Foto: Damir Krajac / CROPIX
HNL IMA ŠTO PONUDITI EUROPI

HRVATSKI PRVOLIGAŠI NADAJU SE MILIJUNSKIM TRANSFERIMA Pogledajte top 10 mogućih poslova u zimskom prijelaznom roku, na popisu dominiraju dinamovci

HNL IMA ŠTOŠTA ZA PONUDITI EUROPI Hrvatski prvoligaši nadaju se milijunskim transferima
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. siječanj 2020. 09:02

Kraj godine i početak nove donio je odmah priču oko Danija Olma i Barcelone. Mercato je jučer “otvoren” u HNL-u, a nova destinacija mladog Španjolca svakako je udarna tema prijelaznog roka. Hoće li (napokon) otići u siječnju ili dočekati još jedno ljeto u Dinamu, kako god rasplet Olmove situacija zasjenit će sve ostale igrače Prve HNL, jer, naravno, ode li iz Dinama, ipak će to biti transfer svjetskog odjeka, ako je suditi po onima koji se u zadnje vrijeme najčešće spominju kao mogući novi klubovi - Barcelona i Atletico Madrid. No, svakako, Olmo ne bi trebao biti jedina zvijezda HNL-a koja će ove zime napustiti ligu, ima HNL još zanimljivog materijala za europske klubove.

Naravno, najviše je takvih u Dinamu. Bruno Petković, Mislav Oršić, Dino Perić i Dominik Livaković četvorica su hrvatskih reprezentativaca, vrijednost i interes na tržištu za njih postoji, no u ovom je trenutku mnogo izvjesnije da će oni ostati do ljeta i čekati završetak Eura za neki zvučni transfer. Pa je realnije da iz Maksimira ode netko iz četverokuta Moro - Gojak - Gavranović - Hajrović. Možda i sva četvorica. Moro i Gojak u tom su slučaju “kapitalci”, igrači na kojima Modri planiraju pojedinačno zaraditi 10-15 milijuna eura, dok bi Gavranović i Hajrović, ipak kao stariji igrači, mogli u Maksimir donijeti do tri milijuna eura. U slučaju da im dođe dobra ponuda, koja bi njih igrački zadovoljila, moguće je da Dinamo i spusti cijenu i izađe im ususret.

Izvan Dinama, oko kojih se u zadnje vrijeme stvara možda i najveća buka, jesu Kristijan Lovrić i Mirko Marić. Krilo iz Gorice, Lovrić, već je godinu dana hit-igrač HNL-a, pričalo se da bi mogao u Dinamo, pa u Hajduk, no trenutno je na najizvjesniji odlazak u inozemstvo. Turska se spominje već dugo kao moguća i najbliža opcija, međutim, sigurno ne i jedina. Mirko Marić, pak, dugo je u vrhu liste HNL strijelaca, ne samo ove sezone, ali jesen je odigrao uistinu na visokoj razini. Zadnjih dana spominje se interes kijevskog Dynama, njegov bi odlazak radikalno umanjio osječke ambicije za drugo mjesto, bio bi to zvučan transfer.

Kad je u pitanju Hajduk, Hamza Barry mogao bi prvi otići nakon Svatoka, ne treba čuditi ako tranfere ostvare Josip Juranović i Mijo Caktaš, Rijeka tržištu “nudi” Antonija Čolaka, Maxwella Acostyja i Ivana Lepinjicu, Lokomotiva Grbića, Kastratija, Cokaja, Tolića... Gorica, uz Lovrića, još Čabraju, Kahlinu, Zwolinskog... Moglo bi biti zanimljivo i prometno, opet, ako i već njih ostane na proljeće u HNL-u, barem ćemo imati napeto nadmetanje, Europa je ionako mnogima primamljiva “udavača”.

TOP 10 MOGUĆIH TRANSFERA

1. DANI OLMO

(TM vrijednost 35 milijuna eura)

Ode li ove zime iz Dinama, kamo god, bit će to, neupitno, rekordan transfer iz HNL-a. Barcelona je poslala ponudu, Atletico je u igri, spominju se i drugi klubovi, nekako se čini da ta priča ipak dolazi svome kraju. Olmo je najbolja reklama HNL-a, igrač koji je iz naše lige došao do španjolske reprezentacije i svakako podigao rejting HNL-a. Ostat će i nakon njega kvalitetnih igrača, međutim, ode li uistinu za 30-40 milijuna eura, tu će svotu teško ubrzo netko sustići.

2. NIKOLA MORO

(TM vrijednost 6,5 milijuna eura)

Kuha(lo) se i oko njega, Moro je već dulje meta mnogih klubova, u zadnje se vrijeme najviše spominjao Monaco, prije toga i Ajax, no, znamo da je bilo i "tajnih obožavatelja" koji su ga ozbiljno željeli dovesti. Dinamo bi za njega želio oko 15 milijuna eura, naravno, nitko ne kaže da će toliko dobiti. Pa ni da će Moro uopće ove zime otići iz Maksimira, jer, već je jednom bio blizu odlaska pa se nije poklopilo.

3. AMER GOJAK

(TM vrijednost 7 milijuna eura)

Njegova je situacija slična onoj Morinoj, s time da u Dinamu nisu skloni pustiti i jednog i drugog. Ako ode Moro, teško da će onda Gojak i obrnuto. Iako, znate da je u prijelaznom roku sve moguće, pogotovo ako stigne ponuda od desetak milijuna eura. Gojak je tržištu vrlo zanimljiv igrač, bilo je za njega već upita i ponuda, no nije se ni njemu žurilo iz Dinama. Možda baš ove zime stigne "papir" koji Modri neće moći zgužvati i baciti u koš.

4. KRISTIJAN LOVRIĆ

(TM vrijednost 3,5 milijuna eura)

On je bio hit igrač jeseni, sad je u najboljoj situaciji za transfer. Spominjalo se da ga želi Dinamo, pa onda i Hajduk, međutim, čini se da su hrvatski velikani odustali od bitke za Lovrića i da je njegova budućnost u inozemstvu. Pričalo se i ljetos, a priča se i sad od Turskoj, ima još nekih zemalja iz kojih se raspituju za Lovrića, a Gorica bi željela za njega dobiti pet milijuna eura. Naravno, želje i realnost ponekad se ne slažu, ali bude li i nešto manji novac, za Goricu bi to bio sjajan posao.

5. MIRKO MARIĆ

(vrijednost 4 milijuna eura)

On kontinuirano zabija, najbolji je strijelac HNL-a. Da je, recimo, u Dinamu i da igra u Europi, Ligi prvaka, sigurno bi sad bio još traženija roba. No, i u Osijeku je njegova statistika privlači pozornost i interes izvana. Navodno je prvi u redu kijevski Dynamo. Osječani se nadaju da bi, ode li Marić, mogli na njemu lijepo zaraditi, negdje u okviru ove njegove vrijednosti, možda i malo više.

6. JOSIP JURANOVIĆ

(TM vrijednost 2,5 milijuna eura)

Pred Marijem Stanićem i suradnicima prvi je i, po mnogima, najvažniji prijelazni rok, a jedan od onih koji bi mogli napustiti Poljud jest i Josip Juranović. Kad je kapetan u situaciji da bi mogao otići, to je uvijek zanimljivo, iako se pretpostavlja da financijski taj transfer ne bi bio u rangu onih u Top 5. Međutim, Juranović iza sebe ima individualno kvalitetnu jesen, na reprezentativnom je popisu, mogao bi dobiti ponudu 'koja se ne odbija'.

7. MARIO GAVRANOVIĆ

(TM vrijednost 2 milijuna eura)

Sve su jače priče iz Maksimira da bi one ove zime mogao otići, a i njemu je jasno da ako želi sa švicarskom reprezentacijom na Euro, mora imati kontinuitet. Ne može li ga imati u Dinamu, treba otići. Sigurno može pronaći kvalitetan klub, jasno je i da Modri na njemu ne mogu zaraditi kao na mlađim igračima, ali poneki milijun bi mogali dobiti. Naravno, nije isključeno i da Gavro na kraju ipak ostane i da i na proljeće bude u konkurenciji za Dinamov napad.

8. ANTONIO ČOLAK

(TM vrijednost 3 milijuna eura)

On je, gledajući tržište, trenutno najvredniji riječki eksponat, jedan od onih kojega na Rujevici mogu transferirati. Čolak u pravoj formi svakako je jedan od najboljih HNL napadača, a sa svojim njemačkim iskustvom ima i dodatnu vrijednost. Sad, za koju cijenu bi ga Riječani mogli prodati, može li doseći tu svoju 'transfermarkt cijenu', teško je predvidjeti. Ali, da bi mogao biti vruća roba, neupitno bi mogao. Ugovor, doduše, ima još dvije i pol godine pa se i ne mora žuriti, ali sad je možda idealna prilika za još jedan transfer.

9. HAMZA BARRY

(TM vrijednost 1 milijuna eura)

Za njega je već bila odrađena "oproštajka" na Poljudu, Joan Carillo želio ga je u Fehervaru, međutim, zasad je taj transfer propao. Možda se ipak nešto dogodi u siječnju, ali i bez mađarskog kluba imao je Hamza upite i ponude, nije isključeno da pojavi i nešto drugo. Ne može u njegovu slučaju Hajduk računati na velike milijunske iznose, više bi to mogle biti stotine tisuća eura. Svejedno, realno je da ove zime napusti HNL.

10. MAXWELL ACOSTY

(TM vrijednost 1,5 milijuna eura)

Ako ne ode sad, na ljeto je potpuno slobodan i Rijeka na njemu neće zaraditi ništa. Dakle, očekuje se da će na obostrano zadovoljstvo Rujevicu napustiti u siječnju pa da Rijeka ipak nešto i zaradi. Destinacija još nije poznata, ali klupko bi se moglo uskoro odmotati, Acosty je zanimljiv igrač i za njega sigurno postoje zainteresirani klubovi, ako ne sa Zapada onda barem s Istoka. Bliskog ili Dalekog. Prvi 'pick' za odlazak kad je riječki prvoligaš u pitanju.

Linker
19. travanj 2024 18:51