Screenshot: Facebook
OD TEŠKE NESREĆE DO BRONCE

HRVATSKI JUNAK KOJI SE NIJE PREDAO S 2,07 visine je izabrao nogomet, a onda je doživio tešku prometnu nesreću i osudu na život u invalidskim kolicima

Piše: Denis LugarićObjavljeno: 09. rujan 2016. 14:34

Prvog dana natjecanja na Paraolimpijskim igrama Hrvatska je stigla do prvog odličja. Velimir Šandor osvojio je brončanu medalju u bacanju diska sa 18,24 metara.

- Presretan sam, ovo su mi prve paraolimpijske igre i odmah sam osvojio medalju. Nadao sam se prije početka natjecanja da bih mogao do bronce i uspio sam - kazao je 30-godišnji Šandor, rodom iz Opatije u Pokupskom.

Šandor je svoj potencijal nagovijestio u Sočiju na Svjetskim igrama, gdje je osvojio zlato, potom je u Dohi na Svjetskom prvenstvu prošle godine bio treći, da bi ove godine u Grossetu na Europskom prvenstvu osvojio srebro. Međutim, priznao je da je imao tremu uoči nastupa na Olimpijskom stadionu u Riju.

- Posljednjih dana imao sam tremu, sve me boljelo. No, sada me više ništa ne boli. Medalje su sjajan lijek - dodao je.

Planove mu je malo pokvarila promjena pravila da se bacaju tri po tri hica, a ne kao do sada svih šest.

- Pripremali smo se za šest hitaca i četvrti je trebao biti moj glavni, no, tada je došlo do pauze. Malo sam se ohladio, a ja najboljem radim kada sam pod adrenalinom. Međutim, svaki od mojih šest hitaca bio je za medalju, što me raduje. Nisam imao oscilacija. Bio sam blizu osobnog rekorda (18,53). Sada treba još više raditi i biti bolji - kazao je član AKOSI Uspona iz Velike Gorice.

Šandor je prije desetak godina nakon prometne nesreće završio u kolicima i život mu se okrenuo. Do tada je obožavao igrati nogomet i redovito je nastupao u ligi Vukomeričkih Gorica.

- S obzirom na mojih 2,07 m često sam igrao na golu ili u obrani. Međutim, najviše sam volio igrati na polušpici i dobro sam se snalazio s obzirom na visinu.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Nakon dugotrajnog oporavka okrenuo se sportu.

- Došao sam kući i shvatio da nešto moram raditi.

Počeo je sa stolnim tenisom, a onda se našao u atletici.

Šandor sada ima tri dana odmora prije povratka u Hrvatsku, što će iskoristiti kako bi malo razgledao Rio i bodrio ostale naše sportaše, a nakon toga slijedi fešta u Opatiji.

- Vjerujem da se već nešto vrti - kazao je sa smiješkom.

Oduševljenje medaljom nije skrivao ni njegov trener Ivan Čengić. Premda i on žali što se nije bacalo svih šest hitaca odjednom.

- Znali smo da može do medalje. Imao je taj rezultat u ruci. Šteta što su u posljednji trenutak promijenili pravila. Bilo bi bolje da je bacao svih šest odmah. Međutim, nema veze ovo je veliki uspjeh - kazao je Čengić, koji sa Šandorom radi gotovo četiri godine.

Upravo je s njim počeo Velimirov preporod.

- Velimir trenira i baca kuglu, probat ćemo i s kopljem pa ćemo vidjeti - kazao je na kraju.

Zlato je pripalo Latvijcu Aigarsu Apinisu sa 20,83 m, dok je srebro osvojio Poljak Robert Jachimowicz sa 19,10 m.

Linker
04. svibanj 2024 06:22