Foto: Damir Krajac / CROPIX
NOVI POČETAK

IGRAO JE S HRVATSKOM U ČETVRTFINALU SP-a, A SADA KARIJERU ŽELI OŽIVJETI U HNL-u Brat slavnog Vatrenog: 'Ako zabijem Dinamu, neću slaviti'

SLAVEN BELUPO Davor Lovren do ljeta će igrati za Farmaceute kao posuđeni član Fortune Düsseldorf, a s novom avanturom kreće protiv maksimirskog kluba iz kojeg se otisnuo u inozemstvo
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 31. siječanj 2020. 14:13

Davor Lovren bio je član darovite Dinamove generacije ‘98., a široj javnosti vjerojatno je poznatiji kao brat hrvatskog reprezentativnog stopera Dejana. Nastupao je za U-17 reprezentaciju Hrvatske koja je 2015. na Svjetskom prvenstvu u Čileu stigla do četvrtfinala.

Pred dvije i pol godine Davor je iz druge momčadi Dinama otišao u Fortunu iz Düsseldorfa, koja je nakon jedne sezone otkupila njegov ugovor od Modrih. Kako je u posljednje vrijeme bio u drugom planu te je prebačen u pričuvnu momčad, mlađi se Lovren odlučio vratiti u Hrvatsku. Njegov je odabir bio koprivnički Slaven Belupo, kojem je ustupljen do kraja aktualne sezone.

- Odlično mi je u Slavenu, zasad je stvarno sve super. Pozitivno sam iznenađen sa svime. Ekipa je dobra, isto tako i trener te cijeli stručni stožer - rekao je Davor Lovren.

Za prvu momčad Modrih odigrao je tek 37 minuta u prvenstvenom susretu s Lokomotivom u Kranjčevićevoj, u posljednjem kolu sezone 2015./16. Zašto nije uspio u Dinamu?

- Nije da nisam uspio, nego nisam dobio pravu šansu. Imao sam tek 16 godina, igrao sam za drugu momčad. Za mene u prvoj nije bilo mjesta, pa sam otišao na posudbu.

Put ga je odveo u Njemačku, gdje je i rođen (München, 3. X. 1988.). Pridružio se Fortuni koja je tada bila u drugoj Bundesligi, ali idila nije dugo trajala.

- Prva godina bila mi je stvarno odlična, odigrao sam 16 utakmica, postigao jedan pogodak i imao dvije asistencije. Nakon toga Fortuna je otkupila moj ugovor, ali se u sljedećoj sezoni neke stvari nisu posložile. Nisam baš igrao, pa sam prihvatio dolazak na posudbu u Belupo kako bih se do ljeta vratio u život, uhvatio formu. Najvažnije mi je da igram, a onda sve ovisi o meni.

Slaven Belupo

Smatrate li da ste možda prerano iz Dinama otišli u inozemstvo?

- Ne znam, ne bih rekao. Mislim da mi je to dobro došlo, upoznao sam nove ljude, spoznao neke nove stvari...

Biste li sad nešto mijenjali u karijeri?

- Ne bih ništa mijenjao, jer se dogodilo što se dogoditi mora. Sudbinu ne možeš promijeniti.

U Njemačkoj ste proveli dvije i pol godine. Koliko ste u tom razdoblju naučili, jeste li sad bolji igrač nego dok ste napuštali Maksimir?

- Sigurno sam jako puno toga naučio. Nogomet je tamo drugačiji, ljudi također. Najveća je razlika u odnosu na Hrvatsku u brzini igre, sve je brže. Dosta sam napredovao, ali u posljednje vrijeme nisam dovoljno igrao i sad mi je to najvažnije.

Stariji brat Dejan je branič, a Davor je ofenzivac.

- Najviše mi odgovara pozicija desnog krila, no trenutačno igram prednjeg veznog, iza špice.

Slaven Belupo u svojim redovima ima zanimljivu kombinaciju iskustva i talentirane mladosti, uz par stranaca koji bi momčadi trebali dati dodatnu kvalitetu.

- Ekipa je odlična. Od ranije poznajem Godu i Zirduma, sad nam se priključio i Vinko Soldo s kojim sam igrao osam godina. Na proljeće želimo pobjeđivati i podignuti se što više na ljestvici. Što se mene osobno tiče, nastojat ću odigrati što bolje i pokušati što više pomoći momčadi.

Prvi suparnik Farmaceuta u borbi za bodove bit će upravo Lovrenov bivši klub. Iako je u kontaktu s Morom i Majerom, kaže kako ne zna previše o Modrima.

- Iskreno, nisam ih baš gledao...

Kakvu utakmicu očekujete?

- Mislim da će biti dobra i zanimljiva.

Može li Slaven u svom dvorištu iznenaditi velikog favorita?

- Naravno, zašto ne? Lopta je okrugla, svatko svakoga može pobijediti.

Ako postignete pogodak Livakoviću, hoćete li ga proslaviti?

- Pa ne znam, mislim da ga ipak ne bih slavio jer je Dinamo moj prvi klub, koji mi je i dalje u srcu - zaključio je Davor Lovren.

DEJANOVA PORUKA DAVORU Nastavi raditi i pokaži svima da zaslužuješ igrati Prvu ligu!

Brat Dejan je velika zvijezda u nogometnom svijetu. Jesu li uspredbe s njim možda na neki način predstavljale kočnicu u Davorovoj karijeri?

- Ne, nema on veze s mojom karijerom. To sve ovisi o meni, a brat mi može biti samo od pomoći, da me usmjeri, što i čini. Čujemo se svakodnevno, podrazumijeva se da više on mene savjetuje, ali ponekad i ja njemu znam nešto reći.

Je li vam Dejan dao kakav savjet vezan za nastavak karijere u Slaven Belupu?

- Da trebam samo nastaviti raditi i pokazati svima u HNL-u i Njemačkoj da zaslužujem igrati prvoligaški nogomet.

Stariji Lovren oporavio se od ozljede i čeka povratak u udarni sastav, a Liverpool je doista impresivan ove sezone.

- Sve je zasad odlično, nema se što reći.

Naslov prvaka kojeg navijači čekaju 30 godina je blizu?

- Nikad se ne zna, svašta se u nogometu može dogoditi. Međutim, ako momci nastave ovako kao dosad, naslov im neće pobjeći.

Stipić je najzaslužniji što sam danas tu

Veliku je ulogu u dovođenju mlađeg Lovrena u Koprivnicu imao aktualni trener Farmaceuta Tomislav Stipić, koji je svoju trenersku karijeru započeo i razvijao upravo u Njemačkoj, gdje uživa i reputaciju trenera koji kvalitetno radi s mladim talentima.

- Trener Stipić bio je najvažniji, on me najviše želio dovesti u Slaven Belupo, radi toga sam i došao. Kad te trener hoće dovesti u neki klub, onda imaš i najveće šanse da ćeš igrati...

Linker
05. svibanj 2024 22:59