Igor Štimac
 Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
INTERVJU ZA TAMOŠNJE MEDIJE

IGOR ŠTIMAC OTKRIO KAKO JE DOŠAO NA POZICIJU IZBORNIKA INDIJE 'Razgovor sa Šukerom usmjerio me prema ovom poslu'

IGOR ŠTIMAC Novi izbornik Indije dao je intervju za tamošnje medije
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. svibanj 2019. 22:40

Igor Štimac već je počeo pripreme s reprezentacijom Indije. U razgovoru za Times of India Štimac je otkrio kako je došao do mjesta izbornika.

- Razgovarao sam s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom i kada smo vidjeli da je upraženjeno mjesto izbornika Indije, upitali smo se i rekli - Indija je sjajna zemlja u mnogim segmentima, zašto ne bi bila i u nogometu. Zato sam se odlučio natjecati za mjesto izbornika, a kada sam dobio ovu poziciju, shvatio sam da nisam samo izbornik Indije nego i ambasador hrvatskog nogometa u Indiji - odgovorio je Štimac.

Kako ćete raditi u Indiji, koja ima 1,3 milijarde ljudi naspram Hrvatske, koja je s 4,3 milijuna stanovnika najmanja zemlja poslije Urugvaja koja je došla do finala Svjetskog prvenstva?

Osijek, 190415.
Stadion Gradski vrt.
Nogometa utakmica 1. MAXtv lige izmedju NK Osijek i NK Zadar.
Na fotografiji:  Igor Stimac, trener Zadra, nakon izgubljene utakmice od Osijeka.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX / CROPIX

- Puno nas toga dijeli, od kulture, geografije, religije, ali Indiju i Hrvatsku spaja ljubav prema nogometu. Uz sav respekt prema kriketu, najpopularnijem sportu u Indiji, svima je jasno da se on ne širi po svijetu. I ne pomiče granice. Ali nogomet je taj koji se vrti po cijelom globusu. Indija mora pronaći svoj put do Svjetskog prvenstva, ali moramo biti realni i prvo se stabilizirati kao snažna reprezentacija unutar azijskog kontinenta.

Kako ćete izabrati igrački kadar?

- Respektiram rad svog prethodnika Stephena Constantina, zato sam pozvao sve igrače koje je i Englez koristio na klupi Indije. Međutim, od 37 igrača koje imam na početku priprema samo trojica igraju lijevom nogom. Od devetorice koja mi nedostaju petorica su ljevaci. Svjestan sam da će biti problema u startu i nemojte se čuditi ako u prvih pet utakmica probam 50 igrača. Moram vidjeti sve čime Indija raspolaže, a što se tiče sastava, nitko nema zajamčeno mjesto u momčadi, čak ni najbolji indijski strijelac Sunil Chhetri.

Imate li ipak neku ideju s kojim ćete se sastavom i sustavom igre predstaviti na Kupu kralja 5. lipnja u Tajlandu?

- Prvo sam razmišljao da je najbolje ostaviti istih 11 koji su završili mandat bivšeg izbornika Constantinea. Međutim, četvorica nisu na pripremama, a nekolicina iz tog početnog sastava je izvan forme za 90 minuta. Stoga sam primoran posložiti sasvim novu momčad za početak turnira. Što se tiče sustava igre, 4-4-1-1 ne bi bila velika promjena na početku, ali u nastavku mandata inzistirat ću na 4-2-3-1 ili 4-3-3...

Linker
24. travanj 2024 03:50