Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images
KOVAČEV TALENT

HOĆE LI HRVATSKA U NJEMU DOBITI RJEŠENJE ZA BUDUĆNOST? U Bayernu se razvija igrač koji sanja dres Vatrenih: 'Tu sam ako me Hrvatska zatreba!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. kolovoz 2019. 22:40

Finale Audi Cupa u kojem je Bayern poražen od Tottenhama udarcima s bijele točke posebno nam je privuklo pozornost zbog Ivana Mihaljevića, hrvatskog U-19 reprezentativca kojem je Niko Kovač dao šansu u 77. minuti. Stoper, visok 190 cm, nije prvi put zaigrao za udarni sastav Bavaraca.

- Debi sam imao prošle godine u kolovozu u prijateljskoj utakmici s Hamburger SV-om, igrao sam 60 minuta, drugi put sam nastupio prošli tjedan u Americi, u dvoboju s Milanom, dobio sam 45 minuta - kazao nam je Mihaljević rođen 7. srpnja 2001. godine u Münchenu.

Treći put je bilo pred domaćim navijačima, kakvi su dojmovi?

- To mi je najdraži nastup, dojmovi su jako dobri. Trener mi je dao šansu pred kraj susreta, ali to je veliki doživljaj. Jako sam se radovao, mlad sam, to je golemo iskustvo - nije krio Mihaljević.

Zadovoljni s turnirom

Niko Kovač nije mu definirao hoće li na njega računati i u službenim utakmicama.

- Ništa konkretno mi nije rekao, to ću znati tijekom sezone. Sad sam u prvom redu u U-19 momčadi, a za seniorsku ćemo vidjeti.

Tottenham je vodio 2:0, spasili ste se od poraza u 90 minuta, ali trofej je premijerno otišao u Englesku.

- Kad se uzme u obzir da smo igrali s puno mladih igrača, mislim da je 2:2 čak i dobar rezultat. Potom je presuđivalo tko ima više sreće. Nismo dobili, ali svi smo zadovoljni s turnirom.

Išli ste na Harryja Kanea, jednog od trenutačno najcjenjenijih napadača na svijetu, koji je lani na Wembleyju Vatrene izbacio iz elitnog ranga Lige nacija, pa kako je bilo?

- Zna se da je jedan od najboljih napadača svijeta, dosta je fizički jak. Moraš ga duplirati. Ali kad momčad radi zajedno tada se i takve igrače može uništiti. Dakle, s njim je teško, ali uz pomoć suigrača može ga se neutralizirati - rekao je Ivan koji solidno govori hrvatski jezik, a pričat će ga i još bolje ustali li se u reprezentaciji. Ivan Gudelj lani ga je premijerno zvao na dvije prijateljske utakmice U-19 momčadi, međutim nije na njega računao u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

- Hoću li i dalje igrati za Hrvatsku nije do mene, o tome odlučuje izbornik, reći ću samo da bih se radovao ako budem ponovno pozvan.

Josip Šimunić je naslijedio Gudelja, kako Mihaljević još jednu godinu ima pravo nastupa za U-19, Joe bi u njemu mogao imati dobrog aduta.

- Za svakoga dečka koji igra nogometa, a roditelji su mu Hrvati, bez obzira gdje živi, drago mu je zaigrati za hrvatsku reprezentaciju. Ja sam taj svoj san ostvario, a sada, koliko me god Hrvatska bude trebala, tu sam.

Jeste li upoznali Šimunića?

- Nisam još.

Podrijetlom iz Livna

A poznajete li Zlatka Dalića? Vaš otac je iz istog sela kraj Livna kao i izbornik A vrste.

- Ne. Moj otac je kao i Dalić iz Potočana, ali moja i njegova obitelj nismo dosad imali kontakt.

Možda se upoznate na nogometnom terenu?

- Nadam se.

Niko Kovač je također Livnjak. Kako vam je raditi s njim?

- Niko je jako dobar trenera, ima puno nogometnog znanja, ali on je i kao čovjek vrlo kvalitetan, pozitivan za igrače. Mislim da će Bayern i ove sezone imati s njim dosta uspjeha, u najmanju ruku kao prošle, a u budućnosti će postići još više.

Odlučuje niz faktora

Hoće li Hrvatska u Mihaljeviću dobiti stopera za godine koje dolaze. Radi li se o pravom nasljedniku Roberta Kovača koji se također iz Njemačke pojavio među Vatrenima? Ta pitanja nas golicaju, ali prije svega treba se izboriti u Bayernu. Oni kupuju pojačanja, malo tko iz škole Bavaraca dođe u prvu ekipu zadnjih godina.

- Svatko se mora potruditi, to se odnosi i na mene. O tome odlučuje niz faktora, nije ni sve samo do toga koliko ću se zalagati, pokazat će vrijeme - konstatirao je Mihaljević, dečko od 18 godina kojem sad Bayern mora naći najbolji pravac razvoja.

'Bio je silno uzbuđen kad je zaigrao za Hrvatsku'

Ivan Gudelj uvrstio je Mihaljevića u juniorsku reprezentacije za prijateljske dvoboje s Indijom i Slovenijom. No, za kvalifikacije, koje Hrvatska nije prošla, na njega nije računao. U prvoj utakmici igrali su Šutalo iz Dinama i Vušković iz Hajduka, ostale dvije Vušković i Smolčić iz Rijeke. Dinamov Franić je bio ozlijeđen.

- Mihaljević je godinu dana mlađi, a imali smo kvalitetne igrače za na toj poziciji - kaže Gudelj.

Kako on vidi stopera Bayerna?

- Perspektivan je igrač, dosta sam razgovarao s njim, posebno me se dojmilo što je pokazao golemu želju da igra za Hrvatsku, sav je treperio, bio je silno uzbuđen kad smo mu dali šansu. To se vidjelo na njemu.

Linker
01. svibanj 2024 16:11