Tonci Plazibat / Hanza Media / CROPIX
PALI AMERIKANCI

HRVATSKI ZLATNI OLIMPIJCI TRIJUMFOM KRENULI U OBRANU NASLOVA Znali smo kada se odvojiti!

Hrvatska vaterpolska reprezentacija pobijedila je u 1. kolu A skupine na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru selekciju SAD sa 7-5 (2-2, 1-1, 2-1, 2-1).
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. kolovoz 2016. 13:14

Najefikasniji u našoj reprezentaciji bili su Anđelo Šetka i Maro Joković sa po dva gola koliko ih je postigao i najefikasniji igrač SAD Toni Azavedo, ali prvo ime utakmice bio je naš drugi vratar Marko Bijač koji je sakupio 13 obrana.

Sljedeći nastup odabranici Ivice Tucka imat će u utorak u 1.50 sati protiv selekcije Crne Gore.

Hrvatski vaterpolisti u Rio de Janeiru brane zlato osvojeno u Londonu 2012.

HRVATSKA - SAD 7:5 (2:2, 1:1, 2:1... )

HRVATSKA: Pavić, Burić, Sukno, Garcia, Šetka, Joković, Lončar

SAD: Moses, Smith, Azevedo, Cupido, Roelse, Bowen, Mann

-------------------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE

7' - Kraj utakmice! Branitelji naslova upisali su tešku, ali vrijednu pobjedu an startu turnira!

5' - GOL! SAD je sada smanjio ali teško će do preokreta, do kraja utakmice još je minuta i pol.

3' - GOL! U pravo vrijeme se raspucala Hrvatska, bravo! Odlazimo na tri gola razlike i rješavamo utakmicu! Joković je zabio za velikih 7:4!

2' - GOL! Raspucao se Anđelo šetka i sada odveo Hrvatsku na dva razlike! Bravo Barakude...

1' - Počela je posljednja četvrtina, Hrvatska brani prednost...

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

5' - GOL! Hrvatskla prvi putan u utakmici vodi! Strijelac je Šetka za 5:4!

3' - GOL! Hrvatska uzvraća preko Luke Bukića! Rezultat je ponovno izjednačen, 4:4

2' - GOL! SAD koristi igrača više, Azevedo je strijelac!

KRAJ DRUGE ČETVRTINE

6' - GOL! Petković je uspio probiti Mosesa, Hrvatska ima 3:3

5' - SAD i po treći puta vodi, zabio je Bowen

4' - Ne mogu naši igrači probiti američkog vratara, sada je Šetka pokušao, a Moses upisao već sedmu obranu.

1' - Počela je druga četvrtina, golova nema, ali Hrvatska je već opterećena isključenjima. Naš Španjolac Xavi Garcia ima ih već dva.

PRVA ČETVRTINA:

Kao što se i očekivalo, veliku bitku vode Hrvatska i SAD na otvaranju vaterpoloskog turnira u Parque Aquatico Maria Lenk u Rio de Janeiru.

Tri prve minute nije bilo golova, a onda je Pavićevu mrežu načeo bivši igrač Juga Tony Azevedo i doveo SAD u vodstvo.

Poravnao je Maro Joković, predbnost SAD-u vratio Bonnani, a dvije minute prije kraja prve četvrtine Sandro Sukno zabija za 2:2.

To je to! Nema više priprema, treninga, nema vremena za dubokoumno raščlambe, pa u konačnici ni najave, iako su slova pred vama negdje na tom putu.

Danas u Riju počinje najvećio dio nadmetanja (nogomet je startao ranije), pa tako i vaterpolo. Znane su skupine, postave, raspored. U konačnici i ciljevi baš svih momčadi jer jasno da nitko nije došao u Brazil... gubiti. Ponajmanje to vrijedi za Barakude koji imaju i obvezu više. Obranu zlata s Temze.

- Nije floskula, ali doista je teže braniti nego nešto osvojiti. Svi ionako ‘grizu’, idu protiv nas najvećom snagom, a sada s epitetom olimpijskog pobjednika još smo ‘draži’ mamac svakome.

Tako je dan prije početka turnira zborio Luka Lončar. Naš prvi centar, jedan od najboljih sidraša svijeta i olimpijski debitant!

Star sam već

- Da, prvi put na Igrama, a u 30-toj godini! Star sam već, star - uz osmijeh će Lončar.

Igrač kojem je minula sezona ili ako ćemo prva polovica kalendarske godine bila... da bolja ne može. Osvojio je sve. Prvak države, Triglav lige, nacionalni kup, pa onda i naslov najboljeg u Europi...

- Da, ali dvije stvari. Sve je to osvojeno s klubom, to je jedno. Drugo, sve se to zaboravlja. Sada krećemo iznova i samo ovo je bitno. Uz sve, nije usporedivo reprezentacija i klub, a da o olimpijskim igrama kao natjecanju i ne govorimo.

Prvi suparnik nam je momčad SAD. Sastav koji uz nas tradicionalnu neugodnost ne preza i od poprilične grubosti.

- Nije to toliko važno, čak niti tko je s druge strane. Mi smo bitni. Naša igra, naš ulaz u utakmicu, koncentracija. Maksimalno smo koncentrirani primarno na sebe.

Dobro, ali jeste nešto ‘pogledavali’ i u američko dvorište?

- Naravno, znamo njihove igrače, igru, nisu nam nepoznanica. Budući da su prvi nam suparnik, za njih smo se i najviše pripremali. Jednostavan je razlog. Mi ne gledamo jer i ne smijemo, poput navijača, što dalje slijedi, kakav je raspored. Idemo utakmicu po utakmicu i samo je to bitno. Tako se i osvajaju medalje.

Iza vas je i pun olimpijski ciklus igranja među Barakudama, kao startni, prvi centar. U početku se valjalo izboriti kako za mjesto u momčadi, tako i za, vrlo važan detalj, tretman kod sudaca. Prijašnji veliki naši centri (Smodlaka, Hinić, Dobud) to su imali. Jeste li u tom pogledu sada i vi na istoj razini, kod sudaca?

- Moram priznati da se nemam pravo nimalo žaliti na suce. Nikada nisam stekao dojam da griješe svjesno. Pogrešaka ima, radimo ih i mi igrači, ali namjerno... ne.

Zadnja poruka prije skoka u bazen.

- Poštujemo svakog suparnika, ali cijenimo sebe i znamo koliko vrijedimo. U Hrvatskoj nek’ ljudi samo navijaju za nas, a nama je ostalo - za kraj će Lončar.

Linker
25. travanj 2024 16:00