REUTERS/Marko Djurica / REUTERS
S OBJE NOGE ČVRSTO NA ZEMLJI

HRVATSKI JUNACI DAN NAKON VELIČANSTVENE POBJEDE Babić:'Ne bih radio slona od ovoga'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. kolovoz 2016. 17:15

S njima uistinu ništa nije normalno. Izgube 7 od Katara, muče se s Argentinom, Francuska dobije Katar 15 razlike i onda oni hladno dobiju Dansku i Francusku. Pa ti misli, računaj.

Bilo je jasno da će biti uzbudljivo i teško jer Francusku od Zaragoze i SP 2013. nijednom nismo uspjeli dobiti. U Riju smo dočekali preokret. Bilo nam je važno jer s pobjedom smo u četvrtfinalu, a da nije bila, da je bio poraz, bilo bi borbe s Tunižanima za prolaz.


Dobili smo veliku ekipu

Ovako ćemo igrati za broj 1, makar je to relativna stvar u ovako izjednačenoj konkurenciji. Tragičar je Michael Guigou, a junak Ivan Pešić. Guigou je imao šut 10-10 do posljednje sekunde, a Pešić je cijelo drugo poluvrijeme obranio samo jednu loptu. Ali onda penal, Guigou promašuje, Pešić diže nogu i brani. Kraj odlične predstave Hrvatske.

- Dobro, nije prvi put da se brani penal na kraju vremena. Bilo je toga dosta u klubu dosad, a evo sada i u reprezentaciji.

Što je Guigou pogriješio?

- Nije ništa, ja sam ga čekao. Nisam se micao, bio sam strpljiv, a on je odradio svoje. S njim se mora strpljivo. Sve vidi, važe.

I vi ste i obrana odradili svoje...

- Pa bili smo dobri, Stivi prvi dio odličan. Malo su nas bušili sa sredine, ali se pokazalo dobitnom kombinacijom što smo im zatvorili pivota i krila. To je bilo bitno jer nas uvijek na tu foru ulove. A ništa, idemo dalje, ovo je bilo samo za proći.

Željko Babić bio je zadovoljan. Prvo je u svom stilu ustvrdio.

- Uvijek isto mislim, nisam se promijenio.

2016 Rio Olympics - Handball - Preliminary - Men's Preliminary Group A Croatia v France - Future Arena - Rio de Janeiro, Brazil - 13/08/2016. Zlatko Horvat (CRO) of Croatia and goalkeeper Ivan Pesic (CRO) of Croatia celebrate after the match. REUTERS/Damir Sagolj FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Damir Sagolj
Zlatko Horvat i Ivan Pešić

To nismo sumnjali. A utakmica?

- Dobra, ušli smo samouvjereno, imali smo tranziciju, imali smo sve, ali ja ne bih od ovoga radio slona jer turnir je u punom jeku. Francuska je vrhunska momčad, dobili smo vrhunsku momčad i to je sigurno stvar koja nam je trebala. Sada ćemo postati opasni. Bit će to dobro.

Zlatka Horvata ne smiješ propustiti jer je čovjek zabio sve, čak i penale 3-3.

- Bio sam koncentriran. Uvijek je s Francuzima teško, no, napravili smo puno dobrih stvari. Protiv njih jednostavno ne možeš zatvoriti sve što bi htio jer su vrhunski. Mislim da smo im mi zatvorili krila i crtu, malo riskirali s vanjskim pozicijama i to je na kraju ispalo dobitno. No, bilo bi glupo da sada pomislimo da smo napravili nešto pa da nas Tunis klepne i da moramo ponovo ispočetka. U svakom slučaju velika pobjeda, dobro nam je došla.

Možemo biti 1?

- Možemo, ali to konkretno ne znači ništa. Moramo mi biti dobri u četvrtfinalu, to je bitno.

2016 Rio Olympics - Handball - Preliminary - Men's Preliminary Group A Croatia v France - Future Arena - Rio de Janeiro, Brazil - 13/08/2016. Croatia's coach Zeljko Babic reacts. REUTERS/Marko Djurica FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Marko Djurica
Željko Babić

Domagoj Duvnjak bio je dirigent i opet se nervirao.

- Ne smijem, kažem sam sebi. Ali izdržao sam, isprika izborniku što me smirivao... “Sedam na šest” smo igrali jako dobro, tako smo ih onemogućili da istrčavaju na nas i traže kontakt na 11 metara. Mislim da smo iskoristili priliku.

Mamićev posljednji napad...

- Bila je ruka, probao je, ne treba ga sada kritizirati. Bitno je da je Pešić obranio penal.

A Marko Kopljar bio je junak susreta. Puštali su ga Francuzi, a on ih je častio. Tome se nisu nadali.

- Dosta je prvenstva iza nas i tih utakmica s njima. Nešto smo i naučili. Napad je stvar koja se prepoznaje, ovaj se puta otvorilo meni, drugi puta će se nekom drugom, no, važno je da smo mi to dobili. Malo pomalo to iz utakmice u utakmicu izgleda bolje, ali ne treba sada previše hvaliti da ne bude kontraefekta. Treba biti miran i graditi šansu - zaključio je Marko Kopljar.

Francuzi nisu djelovali kao u šoku. Nikola Karabatić se kratko porazgovarao s francuskim kolegama. I on je morao van kao i Štrlek jer je dobio lakat u bubrege. Tako je to uvijek s Francuzima, “oko za oko, zub za zub”.


2016 Rio Olympics - Handball - Preliminary - Men's Preliminary Group A Croatia v France - Future Arena - Rio de Janeiro, Brazil - 13/08/2016. Zlatko Horvat (CRO) of Croatia celebrates a goal. REUTERS/Marko Djurica FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS

U utorak s Tunisom

- Nismo iskoristili prilike. Imali smo prednost u nastavku, no, primili smo previše golova, obrana nam nije bila na visini, a ni s napadom se ne možemo pohvaliti. Ništa se nije posebno dogodilo, turnir je takav. Hrvatska izgubio od Katara, mi od Hrvatske, tko zna što nas sve još čeka. Bilo bi sigurno bolje da smo pobijedili, ali...

Treba biti realan. Onesta s klupe nije dizao Abaloa i Mahea, Karabatić nije igrao završnicu, N’Guessan i Dipanda su bili iznad očekivanja. Nisu Francuzi išli punim gasom i to treba respektirati.

- Imali smo šansu, nismo je iskoristili. Idemo dalje, turnir se tek počeo razvijati. Nisam nezadovoljan utakmicom, no, evidentno je da imamo dosta prostora za bolje - zaključio je francuski izbornik Onesta.

I ništa, sada nam je ostala još utakmica protiv Tunisa u ponedjeljak kasno navečer po brazilskom ili u utorak rano ujutro po hrvatskom vremenu. Pobjeda je broj 1, a broj 1 ne znači zasad ništa. Možda se tek nazire da bi protivnik mogao biti netko iz trojke Brazil, Poljska i Švedska.

Linker
17. svibanj 2024 14:16