Boris Kovačev / CROPIX
HULIGANI SPREMAJU NOVI NAPAD?

Hrvatska u strahu od novih incidenata. Englezi: Spasite nas od hrvatskih idiota

Piše: Tomislav KukecObjavljeno: 18. lipanj 2016. 20:14

Dan nakon sramotnih izgreda na stadionu u St. Etienneu, društvene mreže prepune su komentara u kojima se najavljuju novi izgredi na utakmici hrvatske reprezentacije sa Španjolskom u utorak. Uoči utakmice s Češkom, pak, na društvenim se mrežama, naročito Facebooku, pojavilo nekoliko vrlo jasnih najava bakljade.

Ponajprije, neki od poznatih pripadnika radikalnih navijačkih skupina imali su vrlo precizne informacije gdje su baklje "zbuksane", a na Facebook stranici Torcida 1950 osvanula je i precizna karta stadiona sa smjerovima napada. Koliko god se administratori te stranice trudili prikazati tu kartu kao običnu pošalicu uoči susreta, ostaje zabilježeno da je karta, objavljena satima prije utakmice, misteriozno "predvidjela" točnu lokaciju pada baklji i topovskog udara, te lokaciju na stadionu gdje će izbiti neredi.

Slična karta osvanula je na istoj stranici i jučer, najavljujući nove incidente na utakmici sa Španjolskom. Međutim, za razliku od prve koja je vrlo precizna i daje jasne "strateške" upute huliganskim skupinama, druga karta djeluje poprilično nemušto, na brzinu iscrtana, pa se, prema svemu sudeći, najvjerojatnije radi o pokušaju cinizma. Ipak, s obzirom na težinu situacije u kojoj se hrvatska reprezentacija nalazi, ništa ne bi trebalo prepustiti slučaju.

U međuvremenu, Hrvatska se radikalno podijelila na većinu koja osuđuje sramotan čin u Francuskoj, te nekolicinu koja ga podupire opravdavajući sve borbom protiv Zdravka Mamića i Hrvatskog nogometnog saveza.

- Ako možete utjecati na ovo, molim vas spriječite novi skandal. Nije ovo način za svrgavanje HNS mafije. Iz ovoga samo oni mogu dodatno profitirati i učvrstiti svoje pozicije, a ionako ih, to je već očito, podržava politika. Nemojte raditi probleme svojoj zemlji, ionako ih ima i previše - jedan je od komentara koji je napisan na stranici Torcida 1950.

Treba istaknuti da, prema svim dostupnim informacijama, izgrednici nisu isključivo pripadnici Torcide, nego se radi o huliganima iz svih najvećih navijačkih skupina, a Torcida je pod lupu javnosti došla gotovo isključivo zbog činjenice da je napad "najavljen" na stranici Torcida 1950. Slične najave, kao i postovi podrške huliganima, osvanuli su i na neslužbenim Facebook stranicama Bad Blue Boysa, kao i drugih. Zanimljivo, nijedna vodeća navijačka skupina dosad se nije službeno izjasnila o incidentu.

Daily Mail: Spasite nas od hrvatskih idiota

“Čisto ludilo”, vrišti s duplerice britanskoga Daily Maila koji je pirotehničkom divljanju u izvedbi Hrvata posvetio dvije i pol stranice. Uz glavni tekst, koji je manje izvještaj s utakmice, a više geneza izgreda hrvatskih navijača, donose i kratki komentar bivšeg suca Grahama Polla. On je istaknuo staloženost Marka Clattenburga jer je “pohvalno kontrolirao nestabilnu situaciju i dosljedno provodio Uefine smjernice”. Poll apelira na Uefu da se “ozbiljno pozabavi hrvatskim idiotima” i da kazni Hrvatski nogometni savez. (Vladimir Zrinjski).

Linker
25. travanj 2024 08:24