SN/Arhiva
IGRA NA VIŠE POZICIJA

HRVATSKI KOMANDOS, POSVUDUŠA I ČOVJEK S ISKUSTVOM BRAZILA 'Moraš biti specijalac da bi opstao'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. kolovoz 2016. 22:16

Ima ih sedam. Ne mislimo na 7 u vodi tijekom utakmice, već na 7 olimpijskih debitanata u redovima Barakuda na Igrama koje ovog tjedna počinju u Rio de Janeiru. Jedan od njih je i Anđelo Šetka, tridesetjednogodišnji Splićanin, ponikao u splitskom Jadranu. Potom je s kotorskim Primorcem, za koji je igrao od 2007. do 2011, osvojio i naslov prvaka Europe te europski Superkup. Pet je godina stanovao na riječkoj Kantridi, “napunio” se novim trofejima, da bi prije koji tjedan potpisao za rimski Lazio.

Vanjski igrač s obiljem klupskih uspjeha, kome, međutim, ne manjka ni onih s reprezentacijom. Najjasnije svijetli zasad svjetsko srebro iz Kazanja 2015. Sada, međutim, ispisuje nove, posebne stranice. Već i sam nastup na Olimpijskim igrama vrijedan je isticanja.

Tko je od hrvatskih olimpijaca najveći adut za zlato u Riju?

Rukometaši

Košarkaši

Vaterpolisti

Netko od tenisača

Snježana Pejčić

Giovanni Cernogoraz

Braća Sinković

Damir Martin

Tonči Stipanović

Šime Fantela/Igor Marenić

Ivan Kljaković Gašpić

Ana i Lucija Zaninović

Filip Hrgović

Blanka Vlašić

Sandra Perković

No, u Riju će upravo Šetka od sve trinaestorice Barakuda imati poseban zadatak. Nazvali smo ga Tuckovim komandosom. Zadatak mu nije lagan. Od Anđela se, naime, očekuje da u obrani igra na desnoj strani da bi se u napadu preobrazio u lijevog vanjskog. Izbornik veli da on to može.

- To je jedna pozicija, nazvao bih je “posvuduša”’ - pronašao je i svoj izraz Anđelo za ono što se od njega uskoro očekuje.


Croatia's Andelo Setka (R) vies with Italy's Matteo Aicardi (11) during the men's Water Polo European Championships quarter final match of Italy vs Croatia in Budapest on July 23, 2014.  AFP PHOTO / ATTILA KISBEN EDEK
AFP PHOTO / ATTILA KISBEN EDEK / AFP

Moraš znati sve

- Makar, igrao sam ja i u klubu nešto slično, kao što sam se i sada na pripremama reprezentacije privikavao na tako nešto. Više ću mislim provesti vremena na toj lijevoj strani. U napadu sigurno jer desno je “gužva”. Opet, nema tu danas niti tako striktnih pozicija u vaterpolu, posebno kada govorimo o vanjskim igračima. Moraš u vaterpolu, ako je riječ o vrhunskoj razini, znati igrati na svim mjestima. Moraš biti specijalac da bi opstao na vrhunskom vaterpolu, a olimpijske igre su definitivno vrhunac.

Možda baš na toj vašoj lijevoj napadačkoj strani bude ipak više prostora jer, s obzirom na to da su desno Joković i Garcia, sasvim je izvjesno da ću suparnik najjače svoje obrambene snage i najviše pozornosti ondje stavljati.

- Vrlo vjerojatno. Najbitnije je da smo ojačani Xavijem. Uz sve smo s njim i dosta brza momčad. Joković, Xavi, Sukno, Bukić i ja... svi možemo dobro potegnuti, brzo isplivati. Tu vidim napadački našu jaku stranu. Svakome će biti vrlo teško igrati protiv nas jer će morati uvijek misliti kako se obraniti od kontre. Znamo i sami najbolje kako je teško igrati protiv momčadi koje su kontraške. U drugu ruku, uz takve igrače sigurno je da će se otvarati bilo meni ili nekom drugom šansa više za gol, više prostora.

Dotaknuli ste se plivanja i brzine. Ono što ovu našu reprezentaciju izdvaja od gotovo svih ostalih hrvatskih postava na velikim nadmetanjima je baš brzina. Ona otvara pak silnu mogućnost novih opcija, kako obrambenih tako i napadačkih.
U Riju onda gledamo bržu Hrvatsku?

Zadar, 171115.
Bazen Visnjik. 
Vaterpolo utakmica Fina Svjetske lige izmedju Hrvatske i Rusije. 
Na fotografiji: Andelo Setka.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX / CROPIX

Mi smo tek na početku

- Trener je tako i postavio momčad, složio je, da budemo što pokretljiviji. Nadam se da ćemo i uspjeti nametnuti taj visok ritam koji nikome nije jednostavan za suprotstaviti mu se. Jedno bih ipak želio reći. Teško je uspoređivati se s onima koji su igrali prije četiri godine u Londonu. Ipak su to bili olimpijski pobjednici! Mi ćemo tek pokušati osvojiti medalju, mi smo tek na početku. Znam sve one dečke sjajno, bio sam i tada na širem popisu, znam koliko su vrhunski.

Kondicijski trener Kuterovac je za momčad iz Londona 2012. rekao da su bili “ludi”, a da ste vi staloženiji.

- Staloženost je nekad dobra, a nekad i ne baš. Mislim... svi su tu “ludi” na svoj način. Ništa, pokušat ćemo i mi njih kopirati i biti dovoljno”ludi”.

Ukratko o skupini - SAD, Crna Gora, Italija, Španjolska, Francuska.

- Od ukupno 12 momčadi, doista ih 9-10 sanja i može do medalje. U pripremama je Italija dobila Srbiju, pa onda i Grci bolji od Srba, mi dobili Grke... Nema lagane utakmice i sekunde opuštanja. Mi ćemo u Riju misliti ipak samo o sebi i našoj igri.

Anđelo Šetka je po još nečemu poseban. Jedini je među našim reprezentativcima koji je igrao brazilska klupska natjecanja.

- Prije 5 godina je to bilo, u lipnju 2011. igrao sam u Kupu. Igrao sam za Sao Paulo, ali smo bili i na turniru u Riju, tako da mi Rio nije nepoznanica. Tri tjedna ukupno u Brazilu. Sad slušam, čitam razne priče o Brazilu, ali nisam osobno doživio ni jedno loše iskustvo. Dobro, moraš biti malo oprezniji. Jedno oko stalno otvoreno, jasno, ali opet... Pa nitko neće valjda zaći u favelu!

Rijeka, 150314.
Bazen Kantrida. 
Utakmica 7. kola skupine A vaterpolske Lige prvaka, Primorje Erste Bank - Pro Recco. 
Na fotografiji: Andelo Setka.
Foto: Sandro Rubinic / CROPIX
Sandro Rubinic / CROPIX / CROPIX

Linker
19. svibanj 2024 23:33