Getty Images, sn ilustracija
GDJE JE TO STIGAO IGOR TUDOR?

HRVAT JE U RUKE DOBIO 'OPASNU' MAŠINU Glavna zvijezda je odbačeni realovac, leđa mu čuva nizozemski 'ratnik', a na vratima stoji 'ludi' Urugvajac

Tudor će voditi momčad koja, zbrojimo li sve igrače prema trenutnim podacima na Transfermarktu, vrijedi ravno 100 milijuna eura. Na budžet se savim sigurno neće žaliti, a pred njim je cilj osvajanje turskog prvenstva i iskorak na europskoj sceni. Hoće li i može li 'uno di noi' postati 'bizden biri' ostaje da vidimo...
Piše: Krešo KokićObjavljeno: 14. veljača 2017. 16:21

Igor Tudor napravio je odlične rezultate s Karabuksporom i u pola sezone koliko je zaposlen na turskim travnjacima pokupio je simpatije i onih najvećih kritičara. Predan rad nije prošao nezapaženo pa je 38-godišnji hrvatski stručnjak postao novi trener jednog od dva najveća turska kluba, Galatasaraya.

Velika je to prilika za studioznog Tudora koji je, nakon Hajduka i PAOK-a te spomenutog Karabukspora, konačno dobio veći europski klub u ruke. Međutim, koliko je trenutno jak Galatasaray, koje zvijezde mu nastanjuju svlačionicu i koliko uopće njih sve zajedno plaćaju bogati vlasnici?

Ono što je trebala biti snaga momčadi, zapravo je često veliki uteg, pogotovo u europskim natjecanjima. Naime, glavne zvijezde momčadi prešle su u treće desetljeće života i mogu odlično funkcionirati na turskoj razini, no iskorak na velikoj europskoj sceni se čini puno težim zadatkom.

Glavna zvijezda je svakako Wesley Sneijder, 32-godišnji Nizozemac koji je nakon početka karijere u Ajaxu odigrao odlične dvije sezone u Realu te četiri u Interu. No, ovo mu je čak peta sezona koju igra u Galatasarayu i od njega navijači svakako očekuju najviše. Na njemu će vrlo vjerojatno i Tudor graditi svoju taktiku bez obzira što Sneijder više nije onaj stari i što mu je tržišna vrijednost prema pouzdanom Transfermarktu spala na 'samo' devet milijuna eura.

Leđa Sneijderu u veznom redu čuva sunarodnjak i vršnjak, Nigel de Jong. 'Ratnik' koji je 'krvario' u Ajaxu, HSV-u, Manchester Cityju, Milanu te LA Galaxyju iz kojeg je stigao u Galatu na početku ove sezone. Tržišne vrijednosti od tri milijuna eura trebao bi biti glavni 'osigurač' u Tudorovoj formaciji.

Ispred Sneijdera je odlični napadački dvojac, 31-godišnji Nijemac Lukas Podolski te 28-godišnji 'Švicarac' Eren Derdiyok, koji je trenutno peti strijelac prvenstva, a u vezi još konkuriraju Portugalci Bruma i Josue te Turčini Inan i Öztekin, koji je s golom više od Derdiyoka, treći 'topnik' lige.

Obranu drže Turci Sarıoğlu (32) i Balta (33), no tu su i Kamerunac Chedjou (31) te nešto mlađi Francuz Carole (25) koji je prošle sezone stigao iz Troyesa. Na golu je nezamjenjiv Urugvajac Muslera (30) koji igra već šestu sezonu u Galati, nakon tri sezone u Laziju.

Ove je sezone Galatasaray u 20 kola turskog prvenstva ostvario 12 pobjeda, tri remija i pet poraza, osvojio 39 bodova, tri manje od Istanbul Basaksehira te pet manje od vodećeg Bešiktaša. Treba spomenuti i da je Galata trenutno ispred najvećeg rivala, Fenerbahčea, koji zaostaje tri boda.

Krenulo je odlično za Galatu, koja je na početku sezone osvojila Superkup boljim izvođenjem penala od Bešiktaša, no sada, 14 kola prije kraja, aktualni prvak joj bježi spomenutih pet bodova.

Jedan od razloga zašto je smijenjen 53-godišnji nizozemski stručnjak, Jann Olde Riekerink je i ispadanje u osmini finala Turskog kupa od Basaksehira, nakon čega je uslijedio i domaći poraz u prvenstvu od Kayserispora, jednog od 'fenjeraša' lige. Tudora sada očekuje gostovanje kod još jednog 'fenjeraša' Rizespora u subotu, a vikend nakon toga slijedi veliki gradski, ali i državni derbi protiv Bešiktaša na domaćoj Türk Telekom Areni.

Tudor će, dakle voditi momčad koja, zbrojimo li sve igrače prema trenutnim podacima na Transfermarktu, vrijedi ravno 100 milijuna eura. Na budžet se savim sigurno neće žaliti, a pred njim je svakako cilj osvajanje turskog prvenstva i iskorak na europskoj sceni. Hoće li i može li 'uno di noi' postati 'bizden biri' ostaje da vidimo...

---------------------------------------------------------------

SVI IGRAČI GALATASARAYA I NJIHOVA VRIJEDNOST PO TRANSFERMARKTU

Golmani:

Fernando Muslera 14m

Eray İşcan 0.5m

Cenk Gönen 1m

Braniči:

Ahmet Yilmaz Çalık 5m

Serdar Aziz 4.5m

Martin Linnes 1.5m

Aurélien Chedjou 4m

Hakan Kadir Balta 1m

Lionel Jules Carole 3.5m

Semih Kaya 4.5m

Koray Günter 1.6m

Luis Pedro Cavanda 2m

Sabri Sarıoğlu 1.5m

Soner Gönül 0.25m

Veznjaci:

Yasin Öztekin 4.5m

Selçuk İnan 4m

Wesley Sneijder 9m

Garry Rodrigues 3.5m

Sinan Gümüş 3.2m

Bruma 8m

Tolga Cigerci 3.5m

Josué 4.5m

Nigel de Jong 3m

Gökay Güney 0.1m

Birhan Vatansever 0.25m

Napadači:

Eren Derdiyok 5.5m

Lukas Podolski 6m

Berk Ismail Ünsal 0.4m

Kerem Çalışkan 0.25m

Endogan Adili 0.1m

---------------------------------------------------------------

Linker
02. svibanj 2024 13:30