Marko Bijač
 REUTERS/Laszlo Balogh
RATKO ŠTRITOF ZA SN

HRVATSKI VATERPOLISTI MOGU DO KRAJA Ova momčad vrijedi više od srebra, a Bijač je najbolji

Piše: Ratko ŠtritofObjavljeno: 19. kolovoz 2016. 14:46

Čestitke svima! Hrvatska je u finalu koje smo zaslužili dominantnom igrom, bili smo uvjerljivi, odigrali izuzetno pametno od početka do kraja. Crnogorce smo nadigrali u svim segmentima igre, pokazali doista vrhunski vaterpolo...

Moram reći da smo apsolutno zasluženo u finalu. Ne samo zbog prikazanog protiv Crne Gore, već i zbog svega što smo odigrali u Riju. Međutim, ono što sad ne smijemo je slaviti. Barem ne previše. Ova momčad naime vrijedi više od srebra, imamo momčad koja može do kraja, definitivno smo u stanju obraniti olimpijsko zlato iz Londona.

Hrvatska se od početka turnira diže. Kao što je svaka utakmica u skupini bila sve bolja, kao što smo u četvrtfinalu s Brazilom dodatno podignuli razinu igre, forma nam je nastavila rasti i protiv Crnogoraca. Zato mi nije bitno tko će biti protivnik u finalu (dok ovo pišem još u bazen nisu skočili Talijani i Srbi), a takav stav moraju imati i igrači. Moraju biti samouvjereni jer imaju pravo na to. Sigurnost koju pokazuju u bazenu, pamet s kojom igraju, sve to me čini optimistom prije okršaja za zlato.

Ne bih rekao da smo u polufinalu ponudili nešto novo. Jedina razlika je bila u tome što smo igrali bez Damira Burića pa je Krapić ulazio na beka, a sjajan posao odradio je i Marko Macan. Upravo je Macan ugodno osvježenje u našoj reprezentaciji, odmah je pokazao da može igrati odličan vaterpolo i na najvišoj razini.

Naša snaga je i iskustvo, činjenica da u ovoj reprezentaciji ima dovoljno igrača koji znaju kako se osvajaju najveće stvari.

Što se tiče nekih detalja, primjetno je da se sjajno branimo s igračem manje. To je zato jer ne dozvoljavamo napadačima da previše razmišljaju, naša zona je čvrsta, usklađena, a izuzetno brzo izlazimo na šutere, onemogućavamo ih da budu opasni po gol.

I za kraj, nikako ne i najmanje važno, opet se mora izdvojiti Marka Bijača koji već nekoliko mjeseci drži vrhunsku formu. Od Final Sixa na kojem je briljirao u pohodu Juga na europski tron do ovoga što radi u Riju. Bijač je u ovom trenutku sigurno najbolji vratar na svijetu!

Linker
06. svibanj 2024 19:32