Tonči Stipanović i Tom Burton
 REUTERS/Brian Snyder
PIŠE Z. REIĆ

I BLANKI SU PRIGOVARALI KAD JE OSVOJILA SAMO SREBRO Post festum prve medalje u jedrenju

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 18. kolovoz 2016. 00:15

Znate ono kad je Goran Ivanišević, naš teniski as, tri puta izgubio finale najprestižnijeg turnira u Wimbledonu ili kad je Blanka Vlašić osvojila srebrnu medalju na Igrama u Pekingu, na svakom kantunu u Splitu, moglo se osjetiti, pa i čuti nezadovoljstvo:

- Daj ga(je) kvragu, tribalo je pobijedit!

Slična situacija je i danas poslije srebrne medalje Tončija Stipanovića u jedrenju, klasa Laser, a da ne govorimo s kakvim se podcjenjivanjem dočekalo peto mjesto Ivana Kljakovića Gašpića u Finnu. E, to je Split, priznaju se jedino pobjednici. Usput, napomena: kad je Ivanišević osvojio Wimbledon 2001., onda ga je u njegovom klubu na Firulama dočekao golemi natpis: “Fala ku**u”!

Ipak, oni koji znaju što je sport, pogotovo jedrenje, sretni su i zadovoljni da je Hrvatska osvojila prvu medalju. Diskusije o tome kako je Australac Tim Burtom pretekao Stipanovića bile su žestoke.

- Nemamo se što pravdati - rekao je Ivan Kuret, bivši gradonačelnik Splita i jedriličar.

- Tonči je kriv, dobio je kaznu, to mu nije trebalo, ali i srebrna medalja je veličanstvena.
Veteran splitskog, ali i nekadašnjeg jugoslavenskog jedrenje Ante Marušić (on je u klasi Zvijezda osam puta osvajao naslov prvaka države) drži da su “suci za sve krivi”.

- Manevar suca s gumenjakom bio je presudan, izazvali su val i bacili Tonča na Australca. To je sramota. I nije prvi put da se naše jedriličare oštećuje - rekao je Marušić.
Jedan od starih jedriličara, Srđan Dvornik, ima riječi kritike na račun jedriličarskog saveza:

- Išli su mnogi u Rio iz administracije, umjesto da tamo imamo ljude od struke, meteorologa, taktičara, psihologa… Uvijek isto se ponavlja, na velike predstave ukrcaju se neki navodno važni iz birokracije pa zakidaju sportaše.

Ipak, splitski jedriličari se pripremaju za doček svojih sportaša, krivo im je što Tonči Stipanović sa svojim trenerom ne dolazi iz Rima izravno u Split nego mora preko Zagreba.

Linker
20. svibanj 2024 03:26