Igor Štimac
 Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
101. REPREZENTACIJA SVIJETA

IGOR ŠTIMAC I SLUŽBENO POTVRĐEN KAO IZBORNIK Menadžer njegovog protukandidata javno prozvao čelnike Saveza

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. svibanj 2019. 15:06

Igor Štimac i službeno je potvrđen kao izbornik Indije. Vijest je objavio Indijski nogometni savez, a ubrzo se oglasio i hrvatski trener.

"Putovanje napokon počinje. Hvala svima u Indijskom nogometnom savezu na povjerenju. Uzbuđen sam i želim da ovu misiju izvršimo zajedno. To će biti moguće samo s podrškom svih u ovoj predivnoj zemlji, kako na terenu, tako i van njega", napisao je Štimac na svom Twitter profilu nakon objave velike vijesti.

Kako javlja Indijski nogometni savez, Štimac je potpisao ugovor na dvije godine. Hrvatskog trenera predstavljaju kao osobu s više od 18 godina trenerskog iskustva, ali i nekoga tko je pomogao u razvoju nogometa i igrača u Hrvatskoj, ali i šire.

"Njegovo najupečatljivije trenersko iskustvo je vođenje Hrvatske prema Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine", stoji, između ostalog, na službenoj stranici tamošnjeg Saveza.

Bivši 'vatreni' je trenersku karijeru započeo u Hajduku, potom je vodio Cibaliju i Zagreb, a od 2012. do 2013. je bio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Nakon poraza od Škotske u Glasgowu 15. listopada 2013. i izborenog doigravanja za SP u Brazilu, Štimac je smijenjen, a reprezentaciju je preuzeo Niko Kovač. Vodio je i Zadar, iranski Sepahana, te katarski klub Al-Shahania.

Nogometna reprezentacija Indije nalazi se na 101. mjestu FIFA-ine ljestvice.

Agent njegovog protukandidata optužio je čelnike Nogometnog saveza Indije

Agent Alberta Roce, kandidata za mjesto indijskog izbornika na koje je danas službeno imenovan Igor Štimac, optužio je čelnike Nogometnog saveza Indije (AIFF) da španjolskom treneru nisu dali mogućnost prezentacije programa.

- Nismo mogli na vrijeme izvaditi vizu i zato Roca nije došao u New Delhi, već je svoje ideje prezentirao putem Skypea - kazao je trenerov agent Kuldrep Sharma za web portal Sportstar.hindu.

Igor Štimac jedini se od četiri kandidata u zadnjem krugu izbora pojavio na razgovoru u New Delhiju, dok su Korejac Lee Min-sung i Šveđanin Hakan Ericson svoje programe predstavili putem Skypea. Međutim, iz AIFF-a su odgovorili na optužbe agenta Alberta Roce koji je zbog iskustva rada u indijskom nogometu bio tituliran kao prvi favorit.

- Sve smo saslušali, kompletna tehnička komisija i tehnički direktor Isac Doru. Svi kandidati su bili dobri, imali su kvalitetu, ali odlučili smo se za Štimca, jer je djelovao najuvjerljivije i ponudio najbolji plan. Impresionirao nas je poznavanjem indijskog nogometa - rekao je direktor indijske reprezentacije Abhishek Yadav.

Pritom je objašnjen i segment plaće, jer često se u indijskim medijima špekuliralo kako je Štimac bio jeftiniji od Roce. Za Štimca se navodilo da će imati plaću od 25.000 USD mjesečno, što je 10.000 manje od Roce.

- Ni u jednom trenutku razgovora nismo se dotaknuli pitanja plaće. Mi smo birali izbornika prikladnog za našu reprezentaciju - kazao je generalni tajnik AIFF-a Kushal Das.

Linker
20. travanj 2024 06:51