Catherine Ivill Getty Images
EKSKLUZIVNO ZA SN

'HRVATSKA MOŽE PONOVITI USPJEH IZ RUSIJE!' Izbornik hrvatskog rivala na EURU otkrio što misli o Vatrenima i prognozirao rezultat međusobnog dvoboja

Izbornik nogometne reprezentacije Češke, suparnice Vatrenih u skupini na Europskom prvenstvu 2020. godine.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. prosinac 2019. 19:28

Još u Bukureštu, čim je ždrijeb ponovno spojio u skupini Eura Hrvatsku i Češku, prvi broj koji je ovaj novinar potražio u telefonu glasi na ime - Ilije Majstorovića, Hrvata iz Slavonskog Broda koji živi u češkom Jablonecu.

- Kako ne bih znao Šilhavyja, pa mi smo kućni prijatelji. Dok je bio trener Jabloneca, zajedno smo skautirali igrače - odagnao je istog časa sve dvojbe Ilija, nekad i sam nogometaš, čovjek koji je cijeli život na razne načine infiltriran u nogomet.

Prvi korak među 16

Za SN nam je već organizirao intervjue s Miroslavom Slepičkom, prije nego što se on uopće pojavio u Zagrebu, odmah nakon što je 2008. godine potpisao za Dinamo, s Pavelom Vrbom, tada izbornikom Češke uoči Eura 2016. godine, s Jindrichom Trpišovskim, sada trenerom Slavije iz Praga, prije utakmica Hajduka i njegova tadašnjeg kluba Slovana iz Libereca

Šilhavy je predložio da mu na e-mail pošaljemo pitanja koja nas zanimaju, na kraju nam je na taj način vratio odgovore, nakon što je stigao kući iz Dortmunda gdje je u utorak u Ligi prvaka gledao utakmicu Borussije i Slavije. U nekima je bio kratak, ali konkretan. Radi se o stručnjaku iza kojeg je prvo bila zapažena igračka karijera jer sa 465 utakmica on je rekorder češke lige po broju nastupa, a 1990-1991. igrao je četiri puta za tadašnju čehoslovačku reprezentaciju.

LIBEREC, CZECH REPUBLIC - APRIL 7:  Jaroslav Silhavy, head coach of FC Slovan Liberec looks on during the Czech Gambrinus Liga match between FC Slovan Liberec and AC Sparta Praha at the Stadion u Nisy on April 07, 2012  in Liberec, Czech Republic. (Photo by Michal Cizek/EuroFootball/Getty Images)
EuroFootball Getty Images

Kao trener radio je u reprezentaciji u ulozi pomoćnika od 2001. do 2009. godine, bio je asistent čovjeku za kojeg kaže da mu je najveći učitelj Karela Brücknera i njemu je poklonio plasman na EP, potom je osvojo naslov prvaka s Liberecom i Slavijom, u međuvremenu je vodio Jablonec i Duklu, a izbornik je od 2018. godine.

Prvo smo ga pitali je li mu odlazak s Češkom na Europsko prvenstvo najveći uspjeh kao trenera.

- Osvojio sam dva naslova prvaka Češke i cijenim to, ali to što smo se kvalificirali na Europsko prvenstvo malo mi više znači. Zato što je momčad igrala za sve češke navijače - odgovorio je izbornik drugog protivnika Hrvatske na Euru, s kojim igramo u Glasgowu 19. lipnja,.

Je li Češka treća po kvaliteti u skupini ili mislite da je bolja od Hrvatske ili Engleske? Gdje je vidite?

- Engleska i Hrvatska su favoriti skupine, ali pokušat ćemo iznenaditi i kvalificirati se među posljednjih šesnaest.

Koji bi vas konačni domet Češke zadovoljio?

- Prvi korak mora biti napredovanje do zadnjih 16. Svi to želimo i učinit ćemo sve za to.

Kakva je prava Češka, ona koja je izgubila od Engleske na Wembleyju 5:0 ili ona koja je u Pragu pobijedila Englesku 2:1?

- Druga bi opcija bila sjajna, ali moram reći da je stvarnost negdje u sredini. Da, možemo pobijediti Englesku, ali moramo imati dobar dan. Tada možemo iznenaditi, kao što smo to napravili protiv Engleske nedavno, u listopadu.

Zašto Češka danas nema igrače u najvećim svjetskim klubovima?

- To je komplicirano pitanje koje bi zahtijevalo duži odgovor. Ali mogu reći da je Češka mala zemlja i nemoguće je trajno imati velike generacije igrača. Možda moramo pričekati, ali trenutni igrači nisu loši. Neki od njih će možda ubuduće igrati u velikim klubovima. Vidjet ćemo.

Je li vas iznenadilo što se Hrvatska plasirala u finale na Svjetskom prvenstvu u Rusiji?

- Ne, nisam se iznenadio. Hrvatska ima sjajne igrače i dobru momčad.

Hoće li Hrvatska na ovom Euru ponoviti nastup i rezultat sa Svjetskog prvenstva ili neće? U što vjerujete više?

- Hrvatska definitivno može ponoviti taj uspjeh.

Tko su glavni favoriti za osvajanje Europskog prvenstva?

- Ne želim imenovati sve momčadi, ima ih, ali glavni favoriti u našoj skupini su Engleska i Hrvatska.

Čega se sjećate s utakmice u St. Etienneu na Euru 2016. kada su Češka i Hrvatska igrale 2:2? Također se radilo o susretu drugog kola, kao što će biti i ovaj put. Vatreni su vodili 2:0, ali su popustili na kraju.

- Sjećam se da je češka momčad odigrala fantastičnu završnicu. Bilo je neriješeno 2:2, a naša reprezentacija je tim rezultatom sačuvala šansu da se plasira u osminu finala, što je bilo najvažnije.

PLZEN, CZECH REPUBLIC - NOVEMBER 14: Headcoach Jaroslav Silhavy of the Czech Republic reacts during the UEFA Euro 2020 Qualifier between Czech Republic and Kosovo on November 14, 2019 at Doosan Arena in Plzen, Czech Republic. (Photo by Thomas Eisenhuth/Getty Images)
Thomas Eisenhuth Getty Images

Klopp je najcjenjeniji

Koje hrvatske igrače posebno cijenite?

- Luka Modbrić osvojio je Ballon d´Or prošle godine i to govori sve. Izražavam poštovanje prema njemu. Sviđa mi se.

Kako vam je izgledala Hrvatska u ovim kvalifikacijama, u nešto drugačijem sastavu od onog sa Svjetskog prvenstva? Ponudila je niz novih imena.

- Stil igre je vrlo sličan. Kao što rekoh, Hrvatska ima sjajne igrače koji nastoje doći do uspjeha na svakom natjecanju.

Kakav je dojam ostavio na vas Zlatko Dalić?

- Upoznali smo se nedavno na izvlačenju skupina za Europsko prvenstvo. Izgleda kao skromna osoba koja se ponaša vrlo prirodno.

Koje trenere najviše cijenite u svijetu nogometa?

- U ovom trenutku najcjenjeniji trener je Jürgen Klopp.

Postoji li neka država u kojoj biste posebno željeli raditi kao trener?

Nema kristalne kugle

- Najzanimljivija zemlja za nogometaše i trenere je, naravno, Engleska. Ali tamo je zahtjevno dobiti posao, malo kome to uspije jer čovjek mora biti na vrhu.

Koga očekujete kao četvrtog protivnika u skupini? Škotsku, Norvešku, Srbiju ili Izrael?

- Nemam kristalnu kuglu da bih to mogao reći. Tko god od njih dođe bit će težak suparnik.

Jeste li ikad bili u Hrvatskoj? Možda turistički?

- Bio sam u Hrvatskoj nekoliko puta u devedesetim godinama. Dolazio sam upravo turistički i to u Istru. Hrvatska je prekrasna zemlja u kojoj žive krasni ljudi.

Jeste li igrali protiv nekoga od Hrvata u vašoj nogometnoj karijeri ili ste kasnije radili s nekim od Hrvata?

- Naravno. Stefan Simić, jedan od igrača u češkoj reprezentaciji, ima hrvatske pretke. I trenutačno je u Hrvatskoj, u Hajduku. On mi je ovog časa najjača poveznica. A radio sam i s nekim hrvatskim igračima dok sam bio trener u Slaviji i ranije Liberecu. Naprimjer, s Petrom Musom i Renatom Kelićem.

Kakvo je ozračje u vašoj zemlji po pitanju reprezentacije? Hoće li Češka imati veliku podršku navijača na Europskom prvenstvu?

- Glasgow i London vrlo su zanimljivi gradovi za češke navijače. Tako da vjerujem da ćemo na Euru imati ogromnu podršku.

Tko je danas najbolji nogometaš na svijetu?

- Lionel Messi.

Na kraju i jedno privatno pitanje - kako se opuštate od poslovnih obveza? Što vas zaokuplja?

- Uživam u vremenu s obitelji, to mi je najvažnije. I, naravno, volim sport, što dokazujem na različite načine - zaključio je češki izbornik.

Linker
20. travanj 2024 21:15