Foto: Boris Kovacev / CROPIX
NA PUTU ZA DALEKI ISTOK

HRVATSKI NAPADAČ POTPISAO JE UGOVOR ŽIVOTA Prvi je među Vatrenima to napravio, ovo mu je prilika da osigura egzistenciju. Evo koliko će zarađivati

TRANSFER NA DALEKI ISTOK Hrvatski napadač potpisao je za Jiangsu Suning
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. srpanj 2019. 18:17

Ivan Santini potpisao je ugovor života, od ponedjeljka i službeno je napadač kineskog kluba Jiangsu Suning. Anderlecht će inkasirati pet milijuna eura odštete, a detalji dogovora igrača i poslodavca nisu objavljeni. Neslužbeno se spominjao ugovor na tri godine i primanje 2-2,5 milijuna eura po sezoni.

Santini se oprostio od Anderlechta u kojem je odigrao samo jednu sezonu. Počeo je izvrsno s osam golova u prvih nekoliko kola, ali kasnije mu, kao ni momčadi, nije išlo po očekivanju. Ipak je stigao do brojke 16. Više se poznatih reprezentativnih napadača spominjalo u kontekstu Kine proteklih sezona, od Nikola Kalinića do Marija Mandžukića, međutim, od nogometaša s iskustvom u nacionalnoj vrsti prvi je to napravio Santini

Nakon što mu je Jiangsu Suning poželio dobrodošlicu na službenim klupskim mrežama, za komentar smo tražili Gorana Tomića, danas trenera Lokomotive, a nekad igrača u Henanu i trenera u četiri tamošnja kluba.

- Ugodno sam iznenađen. Jiangsu je klub koji puca na velika imena, trener im je Rumunj Cosmin Olaroiu koji je godinama osvajao titule po Aziji. To je po ulaganjima klub u samom vrhu kineske lige - kazao je Tomić.

Reykjavik (Island), 110617.
Stadion Laugardalsvollur.
Kvalifikacijska utakmica reprezentacije Islanda protiv reprezentacije Hrvatske za svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018.
Na fotografiji: Ivan Santini nakon poraza.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Gađali su Garetha Balea, a pogodili Ivana Santinija.

- Tako je. To je dokaz da su hrvatski igrači na cijeni. Ivan ima 30 godina, napravio je dobar potez. Ako već dosad nije učinio veći iskorak u Europi i stigao do velikog kluba, napravio je vrhunsku stvar. U kineskoj ligi su igračka i trenerske face. On ima kvalitetu da igra tamo.

Velšanin zasad ostaje Realov, a stalno je pitanje - je li to pomalo profesionalna mirovina?

- To je bio prije, ali sada imamo dosta primjera i mladih igrača koji odlaze tamo i vraćaju se. Pogledajte samo belgijskog repezentativca Witsela, koji je bio u Tianjinu, a eto ga opet igra u Europi, u Borussiji Dortmund. Kad sam bio u Shenzhenu (pomoćnik Svenu Goranu Erikssonu nap.a.), za nas je potpisao kolumbijski reprezentativac Harold Preciado, kao najbolji strijelac kolumbijske lige koji je imao 23 godine.

Sada igrači iz Kine dolaze igrati za reprezentacije, transfer tamo nije nužno kraj.

- Jednom je u trendu bila Amerika, stariji igrači su išli “preko bare”, potom su 35-godišnjaci kretali prema Kini, no oni više ne uzimaju islužene, nego igrače u najboljim godinama da bi poboljšali svoje prvenstvo i razvijali domaće nogometaše.

Kinezi se više ne razbacuju novcem kao prije, uveli su limite u plaćanje.

- Na snazi je propis - ako je transfer preko pet milijuna eura, sto posto od toga iznosa morate uplatiti u poseban fond kineske federacije. Dakle, date li za igrača 50 milijuna, Savezu ide 100 milijuna. Zato se to reguliralo. Ograničen je i broj stranaca u prvoj i drugoj ligi. Tako je prekinuto s tim brutalnim plaćanjem.

Santini je već ostao bez mjesta u nacionalnoj vrsti prošle godine, nakon listopada izbornik Zlatko Dalić nije ga zvao, Kina mu je šansa da financijski oplodi rad i osigura egzistenciju. Šteta što neće igrati s Garethom Baleom, i on bi lakše zabijao pokraj takvog asa, međutim, uvijek je pronašao način kako će biti strijelac. Koliko god pričali da je spor i neatraktivan, igrao u Belgiji, Njemačkoj ili Francuskoj, tresao je mreže.

Kinezi će teško dostići kvalitetu najboljih

Svjetsko prvenstvo i srebro utjecalo je da svi znaju za Hrvatsku. Koliko u Kini doživljavaju naš nogometa kao bitna faktor?

- Baš na račun Svjetskog prvenstva to je tako. Puno se toga promijenilo, ne samo u Kini, nego vidi se i po angažmanima naših trenera u drugim državama. Neprocjenljivo je što smo napravili s Rusijom. Digli smo cijene igračima i trenerima - ističe Tomić.

Hoće li ikad njihovi klubovi doći na razinu europskih ili je to utopija?

- Neće doći. Kineski igrači će teško moći dostići vrijednost i kvalitetu najboljih. Ni reprezentacija, ni klubovi neće na europsku razinu - zaključio je.

Linker
24. travanj 2024 07:44