Clive Mason/Getty Images
POGLED IZNUTRA

HRVAT KOJI JE IGRAO SA ZIDANEOM, A 'HRVAO' SE S DIEGOM Evo što je Tudor kazao o sudaru dva trenera

Piše: R. ŠolaObjavljeno: 06. svibanj 2016. 21:09

Igrajući za Juventus, Igor Tudor mogao je sjajno upoznati Zinedinea Zidanea s kojim je tri godine dijelio svlačionicu u Torinu. Diego Simeone nije mu bio suigrač, ali zato su godinama bili suparnici na terenima Serie A. Tudor se čak može i pohvaliti da je postigao pobjednički pogodak protiv Lazija u vrijeme dok je Simeone tamo bio jedan od ključnih igrača.

- I pravi lider na terenu. Već tada se jasno oslikavala energija s kojom je vodio suigrače na terenu, on je bio taj rođeni vođa. Energija koju sada posjeduje kao trener jednako je impresivna. Znate, svi su treneri lideri, ali neki su lideri više od ostalih. Takav je Simeone...

A Zidane? Je li on imao te liderske crte kao igrač?

- Zidane je bio prava suprotnost Simeoneu, bio je ključni igrač momčadi, ali nametnuo se isključivo igračkim znanjem, potezima koji su rješavali utakmice i zato su igrači loptom tražili najprije njega. Izvan terena bio je povučen, tih, nikada nije bio od velike priče. Vjerojatno je zato i nakon karijere trebao dosta vremena kako bi se odlučio na trenerski posao, očito je čekao da u njemu sazrije ta ideja.

Cholo lider i kao igrač

Možete li usporediti Zidanea i Simeonea kao trenere?

- To je neusporedivo. Cholo je dokazani trener, svakako jedan od najboljih na svijetu već nekoliko godina. Ima svoj prepoznatljivi stil s kojim vodi momčad. Zna se kakvu igru njeguje, a zna se i kakvo ponašanje od njega možemo očekivati za vrijeme utakmica. Zidane se, pak, tek treba izgraditi kao trener, a kakav će doista biti, pokazat će tek godine koje slijede.

Svejedno možemo reći da je napravio pomak kada je naslijedio Beniteza na klupi Reala?

- Apsolutno. Vidi se da je igrajući za Juventus stekao određenu talijansku disciplinu, igru koja iziskuje maksimalne obaveze u oba smjera. Zidane je tu pokazao autoritete nametnuvši se zvijezdama poput Ronalda i Balea. Možda je zbog toga Real nešto izgubio na lepršavosti, ali je dobio na ozbiljnosti i svakako na igri za rezultat. Real je protiv Manchester Cityja odigrao svih 180 minuta na rezultat i dobio je finale.

Simeonea mnogi slave kao heroja, ali ima i dosta onih koji kritiziraju njegov stil igre?

- To je fenomen zvan nogomet. Možeš imati bolju momčad, možeš i igrati bolje kao što je odigrao Bayern, ali Atletico je u finalu. Taj fenomen otvara prostor za velike rasprave, jer nogometni ukusi imaju veliku širinu. Mislim da ga kritiziraju oni koji s tim kritikama žele ostaviti upečatljivost, jer logično je reći da Cholo u Atleticu već tri godine radi čuda. Njegovi su rezultati frapantni.

Je li moguće s igračima kakve ima Atletico igrati drugačiji nogomet?

- Naravno da je moguće, ali sumnjam da bi rezultat tada bio sličan današnjem. Uvijek je pitanje što tko hoće od kluba i momčadi. Na kraju je kralj samo rezultat! Pitajte danas navijače Intera što misle o Mourinhu i vremenu kada su osvajali Ligu prvaka.

I vi biste na klupi Atletica tražili od igrača takav nogomet?

- Ja sam trener koji traži igru, jer držim da je igra ta koja donosi spektakl i puni stadione. Moji su treninzi 70 posto napad, a 30 posto obrana. Međutim, gledajući to što Cholo radi u Atleticu, moram se diviti i preispitati kao trener. Njegova energija i fanatizam koji tako savršeno prenosi na igrače otvaraju kod mene, a vjerujem i kod mnogih trenera, dvojbe, analize, ali i nove vidike.

Autoritet i Ronaldu

Za koga ćete navijati u finalu?

- Za Real, najviše zbog Luke, a onda i zbog Zidanea. Držim da je Real ipak lagani favorit u finalu.

Bio je i Bayern favorit protiv Atletica, prije toga i Barcelona?

- Bayern bi prošao Atletico da je na poziciji stopera imao Ramosa i Pepea. Ne možeš igrati tako ofenzivan nogomet, a bez pravih stopera u momčadi.

Za kraj pitanje o Zidaneovu autoritetu u svlačionici. Neki mu zamjeraju to što je dopustio da Ronaldo igra sve utakmice i to svih 90 minuta, drže da ga je ipak morao odmarati?

- Ne znam točno što je tu u pitanju, ali postoje igrači koji zaslužuju drugačiji tretman, više kredita i više razgovora od ostalih. Pretpostavljam da je Ronaldo objasnio treneru kako mu je važna svaka utakmica, svaki pogodak i da ga te tenzije drže na najvišoj golgeterskoj razini. Ronaldova minutaža sigurno nije ugrozila Zidaneov autoritet.

Linker
19. svibanj 2024 10:47