REUTERS/Max Rossi / REUTERS
PROFIL VRHUNSKOG NAPADAČA

HRVATSKI STRUČNJACI O ČOVJEKU KOJI JE DEFINITIVNO IZBACIO MARIJA MANDŽUKIĆA 'Brz je poput metka, snažan kao bizon, a građen kao bačvica'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. rujan 2016. 01:20

Stigao je kao s plaže, za nekoga tko je plaćen gotovo 95 milijuna eura i čija su godišnja primanja 7,5 milijuna, pedantni Talijani kazat će - neprofesionalno. Jer ako se igdje veliča nutricioniste i njihova pravila prehrane sportaša, to su Apenini. No, Gonzalo Higuain je nogometna bomba koja razara protivničke obrane što god pokazuje vaga.

- Razočaran sam s činjenicom da se u Juventusu pojavio sa 7-8 kilograma viška - kazao nam je Zoran Ban, i sam negda centarfor Stare dame, kojeg su ozljede i tadašnja pravila o tri stranca na terenu spriječila da u 90-ima odigra više od desetak utakmica za Bijelo-crne.

Ali Pipita je u tri kola Serie A dao tri gola, ove subote je s dva ekspresno riješio pitanje Sassuola, a još na startu odredio mali derbi s Fiorentinom. Debeljko i u Juventusu zabija.
Tonči Martić, negda dobar vezni igrač, a danas menadžer, i Zoran Ban analiziraju i otkrivaju pojedine detalje o Higuainu za SN.

- Često sam išao u Napulj dok je tamo igrao Higuain, i zbog Ivana Strinića i zato jer imamo prijatelje u tom klubu - priča Martić koji je osobito blizak sa sportskim direktorom Cristianom Giuntolijem.

- Prošle sezone bio je jedan od najboljih klasičnih napadača u Europi. Odigrao je fenomenalno. Kad ga sretnete u klubu on stvarno ne izgleda kao atleta, jednostavno je takve građe, nabijen, jak, snažne noge, ruke i leđa, mislim da kad se ostavi nogometa da će biti bačvica - govori Martić.

Znači, dok igra on je Higuain, kad prestane postat će - Maradona.

- Ha, baš bi se tako moglo kazati, ali samo po fizičkoj građi. Međutim, brz je kao metak, u duelu je jak nevjerojatno, ima izdržljivost nevjerojatnu, svaku dugu loptu koja se uputi on primi. To je nemoguće kako čovjek igra. Napolijev nogomet je odličan, Callejon, Insigne i Mertens su izvrsna krila, ali Higuain je doslovno masu utakmica sam riješio. Kad mu gurnete loptu između dvojice uvijek je njegova i iz toga napravi čudo. Sad je stigao s kojim kilogramom viška, no ima argentinski mentalitet, to su fajteri. Brazilci su skloni nakon jedne-dvije vrhunske sezone otići u noćni život i razna ludila, dok Argentinci u pravilu traju dugo. Rijetki su nestašni kao što su bili Maradona, Caniggia...
Higuain je ratnik...


Još nije 100 posto fit

- Apsolutno. Ne drži se za zvijezdu da bi rekao - neću trčati. Ma kakvi, prvi se ubija od trke i obavljanja svih obveza koje se od njega traže. Kaže mi Strinić - nemoguće je kako je brz poput metka, a jak kao bizon. Izdržljiv je čudesno. Strašan je. Nije slučajno najplaćeniji nogometaš u Serie A, a brojke koje ga prate su izvanredne. U Napoliju je bio daleko najveća zvijezda. Njemu se odmah vidi kad dobije koju kilu više jer je sklon debljanju, ali ne vjerujem da će mu to predstavljati problem. Iza sebe ima cijelu mašineriju.

U Juventusu je izgurao Marija Mandžukića iz prve postave, a Stara dama računa da sad ima čovjeka za vrh Europe.

- Daje golove na čudesan način, za mnoge se sam izbori. Prošla sezona mu je bila najbolja u karijeri, po pogocima i igri. Ne samo da ga je išla realizacija, nego je odigrao briljantno. Sam je riiješio petnaestak utakmica.

Football - Soccer - Juventus v Fiorentina - Italian Serie A - Juventus Stadium, Turin, Italy - 20/08/16. Juventus' Gonzalo Higuain celebrates after scoring against Fiorentina. REUTERS/Max Rossi
REUTERS/Max Rossi
Gonzalo Higuain

Zoran Ban očekuje da će Higuain tek zablistati:

- Juventus je od njega više očekivao na startu, no polako ulazi u formu. Nesporni su pogoci, on će biti Juventusu ono što mu je nedostajalo. Uz poštovanje prema Mandžukiću, takav tip igrača im je trebao da naprave nešto više. Donio im je novu dimenziju. Javnost su na startu pokolebali ti kilogrami, no jasno da je veliko pojačanje. I sam Allegri kaže da nije još 100 posto fit.

U Realu je često bio Mister promašaj, u Italiji kao da je naštimao nogu.

- U Realu je imao više šansi i tada se dosta napromašivao, u Napoliju mu se to vratilo. Tada je bio mlađi, sad je namazaniji, postao je baš mašina za gol. Napravio je pravi potez što je stigao u Napoli gdje je cijela ekipa bila podređena njemu i tu je postao killer. No, ne zaboravimo da je u Realu na skoro svakoj utakmici imao po 3-4 šanse, mnoge nije zabio, ali je davao po dvadesetak golova - nastavio je Ban.

I sve je očitije da je istisnuo Mandžukića.

- Tu je Mandžo odmah iza njega. Okosnica napada će biti Dybala i Higuain, ali Juve igra na više fronti i imat će i Mandžukić minutažu. Iako manje nego ranije - zaključuje Ban.

youtube

-----------------------------------------------------------------------------------

Voli kartati, a priča se da je škrt
Kakav je privatno? O mnogima bruje tabloidi, o njemu baš ne.

- U Napoliju je bio golema zvijezda, a navijači su tamo nevjerojatni. Nije ga se moglo vidjeti nigdje vani. Da izađe rastrgali bi ga, tada od ljubavi, sada od bijesa što je otišao. Nije oženjen, živi sam, ima ekipu koja dođe kod njega pa bace na karte. Dosta je povučen kao osoba. Nije od afera niti raskalašenog života - otkrio je Martić.

Priča se da je škrt, ali nije prvi golgeter za kojeg to čujemo. Pa i da voli baciti na kocku, srećom po njega ne za veliki novac. Barem ga takav glas prati. Možda je to i povezano. Koliko zarađuje, osigurat će pokoljenja nastavi li istim stilom života. U društvu je vrlo pristojan. Nije bahat ni bezobrazan.

U Pjaci Juventus vidi novog Dybalu
Može li se reći da će Juventus rutinski proći skupinu u Ligi prvaka? Ban odgovara:

- Favorit je sigurno. Sevilla je odlična ekipa, bez obzira što su imali dosta promjena, Lyon je ozbiljan, a tu je i Dinamo. Juventus će proći sigurno, ali ne bih kazao da će biti velika razlika u golovima. Mislim da će i Pjaca i Mandžukić imati minutažu i u Ligi prvaka i Serie A. Pogotovo je Pjaca dijamant koji treba izbrusiti. Već vide u njemu novog Dybalu u budućnosti, jer priča se da će Dybala u Barcelonu.

Linker
27. travanj 2024 23:13