REUTERS/Andrew Yates / REUTERS
MIŠLJENJE IZBORNIKA

HRVATSKA NE MORA STRAHOVATI ZA BUDUĆNOST Nikola Vlašić već sad ima kapaciteta za A selekciju, a dva dinamovca su par koji će držati lijevu stranu

NENAD GRAČAN Izbornik Hrvatske U-21 o mogućim imenima za A reprezentaciju
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. listopad 2017. 20:44

Mlada hrvatska reprezentacija odradila je svoj varaždinski “špancirfest” na briljantan način. Prvo je u dramatičnoj, šok-utakmici pobijedila Bjelorusiju s dva pogotka u sudačkoj nadoknadi, a onda je pregazila Češku s uvjerljivih 5:1. Vidjeli smo u tim varaždinskim danima festival talenata hrvatskog nogometa, uživali u majstorijama Vlašića, Brekala, More, Benkovića, Sose, Šimića...

Izbornik Nenad Gračan mogao je samo rastegnuti veliki osmijeh, uživati u onome što su napravili njegovi dečki.

- Je, super je bilo... Prva utakmica s Bjelorusijom bila je psihološki zahtjevna, primili smo taj pogodak, uvukla se nervoza. Međutim, najbitnije u svemu jest da su dečki baš tada pokazali - karakter. Taj karakter se često spominje, ali on je zaista jako bitan. Kad imaš pobjednički karakter, kad si rođeni pobjednik, onda si uspješan. Sve nam se to vratilo protiv Češke, mi smo rano postigli pogodak, otvorili smo ih i onda smo odigrali jako dobro. Bili smo organizirani u obrani, brzo smo izlazili u kontre i polukontre, radili smo pritisak na njihovoj polovici.... Zaista se u svemu tome moglo uživati. I gledatelji na stadionu, i svi oni pred TV ekranima - priča nam izbornik Nenad Gračan.

Gračan vodi mladu reprezentaciju treći ciklus. Ovom samozatajnom treneru koji je uz Zlatka Dalića, Matjaža Keka i Roberta Jarnija bio u krugu kandidata za izbornika A vrste nakon smjene Ante Čačića, povjeren je dakle, veliki zadatak. On je taj koji brine o ovoj sjajnoj talentiranoj generaciji, on je taj koji uz, naravno, klupske trenere mora stvoriti igrače za najbolju selekciju. Pitamo ga je li ova generacija najtalentiranija od svih koje je vodio?

- Teško je o tome govoriti. Dosta igrača iz ovih ciklusa otišlo je prema A reprezentaciji.

Točno, za vrijeme Gračanova mandata prema najboljoj vrsti kretali su Livaković, Vrsaljko, Kovačić, Brozović, Jedvaj, Mitrović, Bradarić, Pjaca, Rog, Halilović. Ćorić, Milić, Ćaleta-Car...

- Kontinuitet postoji. Naravno, kod mlađih dobnih kategorija uvijek postoje oscilacije, ali najvažnije je da ti momci na kraju stignu do najbolje vrste. To se događa i to posebno veseli. Ova generacija koju sad vodim jako je talentirana, ali nama je svima jako bitno da svi oni budu i rezultatski uspješni. Samopouzdanje se dobiva pobjedama, zato svaka posebno veseli.

Gračan će nam kazati...

- Već sada neki igrači iz U-21 vrste kucaju na vrata A selekcije!

E, to nas je upravo posebno zanimalo. Pred A vrstom Zlatka Dalića dvije su najvažnije utakmice, dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Ima li u Gračanovoj reprezentaciji već sada igrača koje bi Dalić mogao pozvati za utakmice u studenome, ima li onih koji bi mu mogli biti od koristi?

- Naravno, sve ovisi o izborniku Daliću. Ne mogu ja govoriti o tome. Meni se jako sviđaju neki igrači koji trenutačno igraju u ovoj U-21 vrsti. Pitanje je sad treba li ih odmah gurnuti u ovakvu vatru. Jer kad se radi o dodatnim kvalifikacijama, o te dvije odlučne utakmice, zaista se radi o velikoj “vatri”. Posve drugo je pozivnica za Svjetsko prvenstvo u Rusiji za koje se nadam da ćemo se plasirati. Imamo u mladoj vrsti igrača koji imaju već sad karakteristike za A selekciju, ali možda je bolje da ih se odmah sad ne “digne” za te dodatne kvalifikacije. Isto tako, nije dobro pozvati mlade dečke u A vrstu, pa ih onda vratiti u mladu, možda bi onda kod njih moglo doći do određenih problema. Zato držim da je najbolje kad se već mladi igrač pozove u najbolju selekciju, da tamo i ostane.

Nikola Vlašić, novi igrač Evertona, jako se nameće. Njegova predstava protiv Češke bila je upravo briljantna?

- Vlašić već sad ima kapaciteta za A selekciju! Sad je pitanje gdje ga vidiš. Je li za udarnih jedanaest, hoće li ući s klupe ili će biti na klupi. Nekako mislim kako je najbolje za njega da sve ide svojim putem. Josip Brekalo je također mladić koji već sad može biti u A vrsti, ali i za njega je također bolje da ide polako. Super su nam i stoperi, Benković i Šimić. Priznajem, Šimić nas je sve iznenadio, mi ga pratimo već duže vrijeme. Bio je s nama u kampu dok je još bio u Hajduku. Sad je otišao u Empoli, došao je na pretpoziv, nasmijan i željan, veliki je kapacitet. Moro je također odličan igrač, sjajnih kapaciteta. Ne zaboravimo niti Šunjića, koji nije onako zapažen kao ovi prije spomenuti, ali svi treneri vole takve igrače. On je uvijek u rasporedu, zna napraviti tzv. profesionalan prekršaj, on dopušta braničima da se dignu u napad...

Izbornik mlade vrste kazao je još nešto vrlo zanimljivo kad se radi o budućnosti Vatrenih...

- Posebno bih istaknuo da Hrvatska za budućnost ima dva super igrača na lijevoj strani. Borna Sosa i Josip Brekalo su vrhunski talenti i kapaciteti koji bi dugo mogli biti dvojac Vatrenih u budućem razdoblju! Oni su idealan tandem, to su, recimo, pokazali u ove dvije utakmice. Poznaju se, svaki njihov pokret, svaki govor tijela pokazuje da su par koji će držati tu stranu. Takvi tandemi se stvaraju godinama, teško ih je stvoriti. Oni su već tu, kako se stvari odvijaju, taj dvojac će na lijevoj strani obilježiti budućnost najbolje hrvatske reprezentacije - zaključio je Gračan.

Linker
03. svibanj 2024 13:56