Tom Dubravec / CROPIX
GLAVNI IGRAČ

I doktori u panici: 'Moramo spremiti Luku Modrića , pa kako ćemo bez njega...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. lipanj 2014. 10:11

Samo spremni igrači mogu dati maksimum, često ističe Niko Kovač. Luka Modrić igrao je u četvrtak s Brazilom , od tada je na rehabilitaciji i da se ne radi o veznjaku Reala i glavnom dirigentu igre Vatrenih možda bi već iz tabora reprezentacije kazali kako će preskočiti Kamerun. Gordan Schildenfeld je izostao s dva treninga i jedne pripremne utakmice, to je bilo dovoljno izborniku da prednosti ponudi Dejanu Lovrenu. No, Kovač inzistira da Modrić igra bude li to ikako moguće, i on je silno željan pomoći suigračima i zato će u srijedu biti u sastavu. To svi govore, tako će gotovo sigurno i biti.

Rješenje za bol u ristu desne noge kod udarca lopte je injekcija kojom se blokiraju, zapravo "otupe" osjetila i igrač za vrijeme utakmice može pucati bez poteškoća. Druga su varijanta dva voltarena... Daje su uoči susreta. Iako se čini da će to biti potrebno, ostalo je još nešto vremena da se vidi kako teče oporavak, jasno da bi bolje bilo da posve ozdravi.

Modriću nije ništa puknulo, niti kost, niti ligament, rizik od pogoršanja ozljede nije velik, ali postoji. Mnogi su igrači nastupali pod injekcijom, za taj susret to je u pravilu u redu, no pitanje je kako će stopalo reagirati dan kasnije, kad lijekovi popuste, hoće li se repovi jednog udarca dobivenog u Sao Paulu vući sve do Meksika. Drukčije bi bilo da se radi o mišiću, tada bi opasnost bila daleko veća, čak da ga izgubimo do kraja Prvenstva.

- Moramo ga spremiti za utakmicu, pa kako ćemo bez njega? Mogli bismo svi brzo kući – to nam je, u neslužbenom razgovoru kazao profesor Boris Nemec, šef medicinske službe Vatrenih.

Prvi test bio je na sinoćnjem treningu. Hrvatskoj ne treba samo da Modrić bude na terenu, nužno je da vodi igru, gradi akcije iz kojih će pasti Kamerun. Njegova je zadaća i defenzivno i ofenzivno golema. Kad nije bio osobito raspoložen, ili ako nije uopće igrao (primjer je susret sa Škotskom u Zagrebu koji je uništio Igora Štimca!) Vatreni su znali imati grdnih muka kako uopće sastaviti ofenzivne akcije. Biti zdrav ili ozlijeđen nikad nije jednako, no neki nogometaši koji imaju iskustva s takvim problemom kažu da ih nije omeo u prezentaciji, da su uz pomoć tableta ili injekcije mogli posve normalno igrati. I zabiti gol. Uzdamo se da će i Luku noga slušati, da neće biti previše "drvena", kao i da izostanak s treninga nema pretjerani utjecaj na njegovu kondiciju u ionako otežanim uvjetima Manausa. Jer tamo i najspremniji od sredine drugog poluvremena dišu poput ribe.

Dakako, Kamerunci znaju za Modrićev slučaj i ne možemo isključiti da neće ciljati to stopalo u startovima, ne bi li ga izbacili iz igre. Kako će to na Luku utjecati? Hoće li povlačiti nogu u duelima? Budući da se takve utakmice mogu dobro odigrati jedino s maksimalnim angažmanom, ne treba sumnjati da će na ispravan način pristupiti susretu. A s iskustvom koje ima, i čitanjem situacija, ponekad može izbjeći koji prekršaj suparnika. Za što je potrebno i malo sreće koje Kockasti nisu baš imali previše.

Linker
28. rujan 2024 14:36