Action Images via Reuters
SITUACIJA O KOJOJ SE NE PRIČA

HRVATSKOJ U LUDOM RASPLETU PRIJETI SCENARIJ IZ NOĆNE MORE Pogledajte s kime bi Vatreni igrali ako se na najgori način poklope svi rezultati!

EURO 2020. Ždrijeb skupina održat će se 30. studenoga u Bukureštu, gdje će 20 izabranih reprezentacija biti raspoređeno u šest skupina
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. studeni 2019. 11:54

Hrvatska je sa sedam prosutih bodova, po tom kriteriju, trenutačno druga najlošija prvoplasirana reprezentacija u kvalifikacijama jer jedino je Ircima ispalo više “novčića iz džepa“, ali koliko god je to jedino mjerilo za određivanje nositelja na ždrijebu Eura, očito je da nikad nije bilo manje važno što će Vatreni vjerojatno biti u drugom “potu”.

U Bukureštu ćemo 30. studenoga gledati u velikoj mjeri “namještenu utakmicu” u kojoj će mnogi znati unaprijed gdje im je mjesto, bit će to najneobičnije i najdirigiranije izvlačenje kuglica za neko europsko ili svjetsko prvenstvo.

Nemali problem

Prvu kategoriju nositelja čini šest pobjednika izlučnih skupina s boljim rezultatom po broju osvojenih bodova od ostala četiri koji idu u drugu “posudu”, jer deset je skupina u kvalifikacijama, a šest na Euru. Međutim, kako je ovo turnir s 12 domaćina, a recimo da bi ih osam moglo biti plasirano do ždrijeba, oni automatski znaju u kojoj su skupini i gdje će igrati. Trećina sudionika će se unaprijed skrasiti. Problem će nastati budu li dva takva u istom “potu”, tada će UEFA nekoga premjestiti. S time što si domaćin nećeš imati zajamčeno mjesto u prvoj ili drugoj kategoriji, možeš biti u trećoj ili četvrtoj. Što relativizira ulogu nositelja.

Scenarij iz noćne more

Ako bi nam se u Rijeci dogodila katastrofa, poraz od Slovaka, a Mađarska dobije u Cardiffu, Hrvatska bi morala u taj play-off preko Lige nacije A.

Po trenutačnom stanju igrala bi polufinale protiv Islanda, a moguće finale sa Švicarskom ili nekim iz Lige nacije C koga bi ždrijeb tu donio. Igra se na jednu utakmicu, a ždrijeb određuje tko je domaćin. To bi bio scenarij iz noćne more..

Tako je Italija u skupini A, domaćini su Rim i Baku, a Azerbajdžan se neće plasirati. U skupini B igrat će Rusija, a probije li se i Danska. Organizatori su St. Peterburg i Kopenhagen. U C skupini je Nizozemska koja će igrati u Amsterdamu, a Rumunji loše stoje jer domaćin je i Bukurešt. Oni se mogu nadati nečemu u doigravanju.

U D će igrati Engleska, a za Škote vrijedi kao i za Rumunje. Lokacije su London i Glasgow. U E je već upisana Španjolska, dok Republika Irska čeka finiš kvalifikacija jer Dublin je jedan od gradova u kojima će se upriličiti ljetna nogometna fešta. U F je Njemačka. Mađari se će još morati pomučiti ako žele iskoristiti novi stadion u Budimpešti.

U takvoj podjeli karata mnoge će reprezentacije igrati čak dva susreta na gostovanju, među njima bi mogla biti i Hrvatska. Primjerice s La Rojom u Bilbau, Irskom u Dublinu, a tek s trećim koji nas zapadne na neutralnom terenu. No, kako dalje idu prvi i drugi iz svake skupine te četiri najbolja trećeplasirana, za jaku ekipu to mora biti prolaz.

Možda će netko pomisliti da su Vatreni u ovom ciklusu previše puta “izletjeli s ceste“, ali dobiju li Slovačku, bit će to zapravo najurednije kvalifikacije još od plasmana na Euro 2008. godine. U tom ciklusu, čak sa šest protivnika u skupini. Hrvatska je izgubila tek sedam bodova. Od tada je redovito imala pet rivala, ali onaj najlošiji je bio ranga Malte, Andore ili tek oformljenog Kosova, osim za SP 2014. kad nije bilo klasičnog “padobranca“, pa je s protivnicima s dna tablice redovno stavljala sve bodove na konto. Zato je meritorna usporedba koja kaže da je Hrvatska za Euro 2012. godine propustila osvojiti osam bodova u skupini, za SP 2014. radilo se o 13 bodova, za Euro 2016. o devet bodova, za SP 2018. o deset bodova.

I dok mi znamo da nam treba bod, pravi rašomon unijela je Liga nacija. Četiri mjesta po tom ključu rezervirana su u četvrtom “potu” ili posudi. Kako će u igri biti i neki potencijalni domaćini, sigurno Škoti, pobjednik njihovog doigravanja ići će u skupinu koja se igra kod njih. No, ako se u konkurenciji nađu i Rumunji, i Mađari, pa se otvori mogućnost da se dva domaćina bore za jedno mjesto, naknadno, nakon play-offa, napravit će se dodatan ždrijeb samo te reprezentacije. To je kaos koji je donio ovakav format.

Za konačan izgled parova u doigravanju ključna je Liga nacija C. U njoj su trenutačno u play-offu Škotska, Norveška i Srbija. Sva mjesta koja će ostati prazna kod njih, kao i u A i B, popunjavaju se s ekipama i Lige nacije C. To su ovog trena Bugarska, Izrael i Rumunjska, a lako može biti i Mađarska.

Velika gužva

U Ligi nacija B u play-offu su sada BiH, Wales. Slovačka i Sjeverna Irska. Postoji objektivna mogućnost da se Wales ili Slovačka plasiraju. U Ligi nacija A po aktualnom stanju prolaz na Euro nemaju Švicarska, koja još drži šanse, i Island. Kako zaštićeni status u Ligi nacija C imaju samo pobjednici skupina, i nitko više, UEFA će ždrijebom odlučiti tko će od navedenih koji nisu bili prvi u skupini uskočiti u igru s rivalima iz C, tko iz B, a tko će morati igrati za jedno mjesto preko kanala Liga nacija A. Za D skupinu potući će se Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bjelorusija. Kad bi Kosovo prošlo kroz kvalifikacije, čeka ga Luksemburg.

RASPORED skupine E KVALIFIKACIJA ZA EUROPSKO NOGOMETNO PRVENSTVO 2020.

1. kolo (21. III.)

Hrvatska - Azerbajdžan 2:1

Slovačka - Mađarska 2:0

2. kolo (24. III.)

Wales - Slovačka 1:0

Mađarska - Hrvatska 2:1

3. kolo (8. VI.)

Hrvatska - Wales 2:1

Azerbajdžan - Mađarska 1:3

4. kolo (11. VI.)

Azerbajdžan - Slovačka 1:5

Mađarska - Wales 1:0

5. kolo (6. IX.)

Slovačka - Hrvatska 0:4

Wales - Azerbajdžan 2:1

6. kolo (9. IX.)

Azerbajdžan - Hrvatska 1:1

Mađarska - Slovačka 1:2

7. kolo (10. X.)

Hrvatska - Mađarska 3:0

Slovačka - Wales 1:1

8. kolo (13. X.)

Mađarska - Azerbajdžan 1:0

Wales - Hrvatska 1:1

9. kolo (16. XI.)

Azerbajdžan - Wales 18.00

Hrvatska - Slovačka 20.45

10. kolo (19. XI.)

Slovačka - Azerbajdžan 20.45

Wales - Mađarska 20.45

Tablica

1. HRVATSKA 7 4 2 1 14:6 14

2. Mađarska 7 4 0 3 8:9 12

3. Slovačka 6 3 1 2 10:8 10

4. Wales 6 2 2 2 6:6 8

5. Azerbajdžan 6 0 1 5 5:14 1

Linker
03. svibanj 2024 11:25