USPOREDNI TEST

HRVATSKA vs. KAMERUN Dvostruko smo skuplji i bolji na 6 pozicija

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. lipanj 2014. 14:48

Hrvatska je kvalitetnija, to govore pojedinačne ocjene . Vatreni su pomalo bolji u svakoj liniji. Niko Kovač u konačnici raspolaže renomiranijim igračima iz većih klubova i s jačim karijerama, no iznad svih njih strši Samuel Eto'o, godinama prva zvijezda Kameruna, o čijem će se (ne)igranju odlučivati pred samu utakmicu. Ovoga časa Kamerunci imaju još samo Songa kao nogometaša visoke međunarodne klase, no i taj je u stagnaciji; u Barceloni se nije nametnuo pa su potražili druga rješenja, poput Ivana Rakitića.

Ulaskom Mandžukića u jedanaestoricu, umjesto Jelavića, Kockasti su dodatno dobili na cijeni i zvučnosti. No, Volker Finke posjeduje ekipu koja od obrane do napada ima školovane, prilično brze i fizički moćne momke, ni po čemu ekstra ne odskaču, ali nemaju ni specijalno slabu točku. Najveće iznenađenje je što se na mjestu desnog braniča s Meksikom pojavio, a i protiv Vatrenih bi mogao igrati Djeugoue, mladić iz kamerunske lige, a ne recimo Nyom, solidan branič iz španjolske Granade.

Oslanjaju se na nogometaše iz turske lige, dok je u nas bitno drukčija situacija; Hrvatsku predvode nogometaši Reala, Bayerna, eto sada, i Barcelone... Dakle, Vatreni su individualno u prednosti, ali Kamerun je dovoljno dobar da kvalitetnim kolektivnim izdanjem bude težak rival. Prednost mu je i nezgodna klima Manausa. Stoga, Hrvatska će za tri boda prije svega morati djelovati kao momčad.

KAMERUN

UKUPNA VRIJEDNOST: 77,8 milijuna eura

ITANDJE 6,5

Dobar vratar iz turskog Konyaspora. Ima dobar refleks, atraktivno se baca... U utakmici s Meksikom primio je i više od jednog gola, ali samo jedan se piše, ostale su anulirali loši suci.

DJEUGOUE 5,5

Ima nepune 22 godine, još je uvijek u Kamerunu, igra za klub Coton Sport. Za reprezentaciju je skupio četiri nastupa, igrao desnog beka s Meksikom. Potencijalna slaba točka.

N'KOULOU 6,5

Stoper Marseillea ima visinu, dobar skok, dosta iskustva, iako nije star, tek su mu 24 godine. Jači u duelu nego na širokom prostoru. On je šef obrane, onaj koji diktira kako će se postaviti.

MATIP 7

Još jedan dobar stoper, član je njemačkog Schalkea. Jak u igri glavom, ne samo pred svojim vratima nego voli zaprijetiti suparniku. Mlad je, ima tek 22 godine.

ASSOU-EKOTTO 6,5

Dio Vatrenih izvrsno ga poznaje iz Tottenhama, sada je u QPR-u s Kranjčarom. Opasniji kad krene u napad, nego što je siguran pred svojim vratima. Nekad odličan, nekad kikser.

SONG 7,5

U Arsenalu vrlo dobar, u Barceloni puno više pričuva nego što igra. Niti s Meksikom nije blistao. Igrač koji ima klasu, ali negda je demonstrirao bolju formu. Samo da nas ne demantira.

MBIA 7

Rakitićev dosadašnji suigrač iz Seville, veliki borac koji mnogo trči, pokriva kao zadnji vezni sredinu terena, a dosta i zna. Opasan glavom u skoku, trebat će ga dobro paziti kod prekida.

ENOH 6,5

Ima 28 godina, nekad je bio u Ajaxu i Fulhamu, sad je u Antalyasporu. Radilica više nego kreativac, nije visok, no ima veliki radijus kretanja, u cijeloj profesionalnoj karijeri dao tek 11 golova.

MOUKANDJO 6,5

Čupavo krilo, hitar i dobrog centaršuta, član francuskog Nancyja. Za reprezentaciju igrao 18 puta i postigao dva gola. Promet je kod njega često veliki, konkretnost daleko manja.

ETO'O 8,5

Muči ga ozljeda, nije brz kao nekad, na leđima su mu već 33 godine, no Eto'o je napadač sposoban svakome napraviti štetu, pa tako i Hrvatskoj. Iskusan je, lukav, raznovrsnih rješenja, motiviran da na SP napravi nešto značajno.

CHOUPO-MOTING 7

Tko prati Bundesligu dobro ga poznaje, njegovu hitrinu i silinu. Bio je u HSV-u, Nürnbergu, sada je u Mainzu. Za Kamerun ima 26 nastupa i 12 golova, mnogo akcija ide preko njega.

KAMERUN 75,5

HRVATSKA

UKUPNA VRIJEDNOST: 136.3 milijuna eura

PLETIKOSA 7

Mogao je energičnije reagirati kod prvog, pogotovo kod trećega gola Brazila, no on svakako nije krivac za poraz. Osvojio Kup s Rostovom, u reprezentaciji u pravilu oslonac.

SRNA 6,5

Čeka ga utakmica u kojoj ima i obrambene zadaće, jer Kamerun posjeduje dobra krila, ali čekaju ga i napadačke obveze jer dosta će se tražiti proboj braniča.

ĆORLUKA 7

Imao dobru sezonu s Lokomotivom, u posljednjim nastupima Vatrenih vratio dio forme nakon slabijih igara u eri Igora Štimca. On je vođa obrane, određuje kako će se kretati zadnja linija.

LOVREN 6,5

S Brazilom je bio usklađeniji s Ćorlukom nego inače, no postao je žrtva Fredove glume. Čeka ga bitka s također fizički jakim igračima, ali i taktički zahtjevna utakmica.

PRANJIĆ 6,5

Vratio se nakon ozljede, pitanje je u kakvoj kondiciji i formi. Treba nam pravi, koji će biti solidan otraga i vrlo opasan prema naprijed, nešto poput utakmica s Islandom.

MODRIĆ 8,5

Glavni organizator igre, izabran u momčad Lige prvaka, u redu najvažnijih violina Reala nakon Cristiana Ronalda. Nadamo se da ozljeda rista neće donijeti veće posljedice.

RAKITIĆ 8

Službeno potpisao za Barcelonu, sada je vrijeme da odigra veliku utakmicu u nacionalnom dresu. On je i organizator, i realizator, kod Kovača ipak u defenzivnijoj roli.

OLIĆ 6,5

I dalje brz i silovit, može igrati i krilo i centarfora, na obje pozicije zabija golove. Na strani je vrijedan i zbog presinga kojim ometa suparnika. Protiv Brazila i neoprezan zbog izgubljenih lopti.

SAMMIR 6,5

Ušao da bi donio ofenzivnu probojnost, da bi zaljuljao vezni i zadnji red Kameruna, zato je dobio prednost pred Kovačićem. Neki misle da će biti junak, drugi da će krahirati. Prava enigma.

PERIŠIĆ 6,5

Dobar s Brazilom, inače dobar u zadnje vrijeme. Zabio dva gola Maliju u Osijeku. Ako to znači da mu Afrikanci leže, možda je vrijeme i za veliki pogodak u državnom dresu.

MANDŽUKIĆ 8

On je prvi napadač i zato se od njega puno očekuje. I u realizaciji, ali i da s Olićem ometa suparnika, da mu ne da slobodu u građenju ofenzivnih akcija. Više od mjesec dana nije igrao ozbiljnu utakmicu.

HRVATSKA 77,5

Linker
28. rujan 2024 14:36