StoryEditor
 Vojko Bašić/Cropix
RASPLET SKUPINE

HRVATSKA S POBJEDOM U NEDJELJU IDE NA EURO! Ali, otkrivamo i zašto nam je zadnja utakmica jako važna bez obzira na rezultat protiv Walesa

Autor: Damir DobrinićObjavljeno: 11. listopad 2019. 01:16

Hrvatska je u dobitnoj situaciji dvije utakmice prije kraja kvalifikacija. Pred njom su dvije utakmice u kojima joj je za prolaz dalje dovoljan još samo jedan, jedini bod. I to onaj u dvoboju sa Slovačkom, koji je na rasporedu 16. studenoga u Rijeci.

No, momčad Zlatka Dalića sve može riješiti već u nedjelju. Ako pobijedi Wales, doći će na 16 bodova i praktički osigurati prvo mjesto u skupini. Do 16 bodova može i Slovačka pobjedama protiv Hrvatske i Azerbajdžana, no da bi skinula Hrvate s trona trebala bi na Rujevici nadoknaditi 0:4 poraz iz Trnave, što ipak ide u skupinu nemogućih misija.

Za Hrvatsku je, što se tiče samog plasmana na Euro, skoro pa nebitno hoće li u Cardiffu izgubiti ili remizirati. Bod ili nijedan s Walesom, ne radi veliku razliku. Jer i s porazom u Ujedinjenom Kraljevstvu, Hrvatskoj bi i bod u posljednjoj utakmici sa Slovačkom bio dovoljan za 2. mjesto. Imala bi tada 14 bodova, do kojih bi u takvom raspletu mogla i Slovačka, ali s lošijim međusobnim skorom. Više od 14 bodova još mogu dohvatiti i Wales i Mađarska, no samo jedna od te reprezentacije u tome na kraju može uspjeti.

Wales bi pobjedama protiv Hrvatske i Azerbajdžana došao do 13 bodova, a Mađarska, ako u nedjelju dobije Azere, bila bi na 12. U posljednjem kolu na rasporedu je upravo dvoboj Velšana i Mađara. Ako Hrvatska remizira u Walesu i izgubi od Slovačke, tih 14 bodova možda ne bi bilo dovoljno za jedno od prva dva mjesta. Jer u takvom raspletu iznad Vatrenih u isto vrijeme mogu i Slovačka (16 bodova) i Mađarska (15 bodova).

Dakle, plan je jasan - pobjeda u Walesu i sve je gotovo. Ne bi utakmica sa Slovačkom bila ni tada samo revijalnog tona, jer se nositelji u ždrijebu za skupine Europskog prvenstva određuju prema učinku u kvalifikacijama. Sa za nju sada maksimalnih 19 bodova Hrvatska bi bila blizu plasmana u elitno društvo u bubnju 30. studenoga u dvorani Romexpo u Bukureštu.

Linker
17. lipanj 2020 11:35