Reuters
I TO JE MOGUĆE

IGRA SUDBINE: OLMO BI SVOJU ZADNJU UTAKMICU ZA DINAMO MOGAO ODIGRATI BAŠ TAMO GDJE SE I PREDSTAVIO EUROPI Pogledajte što je sve donio Modrima...

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. kolovoz 2019. 20:46

Sada, valjda, više ne bi trebalo biti nikakve sumnje, Dani Olmo predvodit će Dinamo u srijedu u Maksimiru protiv Rosenborga. A vrlo izvjesno i u uzvratu u Trondheimu šest dana poslije, ako se baš nešto ne okrene i Olmo napusti Maksimir između dviju utakmica.

Nije nemoguće, ali trenutno se izvjesnijim čini da će Dani odigrati obje utakmice protiv Norvežana.

Čarobna statistika

Olmova statistika ove je sezone čarobna: odigrao je tek 261 minutu, znači manje od tri pune utakmice, i za to je vrijeme zabio četiri pogotka i upisao tri asistencije. U sve je tri europske utakmice u kojima je igrao bio i strijelac: protiv Saburtala u Zagrebu te u oba meča protiv Ferencvarosa. A kako li je tek sjajno asistirao Ademiju za prvi gol u Budimpešti, koji je Dinamu otvorio vrata pobjedi...

Ne moramo naglašavati koliko Olmo znači za Dinamovu igru, koliko je Bjeličina momčad bolja i opasnija s njim, to je već svakome odavno jasno.

Sve je u zraku

A hoće li Olmo onda u Trondheimu odigrati zadnju utakmicu za Dinamo? Sve ovisi o transferu, koji je još u zraku, navodno postoji mogućnost da Olmo ostane u Dinamu ako se Modri plasiraju u Ligu prvaka.

Međutim, zanimljivo je da je baš u Norveškoj Dani odigrao svoje prve europske minute za Dinamo. U utakmici drugog pretkola Europske lige protiv Odda ušao je u igru u 76. minuti umjesto Ante Ćorića. Pokazao je s nekoliko poteza da je igrač koji dolazi na veliku scenu, ali je vlastiti debi upropastio dobivenim crvenim kartonom u 86. minuti.

Zamalo je tada u Skienu bio tragičar, Dinamo je opasno živio i jedva spasio 0:0 i prolaz. Na neki je način baš ta utakmica bila ključna u njegovu igračkom uzletu.

Trener Mario Cvitanović nije ga zbog tog poteza kaznio ili prekrižio, već mu je vrlo brzo dao novu priliku, Olmo je zabio dol u derbiju s Hajdukom i - eksplodirao.

U Norveškoj je zakoračio na europsku pozornicu, a sad bi u Trondheimu mogao s nje i sići. Barem kad je Dinamov dres u pitanju. Neka tada ode ako mora, s Ligom prvaka u Maksimiru.

Nakon debija u Norveškoj odigrao je Olmo još 20 europskih utakmica za Modre. Propustio je tek dvije: prvu protiv albanskog Skënderbeua 2017., jer je odrađivao kaznu tog crvenog kartona, te prvu protiv gruzijskog Saburtala ove sezone, zato što se kasnije priključio momčadi poslije uspjeha na Europskom prvenstvu U-21 reprezentacija u Italiji i San Marinu.

Svoj je prvi europski gol zabio na gostovanju kod Astane, onda je zabio Fenerbahčeu pa Viktoriji u Plzenu. Plus još ova tri gola iz ove sezone, već je na broju šest. Toliko iz aktualnog kadra imaju Hajrović i Ademi, Oršić ima sedam, koliko su zabili i Eduardo i Junior Fernandes.

Osam golova zabili su u Europi Ante Rukavina, Marko Pjaca, Robert Prosinečki i Duje Čop. Kad bi nastavio ovim ritmom u iduće dvije utakmice, Olmo bi baš njih dostigao na ljestvici.

Uglavnom, Olmova karijera u Dinamu na neki se način može ocrtati kao put od Norveške do Norveške, ili od Norvežana do Norvežana.

Olmo od Norvežana do Norvežana

21 odigrana europska utakmica

6 pogodaka u europskim natjecanjima

6 utakmica u skupini Europske lige

0 utakmica u skupini Lige prvaka

Moćna momčad

Od Odda do Rosenborga, od utakmice u kojoj je zamalo bio tragičar do utakmice u kojoj se očekuje da još jednom bude junak. Tada je Dinamo bio u turbulentnom razdoblju, jedva je riješio Odd, pa ispao od Skënderbeua i ostao bez očekivane europske jeseni.

Sad je Dinamo moćan, europsku je jesen već osigurao, a s Olmom kreće po još jednu Ligu prvaka. Sazrio je Dani za velike stvari, sazrio je i Dinamo za velike domete.

OLMOVA SEZONA

30. srpnja › 16 minuta u pobjedi protiv Saburtala 3:0

› zabio 1 gol i imao 1 asistenciju

2. kolovoza › 71 minuta u pobjedi protiv Gorice 3:1

› zabio 1 gol i imao 1 asistenciju

6. kolovoza › 90 minuta u remiju s Ferencvarosem 1:1

› zabio 1 gol

13. kolovoza › 84 minute u pobjedi protiv Ferencvarosa 4:0

› zabio 1 gol i imao 1 asistenciju

Linker
19. travanj 2024 16:33