Samuel Kubani/EuroFootball/Getty Images
HRVATI ODLUČUJU O PRVAKU POLJSKE

HRVATSKI HIT-TRENER OŠTRO REAGIRAO NA NAPISE O DOLASKU U DINAMO 'Ispalo je bahato od mene, podcjenjivački i ružno, a bez slova objašnjenja zašto!'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 11. travanj 2018. 18:24

Hrvati odlučuju o prvaku Poljske! Nakon 30 odigranih kola, Nenad Bjelica je sa svojim Lechom iz Poznanja zasjeo na 1. poziciju na ljestvici sa 55 bodova, bodom više od Jagiellonije (Byalistok) i varšavske Legije, koju trenira Romeo Jozak. Poljska Extraklasa sad kreće u doigravanje, liga se dijeli na dva dijela - za naslov prvaka i za ostanak u društvu najboljih. Prenose se svi bodovi, a igrat će se još sedam kola, po jednostrukom bod sustavu.

I zato je bilo iznimno važno osigurati što bolji plasman uoči doigravanja - Lech će tako biti domaćin drugoj Jagielloniji i trećoj Legiji te petom Gorniku Zabrze i šestoj Koroni Kielce, dok će gostovati kod četvrtog (Wisla Plock) te sedmog (Wisla Krakow) i osmog kluba (Zaglebie Lubin) na ljestvici.

Fantastičan posao

- Napravili smo fantastičan posao! Četiri kola prije kraja prvog dijela prvenstva imali smo čak osam bodova manje od vodeće Jagiellonije, a sad smo ispred njih na ljestvici. Iskoristili smo njihov pad (tri poraza i jedna pobjeda) i sa četiri sigurne pobjede (Jagiellonia 5:1, Lechia 3:0, Wisla Krakow 3:1 i Gornik Zabrze 3:1) zasjeli smo na vrh i osigurali najbolju poziciju uoči doigravanja - kaže Nenad Bjelica i nastavlja:

- Strahovito sam ponosan na svoju momčad. Dohvatili smo pravu formu kad je najpotrebnije, igrom i rezultatom nadmašili smo suparnike. Nije nas omelo ni što smo zbog ozljeda ostali bez trojice možda i najboljih igrača, bez bosanskog vratara Burića, zatim našeg Šituma i Rumunj Raduta. Nadam se da će se Burić i Šitum uskoro vratiti, a Radut je, čini se, izgubljen do kraja sezone.

Poznanj je na nogama, gotovo 37.000 gledatelja bodrilo vas je u subotnjem okršaju s Gornikom...

- Navijači su nam fantastični, prepuni emocija i stvarno sam sretan što sam trener kluba s takvim navijačima! Poznanj je takva sredina da vrlo lako preseli iz euforije u tragediju, ili iz tragedije u euforiju... I sad moram stišavati tu euforiju, moram učiniti sve da mi igrači ne ‘polete’. I tako se to mijenja, kad si u lošoj situaciji, onda gdjekad umjetno dižeš momčad i navijače, a sad ih moram smirivati! Stadion će u preostale četiri domaće utakmice sigurno biti rasprodan, grad apsolutno stoji uz klub i pred nama su, vjerujem, prekrasni nogometni dani.

Je li Lech prvi favorit za naslov?

- Hm... Imamo dobar raspored i sudeći po igri u našim posljednjim utakmicama, moramo prihvatiti ulogu favorita! Sa sedam suparnika s kojima ćemo se sučeliti u doigravanju, imamo pozitivan omjer ovoga proljeća - petoricu smo pobijedili, a s dva smo kluba remizirali. Dakle, ne trebamo bježati od uloge favorita, ne krijemo našu šampionsku ambiciju, ali nećemo ništa prejudicirati. Idemo trening po trening, utakmicu po utakmicu, pred nama je još silno neizvjesnih i uzbudljivih mjesec i pol dana.

Ponosan na igrače

U subotnjem dvoboju s Gornikom vodili ste 1:0 do 80. minute, no onda ste primili pogodak iz 11-erca. Što ste pomislili u tom trenutku; da je, naime, okončano remijem, završili biste na trećoj poziciji?

- Samo sam se prisjetio nekoliko propuštenih šansi koje smo imali za 2:0. Ali, čujte, ništa ne bi bilo izgubljeno, ne bismo, istina, bili u ovako dobroj poziciji u doigravanju, jer ne bismo imali Jagielloniju i Legiju kod kuće. Međutim, nadao sam se da ćemo ipak zabiti taj gol u zadnjih desetak minuta, jer smo se dosad često znali ‘vraćati iz mrtvih’. Pa i taj gol Gornika iz 11-erca, primili smo ga ni iz čega, suparnik nije dominirao, niti nas pritisnuo. Tjelesno smo odlično pripremljeni, a momčad je nakon tog gola smogla mentalne snage za juriš, nismo potonuli i to pokazuje momčadski karakter. I zato sam najviše ponosan na svoje igrače.

Tko će vam biti najveći suparnik za naslov, Jagiellonia ili Jozakova Legia?

- Ako je suditi po trenutačnoj formi, onda će to biti Legia. Jagiellonia je u očitom padu forme i krizi rezultata, a Legia se vratila, izašla je iz krize. U posljednjem, 37. kolu, 20. svibnja, igramo doma s Legijom i bude li ta utakmica odlučivala o naslovu, Poznanj će ‘gorjeti’!

Ugovor vam istječe na ljeto. Hoće li o raspletu prvenstva ovisiti vaš ostanak ili odlazak?

Tko zna što će biti

- Imam ugovor koji mi se automatski produžuje za jednu sezonu budemo li plasirani među prve tri momčadi na ljestvici. Ali, to je ugovor s obostrano izlaznom klauzulom - obje se strane moraju složiti oko produžetka. Dakle, budem li ja želio ostati, a klub ne, onda nema ništa od ostanka! I obrnuto, želi li klub da ostanem, a ja nakanim otići, ne mogu me zadržati. Dosad nismo razgovarali o toj temi. I ne razmišljam o tome što će biti za dva mjeseca, zanima me samo da pobijedimo u sljedećoj utakmici, u petak smo domaćini Koroni. Radim kao da ću ovdje ostati još jednu sezonu, a tko zna što će biti na ljeto - kaže Bjelica i ističe:

- Ovdje je uistinu ugodno raditi, ozračje je fenomenalno, pravo nogometno. Treneri i igrači u Poznanju se osjećaju fantastično, navijači su strahovito vezani uz klub i znatno je lakše raditi u takvom ozračju, nego kad je oko tebe sve ravnodušno. Pritisak je, istina, zbog svega toga velik, ali recite mi gdje nema pritiska? Sretan sam što sam trener u ovakvom gradu i klubu.

REAKCIJA Nisam podcjenjivački govorio o Dinamu, bio sam počašćen pozivima iz Maksimira

Bjelica nas je na kraju razgovora zamolio da napišemo i ovo:

- Nedavno je na u Varšavi Jozak rekao da me Dinamo želio dovesti za trenera kad je on bio sportski direktor. Potom su me u Poznanju novinari pitali je li to istina i odgovorio sam da jest, da me Dinamo zvao tri ili četiri puta. Dodao sam i da je Dinamo veliki klub, ali imam ugovor s Lechom, tako da zbog toga nisam razmišljao o Dinamu.

Međutim, nekoliko je hrvatskih portala prenijelo samo zadnji dio ove rečenice: “O Dinamu nisam ni razmišljao”! Bez slova objašnjenja zašto, pa je sve ispalo nekako bahato od mene, podcjenjivački i ružno prema Dinamu, kao “baš me briga za Dinamo”! A definitivno nije tako, Dinamo je veliki klub i bio sam počašćen tim pozivima.

Kako Dinamo kotira u Poljskoj?

- Ima vrlo veliki ugled! Konkretno, baš je Dinamo klub-uzor mom Lechu, često mi čelnici govore da bi željeli funkcionirati poput Dinama. Željeli bi imati omladinsku školu kao Dinamo, stvarati mlade igrače i potom ih prodavati poput Dinama! Ostvareni su i kontakti, Dinamovi su predstavnici ovdje održali i nekoliko predavanja, što je još više učvrstilo čelnike Lecha u razmišljanju da im Dinamo bude primjer kako treba raditi. (pju)

Linker
19. svibanj 2024 01:48