AFP
U LOVU NA DRUGI KRUG

HOĆEMO POBJEDU! Bolji ste od Kameruna, ne mogu vam dvije-tri fotografije biti alibi!

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 18. lipanj 2014. 10:47

Možete li povjerovati da dvije-tri golišave fotografije mogu izazvati nacionalni nogometni pesimizam? Bilo bi to doista bizarno. Ali, to se može iščitati iz intervjua Roberta Kovača nacionalnoj televiziji, koji kaže: “Igrači uopće ne razgovaraju o nogometu, razgovaraju samo o golišavim fotografijama...”. Robert Kovač je usmjerio naciju prema skepticizmu, ovdje u Praia do Forte vlada veći strah od fotoreportera nego od “velikog bijelog” koji zna zalutati u plićake Salvadora.

Prema prognozama engleskih kladionica, Hrvatska ima 0,17 posto izgleda za osvajanje naslova svjetskog prvaka. Iako će svi priznati da Hrvatska ima inteligentnu i talentiranu momčad, skepticizam Roberta Kovača će i taj postotak minimalizirati.

I narod će se s pravom pitati; je li Hrvatska sa svim tim zvijezdama Reala, Bayerna i Barcelone barem favorit protiv Kameruna i Meksika. Čak i ako je upitan nastup Samuela Eto’oa, jednog od najboljih afričkih nogometaša uopće.

Drage naše zvijezde, nemate pravo tražiti alibi prije nego što se lopta zakotrljala s centra. Zbog dvije golišave fotografije, na kojima se čak i ništa ne vidi. Čak ni onoliko koliko na kipovima grčkih heroja. Nemate pravo na bilo kakve izgovore, naročito nakon što je Luka Modrić u ponedjeljak trenirao. Iako ga noga još boli, doktor Nemec tvrdi da će biti OK. Neće trebati čak ni blokadu. O blokadi medija u hrvatskom taboru tekst je objavila brazilska televizija, zapažen tekst je objavio i britanski The Guardian. Silenzio stampa živi još samo kod nas, za vrijeme ovakvih turnira nitko ne odbija medije, osim hrvatskih igrača. No, razgovaraju li sa svojom publikom ili ne, malo je važno. Važno je da danas odigraju dobru utakmicu. Iako, kada susretnem rijetke hrvatske navijače, pitam ih za prolaz u osminu finala. “Idemo u drugi krug, naravno. Ali to govori srce, ne i razum...”

Ne mislim tako. Ne misli tako ni Niko Kovač, koji kaže: “Ako ćemo ponoviti igru s utakmice protiv Brazila, ne možemo izgubiti”. Vjerujem Niki Kovaču, koji je pokazao zube peterostrukom svjetskom prvaku, u taktičkom smislu je nadvisio i Scolarija, ali nogu mu je podmetnuo japanski sudac. Očekivao je to. Ne sumnjam u njega ni danas, iako puno toga ovisi u kakvom stanju je Modrićev gležanj. Ipak je on naš najvažniji igrač...

Linker
28. rujan 2024 14:36