Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images
'PROSINEČKI JE U PRAVU'

IGOR TUDOR ANALIZIRAO SITUACIJU U HRVATSKOJ REPREZENTACIJI I SVOM HAJDUKU, TE OTKRIO RECEPT ZA USPJEH Tu se krije ključan odgovor za budućnost Bijelih

U velikom intervjuu za SN Igor Tudor se dotaknuo i hrvatske reprezentacije i izbornika Dalića, kao i Hajduka.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. prosinac 2017. 09:15

Sigurno ste pratili rad Zlatka Dalića na klupi Vatrenih?

- Neupitno je donio svojevrsni mir u reprezentaciju, što je bilo vrlo važno jer s Čačićevim postavljanjem uvukao se nemir među navijače i javnost, jer ga nisu doživjeli kao neutralan izbor. Dalić je sa svojim znanjem i karakterom posložio dečke, odlično je primljen u javnosti i rekao bih da je napravio odlične temelje za miran rad do Svjetskog prvenstva.

Gdje nas vi vidite u Rusiji? Prosinečki, primjerice, misli da nam Island i Nigerija ne bi smjeli napraviti veće probleme?

- Složio bih se s Prosinečkim, doista vrijedimo daleko više od skupine. Sigurno je da imamo kvalitetu za jedan vrhunski rezultat, jer nema puno reprezentacija koje su bolje od nas. U redu, Argentina je nominalno jača od nas, ali malo je takvih.

Ždrijeb nas možda odvede na Francusku?

- Jaki su, ali jaki smo i mi. Zar je Payet bolji od Perišića? Nije. Kao ni Pogba od Modrića. Boraveći vani, još sam se nekako više uvjerio u vrijednost naših igrača. Evo, dođe li Vida u Bešiktaš, siguran sam da će biti najbolji stoper turske lige.

coach Igor Tudor of Galatasarayduring the Turkish Spor Toto Super Lig football match between Galatasaray SK and Osmanlispor FK on May 19, 2017 at the Türk Telekom Arena in Istanbul, Turkey.(Photo by VI Images via Getty Images)
VI Images via Getty Images / VI-Images via Getty Images
Igor Tudor

Kao trener Galatasaraya ipak niste doveli nijednog hrvatskog igrača?

- Naši su igrači jednostavno preskupi za Tursku.

Ne možemo razgovarati s Tudorom, a ne dotaknuti se Hajduka?

- To je moj klub. Budem li na proljeće u Splitu, rado ću otići na koji trening i s guštom pogledati utakmice, jer Željko Kopić je trener koji ima ideju. Predsjednik Kos imao je tri kriva poteza po pitanju trenera, nepotrebno je smijenio Burića, potom je loše odabrao dovodeći Pušnika i Carrilla, tako da je Kopić očito bio Kosova četvrta sreća.

U Hajduku je puno stranaca, a malo mladih domaćih igrača. U vaše vrijeme - a to nije bilo baš tako davno - bilo je drugačije?

- Hajduk mora izbacivati mlade igrače jer samo tako može doći do većeg financijskog kapitala. E sada, nije lako stalno izbacivati mlade igrače poput Perišića, Vlašića, Balića, Caktaša...Mislim da bi bilo jako zanimljivo pronaći pravi odgovor koliko je u Splitu moguća stalna proizvodnja mladih igrača. Tu se krije ključan odgovor za budućnost Hajduka.

Kos je kao predsjednik kompletno promijenio ljude u pogonu, stav je da prijašnja garnitura - a dio koje ste i vi svojevremeno bili - nije dobro radila?

- Nešto se radilo, jer ne bi toliki igrači izašli iz akademije da se nije radilo. S druge strane, Pašalić bi bio igrač da ga je ne znam tko trenirao, jer ima talent, a marljiv je dečko.

Zašto Turci nemaju bolje igrače. Imaju 80 milijuna ljudi, ludi su za nogometom, imaju novac i infrastrukturu?

- E, javno sam im rekao da moraju promijeniti način rada u svojim školama. Za seniorsku su momčad spremni napraviti sve, skupo platiti igrače i trenere, ali u pogonu to ne čine, a nemaju dobar rad. Sada će smanjiti broj stranaca da bi se otvorio prostor za domaće igrače, ali to im neće pomoći, jer ne možeš problem riješiti ako rješavaš posljedice, a ne uzrok. Kod njih je problem i to što svi inzistiraju na rezultatu, pa treneri radije daju povjerenje iskusnim igračima nego da malo istrpe mlađe.

Linker
07. svibanj 2024 00:41