POSLUJE SE PO ZAKONU

Inspekcija obustavila nadzor nad Dinamom: 'Nisu utvrđene nepravilnosti u radu kluba'

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 15. travanj 2014. 15:38

U ponovljenom inspekcijskom nadzoru u Dinamu, Gradski kontrolni ured obustavio je postupak protiv kluba iz Maksimira a koji je pokrenut na zahtjev građanske inicijative Zajedno za Dinamo koja inzistira na izborima po načelu ‘Jedna član - jedan glas’ odnosno da svi članovi kluba mogu birati i biti birani u klupske strukture Dinama.

- Ovo je pismena potvrda onoga što smo tvrdili cijelo ovo vrijeme; Dinamo posluje u skladu sa Zakonom - objasnio je Tomislav Svetina koji je naglasio da je odluka nepravomoćna ali i da je Statut Dinama, potvrđen u Gradu i Ministarstvu, u skladu sa Zakonom o Udrugama.

Related content

- Nakon žalbe strane koja se žalila ministarstvo je donijelo rješenje vrlo paušalno u kojemu piše da nismo ispunili obaveze, no gradska instanca uvidjela je da je sve u skladu sa zakonom i obustavila proces. Naš statut je potvrđen od svih relevantnih instanci i potpuno je usklađen sa zakonom o Udrugama. On predviđa da se članstvo bira neposredno ili posredno. Kod nas je posredno jer u Skupštini imamo deset povjerenika koji su učlanili u klub više tisuća članova - objasnio je Svetina.

Related content

Direktor Dinama Tomislav Svetina (Foto: Ivan Klindić/CROPIX)

U Maksimiru su naglasili kako je njihovo polovanje najtransparentnije od svih udruga i da je poslovanje Dinama besprijekorno što dokazuje stalni nadzor u klubu.

- Svaki mjesec vraćaju nam PDV, i da postoji bilo kakav problem ova Vlada, koja nam nije pretjerano sklona, našla bi načina da nam ne da 'svoj' novac. Smatram da je u posljednje dvije godine nesmiljen pritisak svih poluga vlasti da se inspekcijama nađe što veći broj nepravilnosti - rekao je Svetina i pozvao da se fokus vrati na travnjak.

- Potrošili smo puno energije i sada je vrijeme da se vratimo nogometu. Pozivam navijače da se vrate na tribine jer ovaj Dinamo to zaslužuje.

Njegov apel je na mjestu, iako smo sigurni kako su u Dinamu svjesni da jedna dobivena bitka ne znači nužno da je gotov rat. Sada je na potezu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koje je poništilo prvo rješenje i naložilo novi inspekcijski nadzor. Odnosno, očekuje se žalba ZZD-a na rješenje i sve će krenuti iz početka. Ministarsvo može potvrditi rješenje o obustavi postupka, vratiti ga Gradskom kontrolnom uredu ili donijeti svoj zaključak. A da će se građanska inicijativa ‘Zajedno za Dinamo’ žaliti može se zaključiti iz njihova priopćenja za javnost.

‘Budući da je Kontrolni ured pri kojemu djeluje gradska inspekcija već manipulirao rješenjima i jedno upućivao članovima, a drugo klubu, ne iznenađuje nas što se ta priča ponavlja. No pokušaj da službe Grada zaštite nečije privatne interese tek je odgađanje konačnog pravorijeka koji je na Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i koje se ionako već nedvosmisleno izjasnilo.’ - stoji u proglasu ZZD-a.

Inače, u obrazloženju rješenja koje je potpisala viša sportska inspektorica Ana Matijević stoji kako članovi kluba imaju mogućnost sudjelovanja u radu i tvorbi tijela kluba preko svojih predstavnika te dobivanja točnih i pravodobnih podataka o radu kluba i njegovih tijela.

Linker
17. svibanj 2024 10:16