Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
IO MU OKRENUO PALAC DOLJE

HOĆE LI DAVOR ŠUKER NA KRAJU DOČEKATI KRAJ SVOG MANDATA U HNS-U? Jedan od najvećih gafova napravio je nakon Tunisa u Varaždinu

HNS Izvršni odbor okrenuo palac dolje predsjedniku glede smjene Nenada Gračana.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. kolovoz 2019. 13:27

Hoće li Davor Šuker dočekati kraj svog predsjedničkog mandata u HNS-u? Izvršni odbor okrenuo mu je leđa kad je zatražio smjenu izbornika mlade vrste Nenada Gračana. Svi članovi IO-a okrenuli su palac dolje Šukeru i zaključili da od njegova zahtjeva nema ništa, odnosno da Gračan ostaje izbornik mladih, što će se službeno potvrditi i na sastanku Izvršnog odbora zakazanog za drugi dan rujna ove godine.

Međutim, nema nekakve velike drame, izvori kažu da će Šuker ostati predsjednik do kraja mandata, ali da mu Izvršni odbor neće dozvoliti samovolju. Drugim riječima, Šuker nema kontrolu nad svojom vladom, a neki kažu da je nikad nije ni imao. Sve poteze koje je vukao dozvolio je IO, a one koji im se nisu sviđali nije mogao. Ovoga je puta članovima nogometna vlade zasmetao način na koji je Šuker želio maknuti Gračana, s kojim se nova suradnja dogovorila još prije početka Europskog prvenstva za mlade u Italiji i San Marinu. Kažu izvori da je predsjednik HNS-a slao mejlove u kojima je od članova IO-a tražio smjenu izbornika mlade vrste, a onda su se ovi telefonski čuli i zaključili da tako neće ići.

Varaždinski gaf

Nije to jedini front koji je Šuker otvorio; dobro upućeni kažu da ih je nekoliko. Jedan je svojevremeno otvoren sukob s vrlo bitnim čovjekom HNS-a Antom Vučemilovićem Šimunovićem, prvim dopredsjednikom, s kojim se zakačio oko reforme sudačke organizacije. Po tim izvorima, Šuker je želio maksimalno reorganizirati sudačku organizaciju, ali Vučemilović se s tim potezom nije složio. Za Šukera bi bilo pogubno izgubiti podršku Slavonije, tako da je od tih ideja na koncu odustao. Drugi je front otvoren prema Kvarneru, prema dopredsjedniku HNS-a Damiru Miškoviću, koji je ljut jer se nije provela odluka o mogućnosti odgađanja utakmica Rijeke zbog europskih nastupa. Izvršni je odbor dozvolio odgode utakmice, ali je zapelo negdje u provedbi.

Zagreb, 260418.
Hotel Double Tree by Hilton.
Konferencija Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je govorio direktor natjecanja i infrastrukture Marijan Kustic o projektu obnove prvoligaskih travnjaka, finalu kupa u Vinkovcimai drugim temama.
Na fotografiji:    Marijan Kustic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Marijan Kustić

A jedan od velikih Šukerovih gafova zbio se nakon prijateljske utakmice s Tunisom u Varaždinu. Naime, tada je predsjednik HNS-a trebao medijima kazati stav Izvršnog odbora da će se utakmica s Mađarskom igrati u Splitu. Međutim on to nije napravio, kazao je da će Hrvatska igrati “svuda gdje je dobrodošla”. Već sljedeće jutro HNS izlazi s priopćenjem u kojem se navodi odluka Izvršnog odbora da će se utakmica Hrvatska - Mađarska igrati u Splitu!

Tada se već vidjelo da je IO glavni u HNS-u kad je u pitanju donošenje odluka. Moglo se zamijetiti da se predsjednik i njegova vlada ne slažu, da se razilaze. Ali isto tako da pobjeđuje dominantna struja koju predvodi Marijan Kustić, čovjek koji bi trebao postati prvi čovjek HNS-a nakon Davora Šukera. Mnogi će kazati da to on to već, praktički, i jest. Nakon te varaždinske priče trajalo je primirje na relaciji Šuker - IO, ali sad se traženjem ostavke Gračana nesloga opet vratila. Šuker se očito precijenio misleći da će mu proći njegova ideja o micanju Gračana i inauguraciji trenera Lokomotive Gorana Tomića. Ponašao se kao pravi centarfor misleći da će ostali raditi za njegove pogotke. Ali bekovima i veznjacima to u ovom slučaju ne pada na pamet.

Ogroman ugled

Ipak, Šuker će bez obzira na sve ovo što smo naveli ostati prvi čovjek HNS-a, samo što je jasno da će sve odluke donositi Izvršni odbor. Istina, treba naglasiti da su osim Svetine i Miškovića svi članovi IO-a članovi HDZ-a, a koliko saznajemo, politika ne bi imala ništa protiv da Šuker ode s mjesta predsjednika jer je postao uteg u donošenju nekih odluka. Međutim, to se neće dogoditi. Naime, Šuker ima ogroman ugled u inozemstvu, gdje je cijenjen i poštovan zahvaljujući svom velikom igračkom imenu.

Član je i Izvršnog odbora UEFA-e, govori nekoliko jezika, rado je viđen na svim nogometnim skupovima izvan države. Šuker je najbolji ministar nogometnih vanjskih poslova, tu nema nikakve dvojbe, njegovi kontakti s UEFA-om i FIFA-om bitni su i značajni i nema potrebe HNS-u da to ispusti iz ruku. Također, nije nebitno naglasiti da se Šuker odlično snalazi u financijskom rukovođenju Savezom, a za njegova mandata ostvareni su zapaženi sportski rezultati, koji su kulminirali osvajanjem srebra u Rusiji. Tako da će Šuker do kraja mandata biti neka vrsta počasnog predsjednika zaduženog na vanjske poslove, a svi bitne odluke na domaćoj sceni donosit će Izvršni odbor, koji više nije glasačka mašina kao nekad, već samostalno donosi odluke i preuzima odgovornost.

Linker
04. svibanj 2024 01:45