REUTERS
PJESMA STALA, SVAĐE NE PRESTAJU

HRVATSKA IZAZVALA RASPAD SISTEMA - SKANDAL U REDOVIMA ARGENTINE? 'Novi izbornik' priča o velikoj tučnjavi u svlačionici, najveći tragičar je već bivši

ARGENTINCI U OČEKIVANJU MEČA ODLUKE Još im ostaje nada iako je teško očekivati velike promjene do utorka kada im slijede Nigerijci
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. lipanj 2018. 23:37

Nema više argentinske pjesme na ulicama Moskve. Ili su se brojni navijači već preselili u Sankt Peterburg ili su se zaputili kući. Pričaju nam hrvatski navijači kako su ih Argentinci još u Nižnom Novgorodu nakon utakmice salijetali i nudili im ulaznice za osminu finala, unaprijed su oni, naravno, kupovali karte za taj susret, uvjereni da će u drugi krug kao prvaci skupine. Oni koji su još ostali u Moskvi, znaju priči kad vide Hrvate, novinare ili navijače, i tužno prozboriti:

- Molim vas, samo pobijedite Island!

Blizu eksplozije

Međutim, nije im to dovoljno, moraju i oni svladati Nigeriju, a situacija u momčadi i oko nje na rubu je velike i konačne eksplozije. Trebala su se jučer na presici u kampu pojaviti samo dvojica igrača, potom je stigla vijest da će ispred mikrofona Jorge Burruchaga, Sampaolijev pomoćnik.

Bivša velika argentinska zvijezda navodno je, prema pisanju dobrog dijela medija, nakon utakmice s Hrvatskom od igrača “dobio mandat” da odmah preuzme klupu od Sampaolija. Pričali su nam i argentinski novinari ova dva-tri dana o sukobima, hitnim sastancima, podjelama u argentinskoj momčadi. Ovdje u Rusiji su stotine argentinskih novinara, javljaju se s trgova, iz press-centra, ispred stadiona, intervjuiraju uživo jedan drugoga... I u tim se komentarima osjeća oštrina, skandal, kaos. Atmosfera je, kažu, katastrofalna, iako još postoje šanse za prolaz, a one čak i nisu nerealne, malo tko izvan momčad u njih vjeruje.

Laži ili ipak ne?

I onda... Nije na kraju pred novinare stigao Burruchaga, već su uistinu došla dvojica igrača, Mascherano i Biglia, ali prije njih i iznenađujući gost. Claudio Tapia, predsjednik Argentinskog saveza došao je prokazati one koji su najveći krivci za tešku situaciju u momčadi. Naravno, novinare. Jer, nisu imali milosti ni za njega, danima govore i pišu i o korupciji u Savezu, kojoj je on na čelu, o nekim njegovim poslovima koji imaju utjecaj i na samu reprezentaciju. Sad mu je “prekipjelo”, sjeo je za “katedru” i prstom upro u njih.

- Vi ste četvrta sila (mi kažemo sedma, nap.a.) i budite svjesni svoje odgovornosti. Izvještavajte objektivno, kritizirajte, ali nemojte instalirati lažne vijesti i iskrivljavati informacije. Puno toga što je zadnjih dana napisano čista je laž - krenuo je s paljbom Tapia.

Neke su nam rečenice odnekud već poznate...

- Vidjeli ste i sami da na treningu neke stvari izgledaju drugačije nego što ste napisali, tražili smo potporu u ovim teškim trenucima, nalazimo se u situaciji kad imamo još jednu priliku da napravimo važnu stvar za naš nogomet, zbog svih tih navijača koji su došli ovdje i čija je ljubav nemjerljiva, učinimo svi zajedno nešto pozitivno. Treba nam sad mir, a njega sve te laži i insinuacije uopće ne donose. Neka se piše i priča o nogometu, o igrama na terenu, to neka bude u prvom planu. Imamo u utorak šansu, pokažimo svi, od igrača na terenu do vas, da smo Argentinci i nađimo izlaz - poručio je Tapia.

Naravno, pitanje je koliko uopće može nešto spasiti, čini se da je sve otišlo predaleko. Sampaoli je još uvijek izbornik, ali tvrde nam argentinski kolege da je to još samo formalno i da o puno toga u momčadi više i ne odlučuje. Dakako, to je jedna od stvari na koju je Tapia mislio kad je govorio o lažima.

Onda je, uime igrača, nastupio Javier Mascherano. Također je, ne tako direktno, bocnuo medije za širenje defetizma u nacionalnoj vrsti.

- Imali smo sastanke, to je istina, ali na njima smo isključivo pričali o tome što napraviti da poboljšamo situaciju, da se podignemo i iskoristimo ovu zadnju šansu. Naravno da smo svjesni sve te buke koja se čuje izvana, a to nam uopće ne pomaže. Nikad to ne pomaže, pogotovo kad buka ime svrhu razjedinjavanja, umjesto da utječe na naše zajedništvo. Ali, živjeli smo s takvim pojavama u prošlosti, živjet ćemo i nadalje - rekao je Mascherano.

Vidjeli su Argentinci i kako su se Nijemci vratili iz “jarka”, kako su od otpisanih svjetskih prvaka u sudačkoj nadoknadi opet postali kandidati za svjetski naslov. Može li isto učiniti i Argentina? Doista je situacija očajna, baš ništa ne ukazuje da ćemo u utorak vidjeti promjenu. Argentinci nadu još imaju, premda, na španjolskom nada znači - ništa.

PROTIV NIGERIJE TEK MALO IZMIJENJENI SASTAV Armani na vrata, Higuain u napadu od prve minute?

Procurio je u javnost i mogući sastav koji će Sampaoli, ili tko već sastavlja momčad ako je on doista razvlašćen, poslati na teren u utakmici zadnje nade protiv Nigerije. Dakle, insajderske informacije kažu da je Caballero ‘bivši’, da će na vrata Armani, te da će se Argentina vratiti formaciji s četvoricom u zadnjoj liniji.

I da će ta četvorica biti Salvio, Mercado, Otamendi i Tagliafico. Da će i u vezi biti četvorica, Enzo Perez, Mascherano, Biglia i Di Maria, te da će naprijed uz Messija zaigrati Higuain. Nema, znači, Agüera i opet Pavona, za kojega se mislilo da bi mogao dobiti šansu u ovom susretu.

No, najviše čudi što je u momčadi i dalje Salvio, po argentinskim izvještajima jedan od najgorih na SP-u. (tn)

Linker
01. svibanj 2024 16:25