnih čelnika nad Željkom Jovanovićem i njegovim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta koje je autor zakona i osnivač inspekcije.

Pravni rat se tako nastavlja jer HNS i MZOS već su na jednom sudu, Upravnom. On razmatra valjanost inspekcijskog nalaza. HNS se fokusira na činjenicu da nadzor obavlja državni inspektor, na tome, između ostaloga, bazira tvrdnju o neustavnosti zakona jer kad on izda naredbu da nešto treba učiniti u zadanom roku, primjerice opozvati licence kroz 15 dana, na to ne postoji pravo žalbe.

Sportska inspekcija dugo se formirala, tek u srpnju prošle godine pojavila se u uredima u Vukovarskoj 269 i uzela dokumente, a sedam mjeseci kasnije se oglasila rješenjem koje je bazirano na licencama, i da ga je Savez bespogovorno primijenio ne bi moglo imati bitnije učinke.

Ali mostovi su porušeni, između nogometnog vrha i Jovanovićeva ministarstva postoje okršaji i na privatnoj osnovi, ne samo na razini institucija, Šuker je najavio totalnu ofenzivu, a poznato je da Jovanović nikad nije "prespavao" odgovor.

Linker
02. svibanj 2024 08:20