Boris Kovacev / CROPIX
MOŽE POMOĆI ZA GRČKU

ISKUSNI VATRENI SE NADA POVRATKU U REPREZENTACIJU NAKON JEDNOGODIŠNJE STANKE 'Ako me Dalić pozove super, ako ne, ja ću opet nastaviti svojim putem'

IVAN STRINIĆ ZA SN Iskusni lijevi bek se nakon jednogodišnje stanke vjerojatno vraća u reprezentaciju
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 20. listopad 2017. 16:31

Talijani ga hvale, neupitno imaju i zašto, jer Ivan Strinić (30) četiri je vrlo dobre utakmice za Sampdoriju ukrasio i s dvije odlične asistencije. Nakon što je ljetos Napulj zamijenio Genovom, vodila ga je samo ideja o punoj minutaži. Odbio je financijski daleko izdašniju ponudu Napolija, te još nekih klubova, ali sada zato uživa u utakmicama, u prodorima, evo već i asistencijama na travnjaku.

- Pustite asistencije, one dođu kao ukras na igru, ali ja sam bek, moje su zadaće prije svega obrambene pa tek kada njih dobro odradim, asistencije mogu doći kao bonus - kazuje Strinić.

Stalno rastem

Pohvale u talijanskim medijima se prije svega i temelje na dobrim obrambenim izvedbama. Protiv Atalante ste sjajno presjekli loptu, pojurili u napad, izmijenili dupli pas sa suigračem i onda sjajno ubacili za gol. Vi ipak zvučite kao da niste do kraja zadovoljni?

- Zadovoljan sam i sretan što igram u kontinuitetu, osjećam kako rastem iz utakmice u utakmicu, ali nije to još ono što mogu odigrati u punoj formi. Imam previše utakmica u nogama da toga ne bih bio svjestan. Nikako se ne bih želio uljuljati i pričati kako je sada sve super jer imam minutažu, jer igram OK i jer me izbornik nazvao. Puno je još i posla i prostora preda mnom i napravit ću sve da ga dohvatim. Tjelesno se osjećam jako dobro tako da nema nikakvih prepreka na tom putu, posebno zato što sam doista maksimalno motiviran.

Jeste li to rekli i izborniku Zlatku Daliću u nedavnom telefonskom razgovoru?

- Detalji tog razgovora svakako nisu za javnost. Recimo da su izbornika zanimali neki detalji vezani uz mene i moju formu.

No, čim vas je nazvao, očito ozbiljno računa na vas, valjda vam je drago čuti da ste ponovno u krugu reprezentativnih kandidata?

- Naravno da mi je drago, ali tek treba vidjeti što će biti izbornikova odluka, hoće li me pozvati ili ne. Međutim, mogu vam iskreno reći da s tim nemam problema. Ako me pozove super, ako ne, ja ću opet nastaviti svojim putem, jer trenutačno mi je najvažnije da igram u kontinuitetu i da me zdravlje služi, a sve nakon toga doći će samo po sebi.

REUTERS/Valentyn Ogirenko
Valentyn Ogirenko / REUTERS
Zlatko Dalić - izbornik Vatrenih

U zadnjem razgovoru ipak smo osjetili da vam je bilo jako krivo što vas je Ante Čačić “zaboravio”?

- U reprezentaciju nije lako ući, a mišljenja sam da ne bi trebalo biti tako lako ni ispasti iz nje. Međutim, to je bilo i prošlo, o tome imam svoj stav, ali što god rekao, to neće promijeniti prošlost. Stoga ću radije energiju ostaviti za budućnost.

Grčka je naša bliska budućnost. Imate iskustva igranja protiv njih još iz vremena Slavena Bilića?

- Davno je to bilo... Današnja je Grčka igrački svakako drugačija nego što je bila tada, drugačiji smo i mi, iako imamo dosta igrača iz tog vremena. Ne bih nikako vukao paralele, jer to u sportu nema puno smisla. Tada su nam napravili puno problema, jer mi u danom trenutku nismo bili u optimalnom izdanju, a oni su očito bili.

Neće bek izvući stvari

I današnju Grčku prije svega krasi snažna obrana, teško im je zabiti gol?

- Oni su vjerni prokušanom receptu, što ima i logike, jer takav ih je stil igre odveo do naslova prvaka Europe. Naš je zadatak probiti taj bedem, što znači da će nam trebati brzi protok lopte, puno agresivnosti, puno strpljenja... Realno je ipak reći da smo mi jača reprezentacija i odigramo li optimalno, trebali bismo otići u Rusiju.

STADIO GRANDE TORINO, TORINO, ITALY - 2017/09/17: Ivan Strinic  of UC Sampdoria in action   during the Serie A football match between Torino Fc and Uc Sampdoria . (Photo by Marco Canoniero/LightRocket via Getty Images)
Marco Canoniero/ Getty Images / LightRocket via Getty Images
Ivan Strinić

Rekli ste da vam je forma u usponu, a prva utakmica protiv Grčke na rasporedu 9. studenog. Dovoljno da tada već budete u optimalnoj formi i po svojim kriterijima?

- Ja računam da bi tako trebalo biti... Inzistirao sam na odlasku iz Napolija samo zbog stalne minutaže, jer dvije godine klupe i neizvjesnosti nešto su što više nikako ne bih podnio. U Sampdoriji sam se brzo uklopio, igramo sve bolje, a kako će rasti forma momčadi, tako bih i ja trebao biti bolji. Kada igraš beka, nema tu puno mudrosti. Ako momčad ne igra dobro, teško će je bek izvući.

Napad na Europu

Sampdoria je na šestom mjestu u prvenstvu i to s utakmicom manje. To nam se čini iznad svih prognoza u startu sezone?

- U klubu su ukupno zadovoljni, posebno nakon što smo u prošlom kolu pobijedili Atalantu, jer prije toga smo imali groznu utakmicu protiv Udinesea. I protiv Atalante smo odigrali slabo prvo poluvrijeme, ali srećom smo gubili samo sa 1:0 pa je ostalo prostora za preokret u nastavku. Znate, momčad nam je dosta mlada, znamo odigrati nestabilno, posebno na gostovanjima. Doma smo ukupno izgledali sjajno, ali na gostovanjima se točno osjeti niža razina izvedbi. Kada se ustabilimo, mislim da ćemo imati pravo razmišljati o poziciji koja vodi u Europu.

Dvije godine ste bili u Napulju, momčadi prepunoj kvalitete i iskustva, tako da sigurno dobro možete ocijeniti potencijal koji ima Sampdoria?

- Dobri smo, ima tu potencijala i prostora za napredak. To me baš veseli i dodatno motivira, jer super je igrati u momčadi koja ima ambiciju, u kojoj i moj nogomet može dosegnuti visoku razinu.

Vaš donedavni klub Napoli igra izvanredno?

- I prije sam naglašavao da je Napoli, po meni, momčad koja igra najbolji nogomet u Italiji, ali uvijek bi se nešto ispriječilo da se ode do kraja. Vidjet ćemo kako će biti ove sezone, a da je momčad fantastična, to uopće nije upitno.

U utorak je Napoli igrao izvanrednu utakmicu u Manchesteru, protiv Cityja. Je li vam palo na pamet da ste i vi mogli biti tamo, dio Lige prvaka?

- Gledao sam tu utakmicu na televiziji, ali previše sam ih u dvije godine gledao i kao pričuva u momčadi. Baš sam pomislio kako možda i nije tako velika razlika između gledanja na TV-u i s klupe. Super je kada si dio velikog kluba, kada si dio tako spektakularnih utakmica, ali sve to pada u vodu kada si dugo vremena na klupi. Možda to neki drugi igrači mogu podnijeti, ali ja više to nisam bio u stanju. I jednako bih razmišljao da sam bio igrač i Real Madrida, ili Manchester Uniteda. Klupa je na kraju uvijek ista, koliko god na njoj bio okružen sjajnim igračima.

Kako Marko Rog podnosi klupu?

- To morate njega pitati. Prošlu je sezonu tek došao, trebao je vrijeme za adaptaciju, za hvatanje taktičkih zamisli, tako da je dio godine prošao dok je to sve pohvatao pa mu je sigurno lakše padalo sjedenje na klupi. Tako je i meni bilo. No, sada je već druga sezona, Napoli ima fantastično posloženu momčad, ima trenera koji nije baš sklon rotacijama i odmaranju glavnih igrača, tako da će Rog očito trebati strpljenja?

Bez sugestija Rogu

Vi bi mu sugerirali da ode?

- Nikako ne bih ništa sugerirao ni Rogu ni bilo kome drugom, svaki igrač ima svoj put i svoj odabir. Rog je jako mlad, karijera mu tek treba početi pa ima vremena, iako su baš utakmice te kroz koje mlad igrač treba najviše napredovati. Opet, nešto se u toj priči pita i Napoli koji je za Roga izdvojio značajan novac kada ga je dovodio iz Dinama i koji u Rogu vidi igrača koji će biti važan dio momčadi. Možda ne odmah ili sljedeći mjesec, ali Rog je tu...

Linker
01. svibanj 2024 16:11