Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
U LOVU NA POJAČANJA

IVAJLO PETEV ĆE ZA BOŽIĆ DOBITI PET POKLONA Ovako više ne ide: Dinamo kreće u veliki zimski šoping, ali sprema se i jedan odlazak...

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. listopad 2016. 00:48

Dok se liječi od posljedica traumatičnog izleta u Veliku Goricu, gdje je na (ne)djelu vidio svoje prvotimce kako besciljno trčkaraju drugoligaškim terenom, Ivajlo Petev priprema momčad za utakmicu u petak (18 sati) u Koprivnici.

Slaven Belupo je, na neki način, naznačio da bi ovo mogla biti zaguljena HNL sezona za Modre, kad je u zadnjim minutama poveo, pa na kraju izvukao bod u Maksimiru. Otada je Dinamova kriza kulminirala. Nije, doduše, ni Slaven Belupo u velikoj formi, ali ako netko nema pravo na kiks u petak, onda su to Modri. Vrijeme je za buđenje, Petev mora dogurati plavi vlak do zime sa što manje štete, a Koprivnica je, svakako, neugodna postaja na tom putu.

A na zimu, kako čujemo, u Maksimiru se spremaju u dobar šoping. U nacrtima za proljeće planirano je nekoliko novih igrača, praktički, u svakoj liniji barem po jedan. Osim vratara. Traže i napadače, špice, pokušat će dovesti i veznjaka, čak i lijevog beka.

Možda bi na zimu mogao otići Pivarić, Sosa je talentiran ali još mlad, žele u Maksimiru imati nekog iskusnijeg i na tom mjestu. No, osnovna su preokupacija - krila! Jedno obavezno, na pronalasku pravog igrača na toj poziciji u Maksimiru će najviše ustrajati. Znamo, zima je “škakljiva” za kupnju, uvijek je teško dovesti željenog igrača, često je i Dinamo znao vagati treba li na polusezoni trošiti puste milijune da bi igrači odrađivali proljeće u HNL-u, je li možda bolje pričekati ljeto?

Zagreb, 180916.
Stadion na Rujevici.
HNK Rijeka - GNK Dinamo, MAXtv Prva liga, prvenstveni susret 9. Kola.
Na fotografiji: Josip Pivaric.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Sve su to dvojbe i problemi koji ukazuju da Modri u zimskoj stanci možda i neće uspjeti ostvariti sve što su zacrtali. Ali, krilo, na krilu će se inzistirati, pokušati ga dovesti “pod mus”.

Što ta informacija govori? Zasad nema naznaka da bi Soudani ili Fernandes mogli na zimu napustiti Dinamo, no čak i da obojica ostanu, Dinamu trebaju pojačanja na toj poziciji. Mario Šitum trenutno je jedina prirodna alternacija, može tu poziciju igrati i Fiolić, mogu i još neka “priučena” krila. Dani Olmo, smatraju u Dinamu, još nije spreman za prvih 11, Gojaka vide na drugim pozicijama. Davor Lovren se udaljio od te priče... I, zapravo, pozicija koja je nedavno bila najubojitija i najpotentnija (Soudani, Fernandes, Pjaca, Brekalo) spala je na dva, možda tri slova. A kako se sa Soudanijem i Fernandesom ionako nikad ne zna na koju će nogu ustati, u kakvoj će biti formi te hoće li im se ukazati kakva prilika za transfer, u Maksimiru su odlučili krenuti u potragu za nasljednicima. Ili alternativama. Ako može dva krila ove zime, Dinamo će dovesti dva.

Druga pozicija koja bi mogla postati problematična jest - zadnji vezni. Naime, Paulu Machadu istječe ugovor idućeg ljeta, moguće je da neće ostati u Maksimiru. Goncalo se još nije oporavio, pitanje je kad će biti spreman, bude li, pak, Antolić imao ofenzivniju ulogu kao što je imao u derbiju, otvara se “rupa” i na toj poziciji. Premalo rješenja i alternativa. Pa bi Modri na zimu mogli i u lov na tu poziciju.

Zagreb, 290916. 
Stadion Maksimir.
Prvi trening Dinama s trenerom Ivajlom Petevom.
Na fotografiji: Ivajlo Petev, Zeljko Sopic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Jasno, uvijek je aktualna priča o napadaču, pogotovo nakon derbija koji je još jednom potvrdio krizu Hodžića i Henriqueza. Hodžić kao da je posve odsutan, a Henriquez ne zabija “čiste zicere”. Naravno da su svi u Dinamu zabrinuti i premda se nadaju da će Petev pronaći rješenje za buđenje nekad efikasnog dvojca, opipavaju tržište. Iako, jako se dobro zna da pravi napadač stoji kao suho zlato. K tome, tko može jamčiti da će biti efikasniji od Hodžića i Herniqueza ako i čitava momčad ne podigne formu, ako ne proigraju suigrači.

Linker
06. svibanj 2024 04:55