Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
BEZ DLAKE NA JEZIKU

IGOR BIŠĆAN PROGOVORIO O ODGODI DERBIJA PROTIV PRVAKA 'Mislim da su svi sretni kada im Dinamo donese novac iz Lige prvaka, onda su svi zahvalni'

RIJEKA Baš nikome u redovima hrvatskog doprvaka i pobjednika Kupa nije dobro sjela priča o odbijenom zahtjevu za odgodom sutrašnje utakmice s Osijekom
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 17. kolovoz 2019. 21:47

Nikome na Rujevici nije dobro sjela priča o odbijenici zahtjeva za odgodom utakmice s Osijekom. Malo je reći da se osjećaju izigranima, a posebno je razočaran zadnjih dana predsjednik Damir Mišković, koji bi nekako najradije poderao papir na kojem piše ona stara narodna mudrost da se ljude drži za riječ, a vola za rogove.

Ipak, sutra se na Rujevici igra derbi, sudar dviju momčadi koje žele ugroziti Dinamo, i neovisno o tome koga će Bišćan poslati na travnjak, u igri će biti važni bodovi.

- Nema odmora i slijedi nam teška utakmica. Bila bi teška i da je bilo odmora, ovako je još zahtjevnija i još teža protiv Osijeka, koji je dobar, koji se pojačao, koji ima ambicije i kvalitetu. Čeka nas teška zadaća, ali nema tu puno filozofije, morat ćemo biti jako dobri, ma u kojem sastavu izašli. Vjerujem da će i publika osjetiti moment, treba nam i njihova maksimalna podrška, da svi zajedno budemo zadovoljni nakon utakmice - rekao je u uvodu Igor Bišćan, koji nije mogao izbjeći priču o odgodi, ali nije želio gubiti puno energije na nešto na što ne može utjecati.

Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

- Nemam komentar na to. Utakmica se igra i to je sve što mene zanima.

Međutim, malo smo inzistirali i Bišćana, kao nekoga tko radi u hrvatskom nogometu, pitali smatra li da se treba malo ozbiljnije pristupiti formiranju kalendara natjecanja budući da je Europa kruh hrvatskim klubovima. U Italiji klubovi koji igraju LP i EL ne mogu igrati međusobno u kolima prije ili poslije europskih utakmica.

- Kada komentiram, onda se pokušavam staviti u neutralnu poziciju, da to sagledam s distance, a ne kao netko kome je interes da se igra ili ne igra. Mislim da su svi sretni kada im Dinamo donese novac iz Lige prvaka, onda su svi zahvalni, onda je to dobro, ali kada se dogodi ovakva situacija, postoji prostor za peripetije i rasprave. Ali to se treba riješiti prije početka natjecanja, samo se treba odlučiti; ako je Europa stvarno prioritet, treba raspored prilagoditi tome, a ako ćemo igrati bez obzira na to što se događa, treba vidjeti ima li logike u tome. Pogotovo kad će iduće sezone pola klubova biti u europskim natjecanjima. Treba vidjeti i koliko je to, uopće, izvedivo, u ovom trenutku ja ne mogu znati koliko ima slobodnih termina, ali da postoji neka logika da se olakša klubovima koji igraju u Europi jer svi živimo i imamo koristi od toga, valjda postoji.

Okrenuo se Bišćan potom strogo sportskim temama, Osijeku, kojeg itekako respektira, i svojoj momčadi, koja će ponovo istrčati u šarenom izdanju.

- Bit će sigurno dosta novih igrača, vidjet ću još koliki je umor prisutan kod svakog igrača. Imam još dvije-tri dileme koga odmoriti pa ćemo vidjeti.

Trener Bijelih jasno je dao do znanja i da je utakmica protiv Genta ipak prioritet.

- Je li važniji Osijek ili Gent? Sigurno da je važniji četvrtak, ali ne bih volio izgubiti onako kako smo izgubili u Gorici. Ne kažem da se nismo trudili, ali nekako se čini da smo mogli biti malo žilaviji, malo skuplje prodati kožu ako smo već morali izgubiti. A što se tiče Osijeka, ovo što se događa logičan je slijed onoga što se kod njih radi, financije im dopuštaju da imaju veće ambicije i to je dobro, kao što je dobro da se krug okreće, da svakih nekoliko godina dođe netko nov, s kvalitetom i ambicijom. Sada je red na njih, a mi ćemo drugi koristiti iskustvo otprije i pokušati se zadržati ondje gdje jesmo. U tom je kontekstu Osijek ozbiljan konkurent i nama i Hajduku za te pozicije.

Izazov će Riječanima biti i način igre koji prakticira Dino Skender.

- Igraju u tom svom sustavu po kojem su specifični u našoj ligi. Dosta su čvrsti u defenzivi, suparnici im stvaraju malo prilika, pojačali su se na pozicijama koje su željeli i to im daje kvalitetu više. U samom su napadu s Manceom, uz Marića, dobili još jednog igrača koji može napraviti puno problema, njih su dvojica igrači koji su zahtjevni za svaku obranu i to je garancija da ćeš kao obrambeni igrač imati puno posla i stalno ćeš imati situacije u kojima moraš biti maksimalno koncentriran. Uz njih je i Kleinheisler, igrač koji ima veliku kvalitetu, jedan je od glavnih igrača u njihovoj veznoj liniji. Određene ih stvari čine čvrstima, pojedinci nezgodnima, djeluju dobro. I Dinamo je pokazao da imaju kvalitetu, tako da će to biti jako teška utakmica za nas, ali što je tu je, imamo mi tu svoje šanse.

Nadaju se na Rujevici i huku s tribina; situacija s navijačima već je poznata i nepromijenjena, ali i Bišćan priželjkuje da ova priča o odgodi probudi kod pristalica Bijelih neki dodatni inat koji će nositi igrače na travnjaku.

- Mislim da smo i protiv Aberdeena imali baš dobru podršku, ova je utakmica u Škotskoj, na neki način, pokazala navijačima da se ove dečke isplati podržati, da za htijenje i zalaganje zaslužuju sve pohvale. Moment je takav da nam treba svaka pomoć, velika su opterećenja, teške utakmice i nadam se da će nam navijači pomoći - zaključio je Igor Bišćan.

Linker
25. travanj 2024 07:35