Matej Divizna / Getty
POGLED IZNUTRA

'IGRAČKI NISU NITI BLIZU HRVATA' Hrvatski insajder iz Češke otkrio pravu snagu suparnika Vatrenih

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. svibanj 2016. 16:27

Pavel Vrba ostao je zadnji, Čačić, Del Bosque i Terim već su objavili šire popise, češki izbornik najdulje je držao neizvjesnost. Međutim, na njegovu je popisu bilo i najmanje iznenađenja. Tako barem kažu češki mediji, koji ističu da je Vrba upravo pozvao one igrače na koje bi se svi kladili.

Lafata ključna figura

Dakle, na listi je 28 imena, a konačan popis od 23 igrača Vrba će, kaže, sam obznaniti vjerojatno 25. svibnja uoči odlaska u kamp u Austriju. Moguće je da će na njemu biti još jedan ili dva igrača više kao osigurač ako se netko ozlijedi. Ali, u načelu, 25. svibnja Vrba želi znati s kim će računati na Euru.

- Vidio sam popis i baš gledam kako je pozvan moj suigrač Patrick Schick. Odličan, mlad igrač, neki je dan dobio nagradu za najveće otkriće sezone u češkom nogometu - priča nam Karlo Lulić, bivši igrač Osijeka, trenutno Sampdorije, na posudbi u Bohemiansu 1905.

Ni za njega nema iznenađenja, ali pokušao nam je približiti češku reprezentaciju.

- U napadu je uz Schicka najznačajnije ime Lafata, on je ključna figura. Evo, sad je u zadnjoj utakmici prvenstva zabio pet golova za Spartu, njega se treba paziti.

Još je nekoliko igrača istaknuo Karlo Lulić, pogotovo u veznom redu.

- Ne znam ih sve, nisam dovoljno dugo u Češkoj da bih o svima sve znao, ali, recimo, veznom redu najbolji je igrač Dočkal. Igra isto u Sparti, oko njega se sve vrti, puno Česi ovise o njemu. Tu je i David Pavelka, koji je u prvom dijelu sezone bio najbolji igrač lige, a onda je otišao u tursku Kasimpasu. Sad, iskreno, ne znam kakav je, međutim, pokazao je da može puno. Zatim lijevo krilo Krejči, Kolar iz Plzena... imaju zanimljivih igrača.

Ipak je Vrba pozvao i osebujnog Limberskog?

- Ha-ha, da, pijan je razbio Ferrari pa onda provocirao navijače kad je slavio gol. Osebujan lik, ali dobar lijevi bek.

Otkrio nam je i jednu zanimljivost u napadu.

- Osim Lafate i Schicka tu je i taj Necid, ne znam u kakvoj je formi u Bursasporu. O Vydri iz Readinga također ne mogu puno govoriti, ali zato je interesantan ovaj Milan Škoda. Čovjek je donedavno bio stoper, a onda postao napadač i sad je na popisu među napadačima. Igra u Slaviji iz Praga zabio je petnaestak golova ove sezone.

Priča se zahuktava

Kakva je atmosfera u Češkoj, je li već započela Euroforija?

- Polako se zahuktava. Znate, ovdje je hokej na ledu glavni sport, ali sad nogomet iz dana u dan postaje prva priča. Česi su, dakako, optimisti, iako ne znam što izbornik od njih očekuje, s obzirom da će nakon Eura vjerojatno napustiti klupu reprezentacije. Svi kažu kako je vrlo izgledno da će nakon Eura ostati bez izbornika.

Na popisu su, jasno, i dvojica najvećih zvijezda ali u smiraju karijere. Čech i Rosicky.

- Bez njih ništa, oni su još uvijek najveća imena reprezentacije i važni ljudi. Bez obzira koliko Rosicky igrao za Češku je bitan, ne samo na terenu, već i izvan njega. Kao i Čech.

Zaključak, što možemo očekivati od Čeha?

- Po meni i mnogima Hrvatska je bolja, ima veću individualnu kvalitetu. Česi su jaki fizički, u duelima i trci, no tehnički i igrački s nama se ne mogu mjeriti.

Sve o EURU saznaj na Navijačnici!

Češki popis za Euro:

VRATARI

Petr Čech (Arsenal), Tomaš Vaclik (Basel), Tomaš Koubek (Liberec)

BRANIČI

Theodor Gebreselassie (Werder), Pavel Kaderabek (Hoffenheim), Ondrej Zahustel (Sparta Prag), Michal Kadlec (Sparta Prag), Tomaš Sivok (Bursaspor), Roman Hubnik (Viktoria Plzen), Marek Suchy (Basel), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), David Limbersky (Viktoria Plzen)

VEZNJACI

Borek Dočkal (Sparta Prag), Vladimir Darida (Hertha), Tomaš Rosicky (Arsenal), Jaroslav Plašil (Bordeaux), David Pavelka (Kasimpasa), Lukaš Mareček (Sparta Prag), Daniel Kolar (Viktoria Plzen), Jan Kovarik (Viktoria Plzen), Ladislav Krejči (Sparta Prag), Jiri Skalak (Brighton), Josef Šural (Sparta Prag)

NAPADAČI

Tomaš Necid (Bursaspor), David Lafata (Sparta Prag), Patrik Schick (Bohemians 1905), Milan Škoda (Slavia Prag), Matej Vydra (Reading)

Linker
14. svibanj 2024 01:53